9. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízna moderátorka, herečka, producentka a filantropka Oprah Winfreyová "aktívne uvažuje" nad tým, že sa bude v roku 2020 uchádzať o prezidentský úrad. Pre spravodajskú televíziu CNN to uviedli jej dvaja blízki priatelia, ktorí si neželali byť menovaní.
      Obaja priatelia poskytli informácie po Winfreyovej výnimočnom príhovore na 75. ročníku odovzdávania cien Zlaté glóbusy v nedeľu večer v hoteli Beverly Hilton. Práve tento prejav rozprúdil špekulácie o jej kandidovaní vo voľbách v roku 2020.
      Niektorí Winfreyovej dôverní známi na ňu v súkromí naliehajú, aby kandidovala, uviedli spomínané zdroje.
      Podľa jedného zo zdrojov sa takéto úvahy vedú už niekoľko mesiacov. Zdroj zdôraznil, že Winfreyová sa ešte nerozhodla.
      Hovorca Winfreyovej zatiaľ nereagoval na žiadosť tlačovej agentúry AP o vyjadrenie.
      Zápas o prezidentskú kandidatúru v Demokratickej strane sa oficiálne začne najskôr po "midterm" voľbách (priebežných voľbách) v novembri 2018, ale mnohí prípadní kandidáti sa už teraz tlačia na tento post.
      "Prezidentka Winfreyová" sa stala stredobodom špekulácií v zábavnom priemysle po tom, čo si táto televízna osobnosť v kalifornskom Beverly Hills za búrlivého potlesku prevzala na Zlatých glóbusoch cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo. A otázka "Bude Oprah prezidentkou?" sa stala hlavnou témou pondelkového ranného televízneho vysielania.
      Hlavným bodom Winfreyovej príhovoru bolo hnutie #MeToo, ktoré vzniklo ako reakcia na sexuálne obťažovanie žien vplyvnými mužmi, okrem iného aj v šoubiznise. Avšak Winfreyovej optimistické posolstvo v prejave - "Na obzore sa črtá nový deň" - by sa dalo uplatniť tiež ako heslo volebnej kampane.
      Takto jej príhovor určite vnímali mnohé liberálne orientované celebrity a diváci. A možno presne to Winfreyová chcela, napísala v pondelok agentúra AP.
      Winfreyová, ktorá dostala cenu Cecila B. DeMilla ako vôbec prvá Afroameričanka, povedala: "Hovoriť pravdu je vôbec najsilnejším nástrojom, aký máme. Príliš dlho sa ženy nepočúvali alebo sa im neverilo, keď sa odvážili hovoriť pravdu zoči-voči moci týchto mužov, ktorých čas však už vypršal. Ich čas vypršal!"
      Niektorí politickí stratégovia poukázali vlani na to, že vďaka sláve a bohatstvu by bola z Winfreyovej rešpektovaná kandidátka Demokratickej strany. Ale zasvätenci majú aj pochybnosti: naozaj by Američania zvolili televíznu hviezdu za prezidenta druhý raz po sebe?
      Zatiaľ sa o tom len hovorí. Ale po jej príhovore fanúšikovia na Twitteri a Facebooku ukázali, že je to ich zbožné želanie.
      Winfreyovej dlhoročný partner Stedman Graham po jej príhovore povedal, že uchádzanie sa o prezidentský úrad určite prichádza do úvahy. "Závisí to od ľudí," povedal Graham novinárovi z denníka Los Angeles Times.
      Winfreyová robila v roku 2008 kampaň v prospech Baracka Obamu a v roku 2016 podporila Hillary Clintonovú.
      Moderátorkini fanúšikovia ju vnímajú ako dokonalú protitrumpovskú kandidátku. Na sociálnych médiách sa v pondelok ráno šírili videá a prepisy jej príhovoru na Zlatých glóbusoch.
      Denník Washington Post citoval herečku Meryl Streepovú, podľa ktorej Winfreyová prejavom "vystrelila raketu".
      "Chcem, aby kandidovala za prezidentku," uviedla Streepová pre Washington Post. "Podľa môjho názoru nemala v úmysle (oznámiť to). Ale teraz už nemá na výber," dodala Streepová.

Európska komisia (EK) v pondelok pripomenula, že päť členov exekutívy EÚ sa v utorok (9.1.) v Bruseli stretne so zástupcami internetových platforiem, aby diskutovali o pokroku v boji proti šíreniu nelegálneho obsahu na internete vrátane teroristickej propagandy, xenofóbnych, rasistických a nenávistných prejavov, ako aj porušovaní práv duševného vlastníctva.
      Pri tejto príležitosti piati predstavitelia EK vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom upozornili, že "teroristická propaganda a obsah, ktorý podnecuje násilie a nenávisť na internete, sú vážnou hrozbou pre bezpečnosť a základné práva".
      Podpredseda EK Andrus Ansip a eurokomisári Dimitris Avramopulos, Elžbieta Bieňkowská, Věra Jourová, Julian King a Marija Gabrielová zároveň upozornili, že riešenie tejto situácie si vyžaduje kolektívnu reakciu zo strany všetkých aktérov vrátane internetového priemyslu.
      "Online platformy v posledných rokoch výrazne posilnili zdroje určené na čo najrýchlejšie odstraňovanie násilného a extrémistického obsahu, a to aj prostredníctvom automatického odstraňovania," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.
      Podľa správy EK tento prístup už prináša ovocie, avšak aj keby sa podarilo odstrániť desaťtisíce príkladov nelegálneho obsahu, stále ho na internete zostanú státisíce. Eurokomisia preto požaduje čo najrýchlejšie odstraňovanie nelegálnych obsahov, lebo "čím dlhšie ostane nelegálny obsah online, tým väčší bude jeho dosah a tým rýchlejšie sa dokáže šíriť a rásť".
      Komisia vyjadrila nádej, že online platformy zintenzívnia a urýchlia svoje úsilie, aby mohli tieto hrozby riešiť rýchlo a komplexne, napríklad formou užšej spolupráce s vnútroštátnymi orgánmi presadzovania práva, lepšou výmenou znalostí medzi internetovými aktérmi a prostredníctvom ďalších opatrení proti opätovnému výskytu nelegálneho obsahu.
      Hodnotenie, ktoré v júni 2017 vykonali viaceré mimovládne organizácie a verejné orgány v 24 členských štátoch EÚ, naznačilo, že internetové spoločnosti dosiahli značný pokrok pri realizácii záväzkov v tomto smere. IT spoločnosti v priemere reagovali v 59 percentách prípadov na oznámenia o výskyte nelegálneho prejavu a odstránili ho. Išlo o viac ako dvojnásobok zásahov v porovnaní so začiatkom roka 2017. Ďalšie podobné hodnotenie EK zverejní v nadchádzajúcich týždňoch.

Značný pokles nákladu a príjmov z reklám v posledných rokoch viedol k pozastaveniu vydávania dvoch významných španielskych tlačovín - časopisu Interviú a spravodajského magazínu Tiempo. Oba týždenníky prestávajú existovať tak v printovej, ako aj internetovej podobe.
      V pondelok o tom informoval vydavateľ periodík - skupina Zeta.
      Podľa jeho zdôvodnenia sa už nedajú vyrovnávať straty spôsobené dvoma spomínanými faktormi vrátane poklesu nákladu tlačovín o 65 percent v uplynulých piatich rokoch, čo malo za následok straty vo výške siedmich miliónov eur.
      K ukončeniu vydávania časopisu Interviú dochádza po 42 rokoch prítomnosti na španielskom trhu s tlačovinami, magazín Tiempo začal vychádzať pôvodne ako politická príloha Interviú, neskôr sa stal samostatným titulom, na španielskom trhu s periodickou tlačou bol prítomný 36 rokov.


Usporiadatelia Eurovíznej pesničkovej súťaže zrejme vypočuli kritikov. Po určitých výčitkách za to, že vlani vybrali troch mužov ako moderátorov súťaže, v pondelok oznámili, že tohtoročná udalosť v Portugalsku bude mať štyri moderátorky.
      
Kritici na sociálnych sieťach vyčítali organizátorom, že vlani v ukrajinskej metropole Kyjev sprevádzali pesničkovou súťažou, kedysi známou ako Veľká cena Eurovízie, iba samí muži, pričom podujatie malo byť oslavou rôznorodosti, napísala tlačová agentúra AP.
      
Usporiadatelia v pondelok uviedli, že májové finále v portugalskom Lisabone budú moderovať štyri portugalsky hovoriace ženy. Bude to herečka Daniela Ruahová, ktorá sa narodila v Spojených štátoch a je hviezdou obľúbeného televízneho krimi seriálu NCIS: Los Angeles, a ďalšie tri ženy známe svojou televíznou prácou v Portugalsku - Filomena Cautelová, Sílvia Albertová a Catarina Furtadová.
Copyright © TASR 2018


Rodina talianskeho módneho návrhára Gianniho Versaceho nesúhlasí s vysielaním seriálu o jeho násilnej smrti, ktorý bude mať v Spojených štátoch premiéru budúci týždeň. Uviedla to odevná spoločnosť Versace, podľa ktorej nebola autorizovaná ani kniha, na ktorej je seriál založený. V deväťdielnej sérii spoločnosti 21th Century Fox stvárni role aj španielska herečka Penélope Cruzová, či portorický spevák Ricky Martin.
Spoločnosť Versace podľa agentúry Reuters vo vyhlásení uviedla, že "neautorizoval a nemá nič spoločné s televíznym seriálom", ktorý je "dielom fikcie". Seriál American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace, ktorý režíroval Ryan Murphy, bude mať premiéru 17 januára. Tvorcovia tvrdia, že ich snahou bolo priblížiť divákom motív sériového vraha Andrewa Cunanana, ktorý v roku 1997 Versaceho zastrelil pred jeho domom v Miami. Chceli vraj takisto vzdať hold všetkým ďalším obetiam vraha, ktorého v seriáli hrá Darren Criss.
Seriál je založený na knihe novinárky Maureen Orthovej Vulgar Favours, ktorá vyšla dva roky po Versaceho smrti a s ktorej publikovaním rodina tiež nesúhlasila. Tvorcovia však odmietajú, že by sa pokúšali zo seriálu urobiť efektné divadlo bez ohľadu na skutočnosť. "Mali sme tieto drobné okamihy pravdy a pokúsili sme sa medzi nimi vytvoriť spojivo, rozhodne by som nepoužil termín prikrášľovanie," povedal podľa filmového magazínu Variety s odkazom na knižnej predlohu výkonný producent seriálu Tom Rob Smith.
Versace založil rovnomennú firmu v roku 1978. Zo spoločnosti s hlavou medúzy v logu sa stalo impérium luxusnej módy, ktoré začalo obliekať hudobné hviezdy ako napríklad Eltona Johna, Michaela Jacksona, Bruce Springsteena či Madonnu a ďalšie celebrity. Motív Versaceho smrti polícia neobjasnila.

Copyright © ČTK 2018