15. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Skupina skúsených novinárov spustila v nedeľu vo Švajčiarsku činnosť nového webového magazínu s názvom Republik. Projekt vznikol vďaka crowdfundingu, v rámci ktorého sa vyzbieralo vyše 7,7 milióna švajčiarskych frankov (6,5 milióna eur), informovala agentúra AP.
      Časopis bude vychádzať v nemeckom jazyku a predplatiteľom má podľa svojich tvorcov prinášať vysokokvalitnú publicistiku bez reklamy. Od vlaňajšieho apríla, keď bol časopis avizovaný, si ho v priebehu niekoľkých týždňov predplatilo viac než 15.700 ľudí za ročný členský príspevok 240 frankov (203 eur).
      Súkromní investori venovali na rozbehnutie činnosti magazínu sumu 3,5 milióna frankov (2,9 milióna eur). Republik je čiastočne modelovaný podľa holandského spravodajského webového portálu De Correspondent, ktorý má podporu 60.000 členov a vznikol v roku 2013 tiež vďaka crowfundingu.
      Nový online magazín má sídlo v Zürichu. Dostupný je na webovej adrese Republik.ch, kde jeho osnovatelia zverejnili úvodný manifest o význame žurnalistiky pre zachovanie demokracie.
      Švajčiarsko má rozmanité mediálne prostredie, avšak niekoľko periodík v uplynulých rokoch zaniklo pre klesajúci predaj a veľkú konkurenciu voľne prístupných internetových platforiem.

Americký prezident Donald Trump obvinil denník Wall Street Journal (WSJ), že ho nesprávne citoval. Spor sa rozhorel o jediné písmeno, a síce "d", ktoré je však v angličtine v tomto prípade dôležité, pretože je súčasťou vyjadrenia podmieňovacieho spôsobu.
      Trump tvrdí, že v spomínanom rozhovore pre WSJ povedal: "I'd probably have a very good relationship with Kim Jong Un." (Pravdepodobne by som mal veľmi dobrý vzťah s (severokórejským vodcom) Kim Čong-unom."
      Práve toto "d" v slove "would", ktoré v spojení s osobným zámenom "I" (ja) tvorí stiahnutú formu I'd (I would), je predmetom sporu. V prepise zverejnenom WSJ totiž podmieňovací spôsob chýba, uviedol nemecký týždenník Der Spiegel.
      Noviny citovali Trumpa nasledovne: "I probably have a very good relationship with Kim Jong Un." (Pravdepodobne mám veľmi dobrý vzťah s Kim Čong-unom.) Trump navyše dodal: "Mám vzťahy s ľuďmi. Myslím, že sú prekvapení."
      Spor si všimli aj denníky New York Times a Washington Post. Chýbajúce "d" by totiž znamenalo, že Trump sa prekvapujúco pochválil existujúcim vzťahom s Kim Čong-unom. Ak by tam "d" bolo, znamenalo by to, že so severokórejským vodcom by mohol mať dobré vzťahy - ak by chcel.
      Trump sa samozrejme v nedeľu posťažoval na Wall Street Journal na Twitteri a renomovaný denník označil skoro už tradičnou nálepkou "Fake News" (falošné správy).
      V jednom z tweetov navyše spomenul, že rozhovory si našťastie nahráva a jeho hovorkyňa Sarah Sandersová aj zverejnila zvukový záznam interview s WSJ na svojom Twitteri, pričom noviny požiadala o opravu.
      WSJ však opravu zverejňovať nemieni a tiež zverejnil svoj zvukový záznam s poznámkou, že záznam dal preveriť v externom prostredí.
 

Copyright © TASR 2018

Česká televízia pozvala oboch prezidentských kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola prezidentských volieb, do spoločnej debaty. Tá by sa mala konať v predvečer druhého kola volieb, vo štvrtok 25. januára.
Bezprostredne po skončení prvého kola voľby poslala Česká televízia Jiřímu Drahošovi a Milošovi Zemanovi pozývacíe listy do spoločného televízneho duelu.
Spoločný duel kandidátov by mali v priamom prenose vo štvrtok 25. januára od 20 hodín vysielať programy ČT1 a ČT24.
Debatu predchádzajúce prvému kolu voľby videlo na programoch ČT1 a ČT24 916 tisíc divákov pri podiele na publiku presahujúcom 26%.

Zdroj: ČT