11. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Európska únia vyzvala zodpovedné orgány v Mjanmarsku, aby prepustili na slobodu dvoch novinárov pracujúcich pre tlačovú agentúru Reuters. Tých mjanmarské úrady v stredu oficiálne zatkli a obžalovali z porušenia štátneho tajomstva po tom, ako vyšetrovali situáciu moslimskej komunity Rohingov na severozápade tejto krajiny.
      EÚ, ktorá je jedným z najväčších darcov pre Mjanmarsko, v jednej z doteraz najostrejších reakcií voči tejto krajine upozornila, že prípad zadržaných novinárov Wa Lonea a Ťjo Sou Ua predstavuje veľmi dôležitý test pre záväzky Mjanmarska dodržiavať základné demokratické hodnoty. K týmto záväzkom sa krajina zaviazala po dlhotrvajúcom období vojenského režimu.
      Wa Lone, ktorý pracoval pre britskú agentúru od júna 2016, pokrýval širokú škálu tém vrátane utečeneckej krízy Rohingov žijúcich na západe Mjanmarska. Ťjo Sou U je zamestnancom Reuters od septembra 2017. 




V seriálovom spracovaní románu Bedári (1862) francúzskeho spisovateľa Victora Huga, ktoré pripravuje televízia BBC, si zahrajú anglický herec Dominic West či jeho britsko-americká kolegyňa Lily Collins. Štyridsaťšesťročný rodák zo Sheffieldu stvárni hlavnú postavu, bývalého galejníka Jeana Valjeana. Dvadsaťosemročná dcéra hudobníka Phila Collinsa zase osudom skúšanú slobodnú matku Fantine.
Okrem Westa a Collins sa v projekte predstaví aj David Oyelowo, ktorý stvárni Valjeanovho protivníka, fanatického policajného inšpektora Javerta. Adeel Akhtar a Olivia Colman stvárnia Pána a Pani Thénardierovcov, Ellie Bamber dcéru Fantine Cosette, Josh O’Connor sa predstaví ako jej nápadník Marius Pontmercy a Erin Kellyman si v projekte zahrá Éponine, ktorá je do Maria nešťastne zamilovaná.
Novinka bude mať šesť hodinových epizód, pričom o jej spracovanie do podoby scenára sa postará Andrew Davies, ktorý stál napríklad za britským miniseriálom Domček z karát (1990), či seriálovými adaptáciami svetoznámych literárnych diel ako Pýcha a predsudok (1995), Rozum a cit (2008), Malá Dorritka (2008) alebo Vojna a mier (2016). Réžie sa ujme Tom Shankland a produkciu má na starosti Chris Carey. West a Oyelowo sa budú na projekte podieľať aj ako výkonní producenti. Nakrúcanie odštartuje vo februári v severnom Francúzsku a v Belgicku.
Román Bedári je jedným z najznámejších literárnych diel 19. storočia a podáva kritický pohľad na vtedajšiu francúzsku spoločnosť. Dočkal sa mnohých televíznych a seriálových adaptácií, pričom BBC vysielala jeho seriálovú adaptáciu v roku 1967 v hlavnej úlohe so zosnulým hercom Frankom Finlaym. Dielo sa v roku 1980 dočkalo svojej muzikálovej podoby, pričom na filmové plátna ju v roku 2012 preniesol Tom Hooper. V snímke sa predstavili Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne či Anne Hathaway, ktorá získala Oscara za stvárnenie Fantine.
Dominic Gerard Francis Eagleton West je známy zo seriálu The Wire - Špina Baltimoru (2002 - 2008) a tiež zo snímok ako Prežila som Picassa (1996), Spice World (1997), Sen noci svätojánskej (1999), 28 dní (2000), Rocker (2001), Chicago (2002), Úsmev Mony Lízy (2003), Zlodeji pamäti (2004), 300 (2006), Hannibal: Zrodenie zla (2007), Johnny English sa vracia (2011), John Carter: Medzi dvoma svetmi (2012), Burton & Taylor (2013), Hra peňazí (2016) či Štvorec (2017). Svoj hlas prepožičal do animovaného filmu Hľadá sa Dory (2016). Účinkoval aj v seriáli The Hour (2011 - 2012) a v súčasnosti hrá v projekte The Affair (2014), pričom za oba tituly získal po jednej nominácii na Zlatý glóbus.
Lily Collins môžu diváci a diváčky poznať napríklad zo športovej drámy Splnený sen (2009), kde si zahrala po boku Sandry Bullock, alebo z rozprávky Snehulienka (2012). Objavila sa tiež v apokalyptickom sci-fi trileri Kazateľ (2011), akčnej dráme Bez dychu (2011), dramédii Učiteľka angličtiny (2013), fantasy Nástroje smrteľníkov: Mesto z kostí (2013), komédii S láskou, Rosie (2014), romantickej komediálnej dráme Pravidlá neplatia (2016), dramédii To the Bone (2017) či dobrodružnej sci-fi dráme Okja (2017).

 

  

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

Česká internetová jednotka Seznam.cz spustí v piatok vysielanie vlastného televízneho kanálu. Klasický televízny kanál si ľudia naladia v celoplošnom multiplexe 3 Českých Rádiokomunikácií aj u všetkých hlavných poskytovateľov káblového, satelitného a IP TV vysielania. Televízia Zoznam bude 24 hodín denne ponúkať spravodajstvo a zábavu. Chce stavať na autorskom obsahu od známych českých tvorcov.
Televízia Seznam bude dostupná na takmer celom území Česka prostredníctvom pozemného vysielania Českých Rádiokomunikácií. V multiplexe 3 dostal kanál Zozname časť takzvaných dokrývacích frekvenciou od ČT Déčko. Podľa ČT to ale neznamená, že by Televízia Zoznam Déčko nahradila. Diváci budú mať k dispozícii oba kanály. "Česká televízia má aj naďalej zmluvne zaistené vysielania stanice ČT: D / Art v multiplexe 3, ako prevzaté vysielanie z MPX1a a ukončenie vysielania v týchto vysielacích platformách bude viazané až na rozvoj DVBT-2," informovala hovorkyňa ČT Karolína Blinková.
Približne 2,1 milióna domácností bude môcť Televíziu Zoznam sledovať tiež cez ďalších 20 poskytovateľov, akými sú napríklad UPC, Skylink, O2 TV, DigiTV alebo T-Mobile TV. Diváci O2 TV budú mať ako prvý prístup aj do archívu Stream.cz.
"O vlastnom televíznom kanále sme začali prvýkrát uvažovať vlani v lete. K jeho spusteniu nás viedol fakt, že v Zozname vyrábame veľa kvalitného video obsahu. Vedľa Zoznam Správ a Stream.cz tak pridávame ďalšie platformu, na ktorej ho ľudia môžu sledovať," uviedol podpredseda predstavenstva Pavel Zima. Zoznam denne vytvorí 250 článkov a zhruba päť hodín videa.
Kanál bude v priebehu celého dňa kombinovať aktuálne spravodajstvo a autorské relácie. "Formát našej televízie sa odlišuje od tradičného modelu spravodajských staníc, v programe sa striedajú živé interaktívne štúdia a kvalitne, do hĺbky spracované príbehy, fenomény a kauzy vo forme dlhších relácií," uviedol riaditeľ divízie Spravodajstvo a TV Jakub Unger.
Denne od 18:00 hod televízia ponúkne analytické Večerné správy, politicko-ekonomický Duel a magazíny o dianí v športe a svete slávnych. Večerné hlavný vysielací čas vyplnia premiéry relácií z dielne Zozname. Pondelok bude patriť osobnostiam, utorok kauzám a reportérom, streda kontaktným reláciám s divákmi. Vo štvrtok sa bude stanica venovať biznisu a dátovým analýzam, piatok prinesie portréty slávnych. Cez víkend divákov čakajú zábavné relácie a seriály z dielne Stream.cz.
Programom bude uvádzať napríklad Olga Šípková, ktorá bude jedným z moderátorov každodenného štúdia Ráno na gauči, Filip Horký a Jiří Hošek ponúknu sondy do života v Česku i vo svete. Nové relácie predstaví aj Sabina Slonkoá, Helena Šulcová, Tereza Willoughby či športový expert Luděk Mádl. V novej podobe uvedie televízia aj video formáty z webu Zoznam Správy, akými sú investigatívne Zvláštne vyšetrovania režisérskej dvojice Vít Klusák-Filip Remunda, večerné rozhovory z cyklu Výzva či satirický relácia Henricha Šidlá Šťastný pondelok.
Podľa Zimy je televízia ďalším distribučným kanálom pre reklamu, ktorú doteraz Zoznam umiestňoval na web. Reklamný priestor vo vysielaní si doteraz objednalo 14 významných značiek. Patrí medzi ne napríklad Plzeňský Prazdroj, Slovenská sporiteľňa alebo KKCG. "Nie je našou ambíciou uživiť novú Televíziu Zoznam už v prvom roku jej implementácie z reklamy. Záujem inzerentov a agentúr je pre nás veľmi dobrým signálom potvrdzujúcim dôveru trhu v Zoznam a jeho produkty," dodal obchodný riaditeľ Seznam.cz Martin Švarc. Reklamné bloky budú vysielané každú polhodinu a budú mať dĺžku tri minúty.
Seznam.cz, ktorého weby mesačne navštívi vyše 7,5 milióna užívateľov mesačne, vlastní jeho zakladateľ Ivo Lukačovič. Firma prevádzkuje internetový vyhľadávač, e-mailovú službu, spravodajský portál Novinky.cz a Zoznam Správy, mapový server Mapy.cz alebo odborové weby ako Sreality a Sauto. Zamestnáva okolo 1200 ľudí a predvlani zvýšil čistý zisk o deväť percent na 1,1 miliardy korún. Tržby vzrástli medziročne o desatinu na rekordných 3,7 miliardy Kč. Za minulý rok spoločnosť očakáva zhruba rovnaké tržby.

Copyright © ČTK 2018