20. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Talianska polícia vytvorila novú službu pre občanov, ktorých znepokojuje šírenie falošných správ na internete. Urobila tak v čase, keď krajinu čakajú 4. marca parlamentné voľby. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.
      Pomocou on-line formulára môžu občania požiadať policajných expertov o overenie správ. Falošné správy bude môcť potom polícia oficiálne vyhlásiť za nepravdivé, čo by mohlo viesť aj z ich stiahnutiu z webstránok.
      "Je to úplne transparentný a legitímny nástroj," uviedol taliansky minister vnútra Marco Minniti po štvrtkovom spustení služby. 
      Šéf talianskej polície Franco Gabrielli ubezpečil, že "nemajú v úmysle vytvoriť žiadneho Veľkého brata" a odmietol obavy z možného ohrozenia slobody prejavu.  
      Ľavicová strana Slobodní a Rovní (LeU) sa k novému nástroju stavia veľmi skepticky. "Uvažujem o tom, či je v demokratickom štáte možné dať (polícii) právomoc samostatne rozhodovať o tom, čo je pravda a čo nie," uviedol poslanec LeU Giovanni Paglia.  
      Vládnuca Demokratická strana často obviňuje populistické Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistickú Ligu Severu (LN), že poškodzujú vládu šírením falošných správ na sociálnych sieťach. 
      Objavili sa aj tvrdenia o tom, že takéto dezinformácie šíri aj Rusko s cieľom pomôcť M5S a Lige Severu. Obe opozičné strany v tejto súvislosti odmietli akúkoľvek tajnú spoluprácu s Moskvou. 

Copyright © TASR 2018


Litovské orgány vyšetrujú prienik hackerov na webstránku súkromnej litovskej televízie TV3, kam sa im podarilo zavesiť vymyslený článok o tom, že minister obrany Raimundas Karoblis sexuálne obťažoval známu rozhlasovú moderátorku. Ako v piatok uviedol námestník ministra obrany Edvinas Kerza, vládne centrum pre kybernetickú bezpečnosť zistilo, že útok prišiel z IP adresy lokalizovanej v ruskom Petrohrade. "To môže zabrzdiť vyšetrovanie, keďže Rusko väčšinou pri vyšetrovaní kybernetických zločinov nie je veľmi nápomocné," povedal Kerza.
V tomto týždni ide už o druhý prípad, kedy litovské štátne orgány musia dementovať falošnú správu v miestnych médiách. Začiatkom týždňa muselo ministerstvo zahraničných vecí vysvetľovať, že nie je pravda, že by Litva uvalila sankcie proti Mongolsku.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Česká televízia reláciu Prezidentský duel - finále odvysiela vo štvrtok 25. januára v priamom prenose od 20:00 do 21:30 na programoch ČT1 a ČT24. Moderátorkou bude Svetlana Witowská. "Debata sa voľbou Rudolfina vracia na miesto, ktoré hostilo natáčanie rozhovorov s kandidátmi pred prvým kolom voľby," uviedla Blinková. "Do reprezentatívnych priestorov Rudolfina budú prizvaní tiež podporovatelia jednotlivých kandidátov. Každý si bude môcť priviesť 30 priaznivcov," dodala.
Druhý televízny duel sa odohrá v utorok v Hudobnom divadle Karlín, odkiaľ ho bude vysielať v priamom prenose televízie Prima. Moderátorom bude Karel Voříšek. "Diskusia plánovaná televíziou Prima bude mať štyri hlavné okruhy tém," povedal ČTK za televíziu Adam Halmoši.
Prvý okruh sa bude týkať možností zmien v ústave. Obaja kandidáti by tak mohli hovoriť trebárs o referende ako ústavnom nástroji, možnosti zmien rodinných práv homosexuálov, zrušenie Senátu alebo možnosti prezidentského veta. Druhou oblasťou bude vyrovnanie s minulosťou v Českej republike. "Tu chceme, aby kandidáti diskutovali problematiku cirkevných reštitúcií a ich zdanenie, postoj ku komunizmu, ale napríklad aj významné storočné výročie vzniku republiky," uviedol Halmoši.
Tretím okruhom tém by mali byť domácej politickej fenomény. "Ako príklad uvádzame ústavné právo na nosenie zbraní, možnosť zmiernenia protifajčiarskeho zákona, EET a ochranu osobných údajov a slobodu prejavu v rámci Európskej únie," poznamenal Halmoši. Posledný okruh sa bude týkať zahraničnej politiky, okrem iného nastolí podľa Halmošiho výber z otázok migrácie a kvót, spoločné armády v rámci Európskej únie, vzťah k Rusku a sankciám voči nemu alebo neziskových organizácií čerpajúcich peniaze zo zahraničia.



Copyright © ČTK 2018