13. 1. 2018

PRIHLASOVANIE DO NOVINÁRSKEJ CENY 2017 JE SPUSTENÉ

PRIHLASOVANIE DO NOVINÁRSKEJ CENY
 2017 JE SPUSTENÉ

priamiť pozornosť na kvalitné a zaujímavé práce slovenských novinárov je cieľom súťaže Novinárska cena. Jej v poradí 14. ročník vyhlásila začiatkom januára Nadácia otvorenej spoločnosti (Open society foundation, OSF). Cieľom ocenenia je zároveň hodnotiť stav žurnalistiky na Slovensku a vytvoriť priestor na diskusiu o jej trendoch a smerovaní. Agentúru SITA o tom informovali organizátori súťaže. Podľa výkonného riaditeľa Nadácie otvorenej spoločnosti Jána Orlovského je cena jedinečným priestorom pre vyzdvihnutie najlepšej žurnalistiky za uplynulý rok. Kvalitná žurnalistika je totiž mimoriadne dôležitá pre celú spoločnosť.

Do 13 kategórií môžu prihlasovať súťažné príspevky autori, redakcie, vydavatelia, ale aj čitateľská, poslucháčska a divácka obec. Uzávierka nominácií je 14. februára. Súťaž je určená od celoslovenských printových, elektronických, online až po regionálne médiá. Nominované žurnalistické práce musia byť publikované alebo odvysielané v období od 1. januára do 31.decembra 2017.

Prihlásené práce ohodnotia nezávislé poroty zložené z odborníkov a profesionálov z oblasti médií, z akademického, kultúrneho, spoločenského a neziskového sektora zo Slovenska a zo zahraničia, ako aj členovia rady súťaže. Zloženie porôt zverejnia koncom januára. Okrem ocenenia pre písanú, audiovizuálnu a fotožurnalistiku udelí Nadácia otvorenej spoločnosti aj špeciálne ceny ako Cenu otvorenej spoločnosti, Cenu Asociácie vydavateľov tlače, Cenu Zastavme korupciu a Cenu Solutions Journalism. O Česko-slovenskej cene verejnosti sa rozhodnú tradične v online hlasovaní, ktoré sa začne v marci. Víťazné práce v jednotlivých kategóriách získajú finančnú odmenu 500 eur a špeciálne ceny 1 000 eur. Ocenených slávnostne vyhlásia v máji. Viac informácií možno nájsť na http://www.novinarskacena.sk.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.