4. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Nemecká ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová vyjadrila v pondelok pretrvávajúce obavy v súvislosti s prístupom sociálnej siete Facebook, ktorá podľa nej stále nepodnikla dostatočné kroky v záujme transparentnosti a ochrany osobných údajov užívateľov. Informovala o tom agentúra DPA.
Ministerkino vyjadrenie zaznelo niekoľko mesiacov po vypuknutí škandálu okolo zneužitia osobných údajov približne 87 miliónov užívateľov Facebooku po celom svete.
"Vidíme, že z toho ešte neboli vyvodené dostatočné dôsledky," uviedla Barleyová pred dvojdňovým stretnutím ministrov členských štátov EÚ v Luxemburgu, na ktorom sa má hovoriť o tejto otázke. 
Od Facebooku pritom ministerka požaduje viac transparentnosti ohľadne toho, koho škandál zasiahol, ako aj prísnejšie pravidlá na identifikáciu zverejňovateľov internetového obsahu. 
Facebook 4. apríla priznal, že osobné dáta jeho miliónov užívateľov neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica. Tá ich následne mala použiť na ovplyvnenie britského referenda o brexite v roku 2016 i prezidentských volieb v USA v tom istom roku. 
Generálny riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg sa v spojitosti so škandálom ospravedlnil pred poslancami Európskeho parlamentu aj amerického Kongresu. Tiež sa zaviazal, že Facebook bude v celosvetovom meradle uplatňovať opatrenia nového nariadenia EÚ o ochrane údajov (GDPR), ktoré vstúpilo do platnosti 25. mája.
"Správanie Facebooku stále vyvoláva obavy," dodala nemecká ministerka. Ako príklad uviedla to, že "opätovne zavádzaný prvok na rozpoznávanie tvárí nie je opatrením, ktoré by budovalo dôveru."
 Facebook svoju funkciu na rozpoznávanie tváre zaviedol v roku 2012, ale po vlne kritiky zo strany úradov i aktivistov bojujúcich za ochranu údajov tento prvok pre európskych užívateľov deaktivoval. V apríli tohto roku však túto funkciu pre užívateľov v Európe opäť sprístupnil. 

Copyright ©TASR 2018

Moderátor ČT Daniel Stach má svoju planétku. Jeho priezviskom sa novo volá  planétka číslo 93256, ktorá obieha  v hlavnom páse medzi Marsom a Jupiterom. Jej obeh okolo Slnka trvá štyri a pol  roka. Planétku Stach objavili Petr Pravec a  Peter Kušnirák z Astronomického ústavu  Akadémie vied ČR. Pomenovanie musela na  ich návrh schváliť Medzinárodná  astronomická únia.                    
Daniela Stacha tak ocenila za jeho zásluhy v popularizácii vedy.

Ruský opozičný novinár Arkadij Babčenko  odmietol kritiku svojej predstierané vraždy  a výčitky, že tým porušil novinárskej štandardy. Zdôraznil, že mu išlo hlavne  o jeho život a o bezpečnosť rodiny.  "A čo by ste robili vy na mojom mieste,   keby k vám prišli a povedali, že sa na  vás chystá vražda? "uviedol Babčenko.
Večer v stanovený deň, kedy sa mala udalosť odohrať, prišiel k nemu domov  maskér a nalíčil ho tak, aby vyzeral  ako obeť streľby. Dostal tričko s otvormi po strelách a poliali ho prasacou krvou. Potom lekári, ktorí boli do plánu zasvätení, potvrdili, že je mŕtvy.

ČT TXT