7. 6. 2018

RTVS použije deväťmiliónový dodatok najmä na modernizáciu vysielacích štúdií

RTVS použije deväťmiliónový dodatok najmä na 

modernizáciu vysielacích štúdií

Rezník Radu RTVS aj Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá ešte v septembri minulého roka informoval, že objekty televízie v Mlynskej doline, ale aj sídlo rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave sú v havarijnom stave, na ktorého riešenie treba vyše 32 miliónov eur bez DPH

BRATISLAVA 7. júna (SITA) - Najmä na modernizáciu vysielacích a výrobných štúdií v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici použije verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) deväť miliónov eur z dodatku k zmluve so štátom. O tom, že RTVS v pondelok podpísal s Ministerstvom kultúry (MK) SR dodatok k zmluve so štátom informoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník v utorok, 5. júna, počas rokovania Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Z deviatich miliónov eur použije RTVS 7,5 milióna eur na modernizáciu vysielacích a výrobných štúdií v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici a zvyšnú sumu na výrobu televízneho programu, spresnila dnes v tlačovej správe hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Opraviť sa podľa RTVS majú tie časti objektov, kde sa vyrábajú jednotlivé programy, upravuje natočený materiál do finálnej podoby a zabezpečuje jeho vysielanie. Strecha nad výrobnými a vysielacími štúdiami je v havarijnom stave, na mnohých miestach preteká a pri väčších dažďoch hrozí jej prepadnutie. Renovovať by sa mala aj fasáda budovy, kde sa štúdia nachádzajú, aby sa lepšie ochránili technické a vysielacie zariadenia. Plánuje sa tiež nákup a výmena zariadení na realizáciu televízneho vysielania. Zo zvyšnej sumy 1,5 milióna eur sa podporí vlastná výroba dramatických, dokumentárnych, publicistických a hudobných programov.

Rezník v tlačovej správe pripomenul, že mnohé budovy v areáloch RTVS sú v havarijnom stave, čo začalo ohrozovať aj časť výrobných procesov. “Som preto veľmi rád, že niekoľkomesačné úsilie manažmentu RTVS sa zavŕšilo podpísaním dodatku zmluvy so štátom. Suma je rozdelená na dve časti, z ktorých jedna pôjde na systémovú podporu pôvodnej tvorby a druhá na nevyhnutnú obnovu priestorov v areáloch RTVS,“ cituje tlačová správa šéfa RTVS.

Generálny riaditeľ RTVS na Rade RTVS už 15. februára informoval, že RTVS získal peniaze na riešenie havarijných stavov budov televízie v bratislavskej Mlynskej doline. Rezník konkrétne Rade RTVS v polovici februára oznámil, že RTVS sa podarilo vyrokovať prvý dodatok k zmluve so štátom uzatvorenej pre tento rok, a to vo výške deväť miliónov eur, z toho jeden a pol milióna eur pôjde na televízny program, konkrétne na dramatické, dokumentárne, zábavné a publicistické diela. Zvyšných sedem a pol milióna eur je naplánovaných na rekonštrukciu priestorov, v ktorých sa nachádzajú vysielacie a výrobné štúdiá verejnoprávnej televízie. V rovnaký deň však vtedajší minister kultúry Marek Maďarič upozornil, že ešte nie je nič "vyrokované". "Generálny riaditeľ RTVS po relatívne dlhom čase uznal, že jeho predstava, že RTVS dostane od štátu peniaze na rekonštrukciu budov, nie je podľa súčasného systému možná. Uznal, že jedinou cestou zvýšenia financií pre RTVS je zmluva so štátom, pokiaľ bude použitie týchto dodatočných peňazí súvisieť s programom. O tomto začali experti MK SR a RTVS rokovať," uviedol pre SITA Maďarič 15. februára s tým, že informáciu generálneho riaditeľa RTVS považuje "za neserióznu a predčasnú, pretože MK SR v tejto chvíli nedisponuje ďalšími prostriedkami pre RTVS a prípadný dodatok ku zmluve so štátom nie je ani na začiatku schvaľovacieho procesu".

Rezník Radu RTVS aj Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá ešte v septembri minulého roka informoval, že objekty televízie v Mlynskej doline, ale aj sídlo rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave sú v havarijnom stave, na ktorého riešenie treba vyše 32 miliónov eur bez DPH. Celý areál televízie sa dokončil začiatkom 80. rokov minulého storočia a odvtedy sa výrazne neobnovoval. Problémom sú podľa šéfa RTVS viaceré havarijné stavy v budovách STV, kde síce sú veľmi moderné technológie, ale samotné priestory nespĺňajú základné kritériá. Nevyhovujú napríklad staré okná v hliníkových rámoch, ktoré netesnia, či pôvodné rovné strechy. V zlom stave sú i priestory pre zamestnancov, a to nielen v Mlynskej doline, ale i v budove Slovenského rozhlasu.

Ako povedal Rezník v rozhovore pre SITA v decembri minulého roka, ak sa budovy nezačnú rekonštruovať, tak sa dostanú do stavu, že ohrozia nielen technológie, ktoré v nich sú, ale aj pracovníkov. Toto je reálny stav a je zhoda okolností, že to musí riešiť súčasné vedenie rádiotelevízie, upozornil Rezník, ktorý verí v to, že spôsob riešenia sa nájde. Garantuje však, že televízna časť RTVS bude v Mlynskej doline a rozhlasová na Mýtnej ulici v tzv. obrátenej pyramíde. V prvom rade treba podľa generálneho riaditeľa RTVS revitalizovať tú časť objektov STV v Mlynskej doline, ktorá je funkčná, kde sa vyrába a vysiela. Väčšia časť televízneho areálu, vrátane výškovej budovy STV, sa nevyužíva. Až po obnove funkčnej časti sa dá uvažovať o ďalších objektoch. Potom „môžeme špekulovať nad tým, čo s výškovou budovou. Určite by som ju nechcel zbúrať,“ dodal.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.