9. 6. 2018

Zlatý žobrák 2018

 Zlatý žobrák 2018

Zlatý žobrák, hlavné ocenenie 24. ročníka košického Medzinárodného festivalu lokálnych televízií (IFOLT) 2018, získali filmy Grandfather (India) a King of the Hill (Bielorusko/Poľsko). TASR o tom informovala riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.
Prvý z nich získal ocenenie v kategórii produkčná spoločnosť. V druhom prípade ide o najlepší program z produkcie lokálnej televízie. Novinkou v tomto roku bolo podľa jej ďalších slov udelenie Ceny Televízie JOJ, ktorú získala nórska snímka The Crossing. Cenu Erika Möllberga za najlepší film z produkcie mladého autora si odniesol film z rovnakej krajiny Ready to Assemble. Ako najlepší slovenský film získala Cenu Rady pre vysielanie a retransmisiu snímka od režiséra Mareka Káčera A Redcurrant Pie.
Děkanovská poznamenala, že tento ročník bol rekordným v počte krajín, ktoré sa do festivalu zapojili. "Aj keď počet účastníkov bol nižší ako po minulé roky," uviedla s tým, že spolu sa prihlásilo 200 filmov od autorov z 50 krajín. Do užšieho výberu sa dostalo približne 30 snímok.
Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v podvečerných hodinách v budove Historickej radnice v Košiciach.

Copyright ©TASR 2018