6. 6. 2018

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Horúce novinky z nedávneho festivalu v Cannes, medzi nimi i laureáta Zlatej palmy - japonskú snímku Zlodeji režiséra Hirokazu Koreedu a ďalšie atraktívne filmy ponúkne 26. ročník Art Film Festu (AFF), ktorý sa bude konať od 15. do 23. júna. "Festival je tretí rok v Košiciach, myslím si, že sa tam celkom udomácnil a získal priazeň toho prostredia, o čo vlastne išlo, a dúfam, že to tak bude pokračovať," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave Milan Lasica, prezident AFF.
Organizátori festivalu podľa jeho umeleckého riaditeľa Petra Nágela pripravili väčšiu porciu filmového i sprievodného programu. "Vyskúšame si, či je možné festival posunúť aj mimo hraníc Košíc. Prvé dva dni po úvodnom otvorení 16. a 17. júna budeme premietať aj v Spišskej Novej Vsi, máme tam pripravené štyri projekcie," doplnil k tzv. výjazdovému programu, na ktorom niektoré filmy predstavia aj ich tvorcovia.
Festival opäť udelí významným osobnostiam filmu ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera. Ako informoval Nágel, Hercovu misiu si prevezmú dve herečky - oceňovaná Slovenka Zuzana Mauréry, viacnásobná držiteľka národných filmových cien Slnko v sieti, obľúbená filmová, televízna i divadelná herečka, ktorej aktivity siahajú aj za hranice rodnej krajiny, a Ivana Chýlková, jedna z najobsadzovanejších českých hereckých hviezd, držiteľka Českého leva a trojnásobná víťazka v ankete TýTý. Okrem filmového plátna a televíznej obrazovky je aktívna aj na divadelných doskách, a podobne ako Mauréry, okrem činohry pôsobí aj na muzikálovej scéne.
Cenu Zlatá kamera, ktorou AFF každoročne oceňuje výrazný prínos v oblasti kinematografie, tento rok dostanú dvaja tvorcovia so širokým medzinárodným ohlasom. Ocenenie získa poľská filmová a televízna režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová, ktorej patria dve nominácie na Oscara, za film Európa, Európa (1990) získala Zlatý glóbus a jej miniséria Horiaci ker (2013) si na svoje konto pripísala 11 Českých levov. Za film Cez kosti mŕtvych (2017) získala na minuloročnom Berlinale Strieborného medveďa. Oba celovečerné filmy AFF zaradil do svojho programu.
Zlatú kameru si z Košíc odnesie aj Alexej German ml., syn slávneho sovietskeho režiséra Alexeja Germana a vnuk spisovateľa Jurija Germana. Jeho filmy získali viacero ocenení na najvýznamnejších svetových festivaloch. Za snímku Pod elektrickými oblakmi (2015) si z Berlína odniesol Strieborného medveďa za výnimočný umelecký prínos. Tento rok na berlínskom festivale premiéroval svoj najnovší film Dovlatov (2018), zobrazujúci situáciu umelcov, ktorých talenty dusil komunistický režim na za začiatku 70. rokov. A opäť bol odmenený Strieborným medveďom.
Cenu Prezidenta MFF AFF, ktorú festival udeľuje od minulého ročníka, si preberie Fero Fenič, výrazná osobnosť českej a slovenskej audiovizuálnej kultúry. Rodák z východného Slovenska, autor hraných i dokumentárnych filmov, zakladateľ nezvislej filmovej a televíznej spoločnosti Febio a festivalu Febiofest, uvedie na festivale vlastnú programovú sekciu Fero Fenič pozýva. Predstaví v nej svoje vlastné diela, ale aj snímky, ktoré ho výrazne zasiahli či prekvapili ako diváka.
Tohtoročný AFF uvedie viac ako 200 celovečerných a krátkometrážnych filmov, festival ponúkne stretnutia s desiatkami hostí.

Copyright © TASR 2018