15. 1. 2018

Ceny Trilobit 2018

Ceny Trilobit 2018



Výročné ceny za najhodnotnejšie audiovizuálne počiny uplynulého roka udelil včera v Beroune Český filmový a televízny zväz FITES. Hlavnú cenu Trilobit 2018 získala režisérka Tereza Nvotová za celovečerný dokument Mečiar.

Poctu za celoživotné dielo, konkrétne za "dlhodobú tvrdohlavú produkciu originálnych televíznych a filmových diel, ktoré podstatne obohacujú obraz českej audiovizuálnej tvorby poprevratových rokov", prevzal v podobe Ceny Vladislava Vančuru producent Čestmír Kopecký. Stojí za televíznymi cyklami Česká soda, Bigbít, Chcete ma? či Šumná mesta, má podiel na vzniku filmov Vďaka za každé nové ráno, Knoflíkáři, Návrat idiota, Rok ďábla, Nuda v Brne či Karamazovi.

Dokument Mečiar je podľa zdôvodnenia poroty varovným portrétom vzostupu slovenská politika, ktorý pomocou nevídané miery demagógie, populizmu a viery vo vlastné lži dokázal demokraticky uzurpovať moc, ktorá sa neštítila ani zločinov. Nvotová túto výpoveď komentovala autobiografickými momentmi zo svojho detstva.

Cenu Josefa Škvoreckého za audiovizuálne adaptáciu literárneho diela udelila porota poľskej režisérke svetovej povesti Agnieszce Hollandovej za spracovanie románu Oľgy Tokarczukové Cez kosti mŕtvych. Koproducentov poľsko-českého filmu, ktorý je výpoveďou o tom, že človek nie je povýšený nad prírodu a jej zákony, boli aj Nemecko, Švédsko a Slovensko. Hollandová, ktorá sa z účasti ospravedlnila, prevzala pred rokom v Prahe titul doctor honoris causa Akadémie múzických umení. Snímka vzápätí predstavila na Febiofestu ako svoj najviac "český" film. "Som rada, že v ňom funguje čierny humor. Česká kinematografia mi bola inšpiráciou," uviedla vtedy.

Ceny Trilobit získali režisér Pavol Kačírek za hlboko ľudský dokument Ako odchádza prezident venovaný Václavovi Havlovi a predstavitelia hlavných úloh filmu Bohdana Slámu Bába z ľadu Zuzana Kronerová a Pavel Nový. Ďalšími ocenenými boli Robin Kvapil a Pavel Šplíchal - tvorcovia anarchistické grotesky Všetko bude fajn. Je to leporela príbehov z Brna, verne zrkadliacich surreálnu absurditu našej reality.

Udelené boli aj dve Ceny Ferdinanda Vaňka za prínos rozvoju občianskej spoločnosti. Prvý prevzal Tomáš Kudrna za réžiu dokumentu Čo dokáže lož, v ktorom ukazuje rozdiel medzi minulými a súčasnými formami agresie voči nič netušiacemu obyvateľstvu, čo orámovali zábery ruskej okupácie roku 1968. Ocenení boli aj režisér Askold Kurov a producent Maxim Tuula - tvorcovia snímky Proces: Ruský štát vs. Oleg Sencov. Odborná jury na čele s Vladimírom Justom ho označila za putinovské posolstvo svetu, že tieto príbehy nemávajú nárok na happy end.

Zvláštna cena pripadla filmové historičke a teoretičke Kataríne Svobodovej za publikáciu o kameramanovi Jaroslavovi Kučera a výstavu usporiadanú z jeho pozostalosti vlani v Brne.

Úplne zvláštnu cenu Zlatý citrón udelili porotcovia Jaromírovi Soukupovi za neuveriteľné konferovanie "diskusných" relácií v TV Barrandov, ktoré sú podľa nich bizarným kokteilom diletanstva a účelového politického aktivizmu.

Detská porota ocenila Ivetu Grófovú za film Piata loď, ktorý už získal cenu detí na prestížnom Berlinale.

Ceny sa tento rok odovzdávali už po 31 krát. Členovia porôt vyberali zo 145 prihlásených titulov a 23 snímok s detskou či rodinnú tematikou.

Copyright © ČTK 2018