17. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Falošný poplach o tom, že Severná Kórea odpálila balistickú strelu, odvysielala v utorok japonská televízna stanica NHK. Nepravdivá správa prišla len pár dní po tom, ako sa podobný incident odohral na Havaji, všíma si agentúra Reuters.
Do piatich minút však televízia nepravdivé informácie opravila a uviedla, že príčina poplachu nebola bezprostredne známa. "Stále situáciu preverujeme," povedal hovorca NHK.
O 18.55 h miestneho času sa na obrazovkách japonskej televízie objavil oznam, v ktorom NHK varovala, že Severná Kórea pravdepodobne odpálila balistickú strelu a vláda vyzýva ľudí na úkryt.
Rovnakú poplašnú správu dostali aj ľudia, ktorí používajú spravodajský online servis tejto japonskej televízie na svojich mobilných telefónoch.
Informácie o tom, že by tento falošný poplach spôsobil v Japonsku paniku alebo iný rozruch, neboli bezprostredne známe.
Na Havaji však nepravdivé varovanie pred zasiahnutím balistickou strelou minulý týždeň v sobotu vyvolalo paniku. Ľudia opúšťali svoje autá na diaľnici a pripravovali sa na útek zo svojich príbytkov, kým neprišlo po viac ako polhodine oznámenie, že ich v skutočnosti nijaká raketa neohrozuje.
Zodpovednosť za falošný poplach pred útokom balistickou raketou zobral na seba predstaviteľ tamojšieho úradu civilnej ochrany Vern Miyagi.
Uviedol, že toto varovanie bolo odvolané po 38 minútach, pričom však zamestnanci civilnej správy si svoju chybu uvedomili už tri minúty po zverejnení varovania. Ďalších vyše 30 minút trvalo, kým ju odstránili. Vysvetlil v tejto súvislosti, že počítačový systém nebol naprogramovaný na takýto prípad a špecialisti boli nútení vytvoriť a zadať nový počítačový príkaz.
Americký štát Havaj v decembri po prvý raz od skončenia studenej vojny vykonal skúšku systému varovania pred jadrovým útokom. Príčinou tohto kroku boli obavy z agresie Severnej Kórey.

 Dánska prokuratúra obvinila v utorok tamojšieho vynálezcu Petra Madsena z vraždy, ktorej obeťou mala byť švédska novinárka Kim Wallová, keď sa s ním vlani v auguste vydala na plavbu ponorkou. Vyšetrovatelia podľa oznámenia nedokázali určiť, ako Wallová prišla o život, mohla však byť usmrtená "podrezaním hrdla alebo uškrtením", informovala agentúra DPA.
Voči Madsenovi, ktorý je už päť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, vzniesli už dávnejšie predbežné obvinenia zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov. Druhé z týchto obvinení prokuratúra v utorok potvrdila, keďže Wallovej telo sa našlo rozštvrtené.
Vynálezca popiera, že by novinárku v ponorke zabil, priznal však, že jej telo vyhodil do mora. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej pasažierke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.
Wallovú naposledy videli vlani 10. augusta, ako v Kodani nastupovala do Madsenovej podomácky vyrobenej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa našlo 15 bodných rán.
      Kodanský súd určil ešte v októbri termín začiatku procesu s Madsenom na 8. marca 2018.


Americká herečka ukrajinského pôvodu Mila Kunisová sa v utorok stala ženskou laureátkou ocenenia Hasty Pudding, ktoré už viac ako polstoročie udeľuje študentská skupina divadelníkov z Harvardovej univerzity.
      Divadelníci zo skupiny Hasty Pudding Theatricals podľa agentúry AP uviedli, že Kunisovej titul Žena roka rozhodli udeliť, lebo je jednou z "najvyhľadávanejších, najživších a najočarujúcejších" hollywoodskych herečiek. 
      Kunisová si svoju trofej v podobe pudingovej misy prevezme 25. januára v meste Cambridge v americkom štáte Massachusetts, ktorého ulicami sa najskôr prejde na čele veselého sprievodu. Divadelníci z Hasty Pudding Theatricals udeľujú ocenenie Žena roka už od roku 1951. V roku 1967 k nemu pridali i mužský variant ceny - Muž roka, pričom najnovšieho laureáta tohto ocenenia ešte neoznámili. 
      Medzi doterajšími držiteľmi humorného - avšak pozitívneho - ocenenia za "trvalý a efektný príspevok do sveta zábavy" figurujú okrem iných napríklad Tom Cruise, Julia Robertsová, Meryl Streepová, Harrison Ford a Clint Eastwood. Vlani ocenenie získali Octavia Spencerová a Ryan Reynolds a predvlani Kerry Washingtonová a Joseph Gordon-Lewitt. 
      Mila Kunisová bola v roku 2010 nominovaná na filmové ocenenie Zlatý glóbus zo úlohu baletky Lily vo filme Čierna labuť. Okrem zmieneného hitu si v ostatných rokoch zahrala napríklad vo filmoch Matky rebelky či Matky rebelky: Šťastné a veselé a len nedávno skončila s nakrúcaním nového filmu The Spy Who Dumped Me (Špión, ktorý ma odkopol), ktorý by mal prísť do amerických kín v auguste. 
      V televízií sa táto 34-ročná herečka preslávila už v 90. rokoch vďaka úlohám Jackie Burkhartovej v sitcome Tie roky sedemdesiate a Meg Griffinovej, ktorej prepožičala hlas v animovanom sitcome Griffinovci. 


Moderátor Českej televízie (ČT) Václav Moravec oznámil, že nechce moderovať predvolebný prezidentský duel kandidátov Jiřího Drahoša a Miloša Zemana. Informoval o tom v utorok spravodajský portál Ihned.cz. Moravec ako jeden z dôvodov uviedol, že nechce byť hromozvodom Zemanovej kritiky voči ČT. Duel by sa mal vysielať 25. januára od 20.00 h.
      Moravec už v nedeľu večer oznámil generálnemu riaditeľovi ČT svoje rozhodnutie. Informáciu, že nebude moderovať debatu prezidentských kandidátov pred druhým kolom priamych volieb naplánovaným na 26. a 27. januára, potvrdil Moravec aj českému denníku Právo.
      Zeman Moravca často kritizuje a rozhovory s ním už niekoľko rokov odmieta, dodal portál Novinky.cz.
      ČT bude chcieť Moravca ešte presvedčiť, aby duel Drahoša so Zemanom predsa len moderoval, uviedol šéf komunikácie Vít Kolář.
      Na televízny duel vyzval Zemana práve Drahoš, a to po oznámení výsledkov prvého kola prezidentských volieb (z 12. a 13. januára), keď sa obaja dostali vďaka hlasom voličov do druhého kola. Zeman sa pritom pred prvým kolom debatám s protikandidátmi vyhýbal.
      Česká televízia je zatiaľ jedinou stanicou, na ktorej je debata oboch kandidátov pred druhým kolom volieb potvrdená. Drahoš zatiaľ potvrdil účasť v dueli iba na ČT a trvá na tom, že sa chce zúčastniť dvoch debát. Odvoláva sa na slová Zemana, ktorý v reakcii na Drahošovu výzvu stretnúť sa tvárou v tvár odpovedal, že si vie predstaviť dve debaty, ale tri a viac by už divákov nudili. V pondelok však Zemanov tím zrazu ohlásil, že debaty majú byť až štyri a že prezident prijal pozvanie do ČT, Novy, Primy a Barrandova, napísal portál Novinky.cz
. 

Copyright © TASR 2018


Jiří Drahoš pôjde len do dvoch televíznych debát. Ak pôjde Miloš Zeman do televízie štyrikrát, v dvoch prípadoch tam bude sám. Drahoš namiesto toho bude obchádzať voliča. Jiří Drahoš to včera povedal ČTK pri návšteve rodného Jablunkova na Frýdecko-Místecku.
"Prezident Zeman jednak nerobí kampaň, však celých päť rokov jazdil po regiónoch. Ja som sľúbil voličom, že ešte teraz počas tých 14 dní vyjdem do regiónov a vyrazím za voličmi. Ja neviem, prečo by som mal dávať prednosť debatám s Milošom Zemanom. Stačia dve . Mimochodom sám Miloš Zeman povedal, že tretí a ďalšie debata už by bola nudná. tak keď tam bude chcieť ísť sám, tak tam bude sám, "povedal Drahoš. Navštíviť ešte chce okrem iného veľké mestá Brno a Ostravu.

Copyright © ČTK 2018