7. 6. 2018

Zomrela Kira Muratovová

Zomrela Kira Muratovová


Ukrajinská filmová režisérka, scenáristka a herečka Kira Muratovová zomrela v stredu vo veku 83 rokov. Podľa ukrajinskej štátnej filmovej agentúry táto oceňovaná umelkyňa a jedna z najrešpektovanejších filmových tvorkýň v rusky hovoriacom svete skonala v Odese, kde žila a pracovala mnoho rokov.
Muratovová sa narodila 5. novembra 1934 v meste Soroca, ktoré bolo vtedy súčasťou Rumunska, ale neskôr pripadlo bývalému ZSSR. V roku 1959 absolvovala moskovskú filmovú akadémiu VGIK. Spolupracovala s viacerými sovietskymi hercami a umelcami vrátane speváka a herca Vladimira Vysockého či divadelného režiséra Olega Tabakova.
Medzi jej filmy patria Krátke stretnutia (1968), Osudová zmena (1987) či Astenický syndróm (1990). Svoju poslednú snímku Večné návraty nakrútila v roku 2012. Na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale jej v roku 2000 udelili cenu za celoživotné dielo. Rovnakej pocty sa dočkala aj v roku 1994 na festivale v talianskom Locarne.
"Bola veľmi talentovanou filmovou režisérkou, zosobňovala jednu éru. Jej pohľady na svet kritici chválili," vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Americký časopis The Hollywood Reporter napísal, že "jej sláva presahovala sovietsku éru, pričom jej diela ovplyvnili novú generáciu ruských a ukrajinských filmárov".

Copyright ©TASR 2018