7. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súčasťou súťaže Miss America už nebude promenáda v plavkách. Oznámili to v utorok organizátorky tohto podujatia, ktoré sa momentálne snažia o jeho rebranding. Súťažiace podľa ich vyhlásenia už nebudú posudzované na základe svojho zovňajšku, informovala agentúra DPA. 
Promenádu v plavkách v rámci podujatia vystrieda interaktívne stretnutie súťažiacich s porotcami. Ďalšou zmenou bude, že účastníčky Miss America si namiesto predpísanej večernej róby budú môcť zvoliť šaty podľa vlastného výberu. 
"V našej krajine zažívame kultúrnu revolúciu, pričom ženy nachádzajú odvahu postaviť sa a vysloviť sa k mnohým otázkam," uviedla predsedníčka súťaže Gretchen Carlsonová v relácii Good Morning America televízie ABC. 
Snaha o zmenu imidžu súťaže sa odohráva paralelne so stále prebiehajúcim hnutím #MeToo bojujúcim proti sexuálnemu obťažovaniu, ktoré už prispelo k spoločenskému pádu stoviek vplyvných mužov v mnohých sektoroch, nielen v kinematografii, ale aj vo svete módy, hudby, gastronómie či politiky.
Incident tohto druhu zažila v decembri minulého roka aj samotná Miss America. Vyšlo totiž na povrch, že viacerí organizátori sa znevažujúco vyjadrovali o niekdajších víťazkách súťaže. Škandál otriasol vedením súťaže, v ktorom následne došlo k personálnym zmenám, pričom tri najvyššie posty momentálne zastávajú ženy.



Pohreb švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorú pred takmer rokom zavraždil vo svojej ponorke dánsky vynálezca Peter Madsen, sa konal minulý piatok. Dánsky bulvárny denník BT o tom v stredu informovala matka zavraždenej novinárky. Súkromný pohreb sa uskutočnil neďaleko novinárkinho rodného mesta Trelleborg na juhu Švédska.
Kim Wallovú pripravil vlani v auguste o život dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorého 25. apríla uznal mestský súd v Kodani za vinného z vraždy a sexuálneho útoku na túto 30-ročnú novinárku a vymeral mu doživotné väzenie. Súd sa jednomyseľne uzniesol, že 47-ročný páchateľ Wallovú vlákal do svojej podomácky vyrobenej ponorky, aby s ním urobila rozhovor, o ktorý sa pokúšala celé mesiace. 
Obhajoba sa v súvislosti s verdiktom odvolala iba voči doživotnému trestu. Odvolací proces s usvedčeným vynálezcom sa začne 5. septembra na súde v Kodani.
Samotný Madsen vraždu Wallovej na súde popieral a tvrdil, že novinárka zomrela na ponorke nešťastnou náhodou. Pripustil však, že jej telo rozštvrtil a oddelené časti zabalené v plastových vreciach následne vyhodil do mora.
Wallová navštívila Madsena v jeho ponorke 10. augusta 2017. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane. Telo novinárky sa hneď nenašlo, no po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom bolo 15 bodných rán.


Copyright ©TASR 2018