19. 1. 2018

Zomrel John Barton

Zomrel John Barton

Vo veku 89 rokov zomrel divadelný režisér a spoluzakladateľ Royal Shakespeare Company (RSC) John Barton. Rodák z Londýna naposledy vydýchol vo štvrtok. Správu o jeho úmrtí oznámila spomínaná divadelná spoločnosť. "Bol jednoducho jedným z najväčších ovplyvňovateľov hrania Shakespeara za uplynulé storočie," uviedol umelecký riaditeľ RSC Gregory Doran.
John Bernard Adie Barton sa narodil 26. novembra 1928. Spolu so zosnulým režisérom Peterom Hallom založil v roku 1960 spomínanú Royal Shakespeare Company, v ktorej pôsobil po zvyšok svojej kariéry. Známy je pre svoje semináre Playing Shakespeare, počas ktorých učil hercov ako pristupovať k Shakespearovým dielam. Mnohé z týchto seminárov sa v roku 1982 dostali aj na televízne obrazovky. Počas svojej kariéry pracoval na viac ako 50 inscenáciách vrátane gréckych diel, Shakespearovej historickej tetralógie Vojna ruží či jeho hier Trojkráľový večer alebo Čo len chcete, Veľa kriku pre nič a Márna lásky snaha. Spolupracovali s ním hviezdy ako Judi Dench, Donald Sinden, Patrick Stewart, Jeremy Irons, Helen Mirren alebo Ian McKellen. Royal Shakespeare Company Bartonovi na znak úcty venuje jesennú produkciu Shakespearovej tragédie Troilus a Kressida, ktorá bola jeho najobľúbenejšou hrou.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.