4. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Neznámi páchatelia podpálili v sobotu v rumunskom meste Temešvár auto, ktoré patrilo miestnemu novinárovi Dragošovi Botovi. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP, ktorá citovala Botovo vyjadrenie, že šlo o "zastrašovanie v mafiánskom štýle". 
Bota zverejňuje svoje materiály na spravodajskom webe pressalert.ro a čelí za ne kritike úradníkov mestskej samosprávy. Bota uviedol, že v poslednom čase pracoval na článku o poradcovi primátora Temešváru Nicolae Robu.
Roba vyzval na dôkladné vyšetrenie podpálenia novinárovho auta, pričom zdôraznil, že "ide o povesť mesta". Vyhlásil, že Temešvár musí zostať mestom, kde platí zákon a ctí sa sloboda. Vyjadril sa však kriticky aj na adresu Botu, ktorého obvinil z ohováračskej kampane.

Copyright ©TASR 2018

Spoločnosť Facebook vo štvrtok zablokovala stránky, ktoré má na jej sieťach nemeckej a rakúskej Identitární- hnutie bojujúce proti multikulturalizmu, imigráciu a údajné islamizácii. Podľa hovorkyne Facebooku šíria organizácie nenávisť. Hnutie, ktoré sa obáva prisťahovalcov a miznutie európskej kultúry, hovorí o cenzúre.
Takzvaní identitáři stratili prístup k facebooku a Instagramu. "Organizácia alebo osoby, ktoré šíria organizovanú nenávisť, nie sú na facebooku ani Instagramu povolené," uviedla hovorkyňa americkej firmy.
Blokáda postihla napríklad stránku "Identitární hnutia Rakúsko". Aktívne ale zostali rôzne stránky regionálnych skupín, poznamenala agentúra APA. Na stránke "Identitární hnutia Horné Rakúsko" sa kritizuje "masívne cenzorské vlny“.
Facebook už na začiatku mája zablokoval facebookovej stránky francúzskych identitátáto. Hnutie vzniklo vo Francúzsku, ale od 2012 sa rozšírilo aj do Nemecka a ďalej do Rakúska. Svoje sympatizantov má aj inde v Európe, vrátane Českej republiky.
Hnutie svoj názov odvodzuje od obavy o európsku kultúrnu identitu. V hnutí sú silne zastúpení mladí ľudia, ktorým sa niekedy hovorí Generácie identity.
Nemecká kontrarozviedka identinárov považuje krajne pravicové hnutia. V Rakúsku identitáře vyšetruje prokuratúra pre podozrenie zo zločineckej skupiny a podnecovanie k nenávisti.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.