2. 7. 2018

FEST ANČA

FEST ANČA

Víťazným filmom 11. ročníka Festu Anča sa stala snímka Nič sa nedeje dánskej režisérskej dvojice Uri a Michelle Kranot. "Uchvátila nás jej atmosféra a hypnotické tempo. Zanechá v divákovi hlboký zážitok, ktorý sa len tak ľahko nevytratí," zhodnotila odborná porota, ktorú tvorili televízna a filmová konzultantka Agnes Bizzaro z Nemecka, filmár Peter Millard z Veľkej Británie a filmový vedec Michal Bobrowski z Poľska. Víťazný film získal ocenenie Anča Award honorované sumou 800 eur a sošku z dielne štúdia ALLT, ktorá svojím vizuálom navodzuje hlavnú tému 11. ročníka festivalu - propaganda.

Film Nič sa nedeje vznikol vo dvoch verziách, v klasickej 2D animácii a VR. Jedna dopĺňa druhú. Na Fest Anči si ich diváci mohli pozrieť obe. "Kým v prvej verzii sledujeme ľudí, ktorí sa na niečo pozerajú, vo VR sa ocitáme práve na mieste, ktoré sledujú. Tvorcovia sa tak hrajú s divákmi - pozorujete a ste pozorovaní," vysvetlil programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo. Oblečenie ľudí vo filme evokuje, že je situovaný do tridsiatych alebo päťdesiatych rokov, jeho príbeh sa však môže udiať kdekoľvek a kedykoľvek. "Ľudia nám často po zhliadnutí filmu kladú otázku 'Bol tam niekto zavraždený? Popravený?' My na ňu odpovedáme 'Možno.' Po dopozeraní by ste totiž mali mať v sebe pocit, ktorý vo vás vyvoláva otázku 'Čo sa tam stalo? Na čo som sa to pozeral?',“ priblížili autori snímky, ktorí sa takýmto spôsobom snažia upozorniť na súčasné spoločenské udalosti vo svete. To, čo bolo v minulosti, môže byť podľa nich aj dnes. Silnou stránkou vo filme je aj hudba, ktorú skomponoval sám Uri Kranot. Inšpiroval sa pritom rumunskými a bulharskými tradičnými skladbami.

Ocenenie Anča Student Award honorované sumou 400 eur získal Alexander Gratzer z Rakúska za film Animátor. Porote sa páčilo, ako film funguje aj s minimálnym množstvom animácie vďaka perfektnému načasovaniu a hre s očakávaniami diváka.

V Medzinárodnej súťaži videoklipov zaujala tento rok Sanni Lahtinen z Fínska, ktorá vytvorila klip pre skladbu w / o elektro-popovej formácie Finkel. "Videoklip vás uchváti na prvý pohľad. Na začiatku vás vtiahne a na konci vypľuje. Obraz dynamicky plynie a organicky odráža hudobnú zložku. Rytmus, farby a animácia zavedú diváka na podmanivú cestu plnú emócií," uviedli členovia poroty, kultúrna manažérka Michaela Kučová zo Slovenska, hudobník Jordi Baldó zo Španielska a Milan Grajetzki z Dánska, ktorý pôsobí v oblasti hudobnej kompozície, mediálnych umení, dizajnu video hier a VR. Víťazný videoklip získal cenu Anča Music Video Award honorovanú takisto ako Anča Student Award sumou 400 eur.

Detskí návštevníci festivalu rozhodli zas o filme, ktorý získal Anča Kids Award a odmenu 400 eur. Najviac ich pritom zaujala rozprávka Pasca na vtáky kanadského režiséra Evana DeRushieho. Roztomilý vták unikol len o vlások obchodníkom s exotickými operencami. Napokon ale predsa skončil v klietke. Zajatie mu najskôr neprospieva, až kým nespozná silu priateľstva. "Nie je to prvý raz, čo na Fest Anči zvíťazil v detskej súťaži film, ktorý nesie v sebe silnú myšlienku," zhodnotil Brojo.

Ocenenie Anča Slovak Award honorované sumou 1000 eur si prevzala Ivana Šebestová za film Žltá. Snímka, ktorú len pred pár dňami uviedli aj na jednom z najprestížnejších festivalov animovaných filmov v Annecy, porotu zaujala tým, ako dokázala pomocou farby a svetla vyrozprávať príbeh o tom, že zanietenie a vášeň dokáže premôcť strach. O jej prvenstve rozhodli oscarový kanadsko-bulharský režisér Theodore Ushev, slovenský animátor Marián Villaris a autor storyboardov ikonických televíznych seriálov ako Ovečka Shaun, Staviteľ Bob a ďalších, David Bunting z Veľkej Británie. Cenu Anča Slovak Award podporil Literárny Fond.

Jednému slovenskému animovanému filmu udelil Fest Anča v spolupráci s mediálnou spoločnosťou Film Europe Media Company aj špeciálnu distribučnú cenu Anča D Award. Získal ju Lukáš Figel za snímku selFish. Krátky film sa vďaka tomu dostane do slovenských kín ako predfilm celovečernej snímky. Hlavnú cenu z Game Days Pitching Session si odniesol projekt Blood Will Be Spilled od štúdia Double Quote Studios za unikátne spracovanie tradičnej témy divokého západu a dobrú umeleckú prezentáciu. "Cieľom Fest Anče je zvyšovať povedomie o animovanej tvorbe ako o plnohodnotnej umeleckej forme, prinášať dobrú zábavu, ale aj prispievať k budovaniu slovenského filmového a videoherného priemyslu," priblížil Brojo.

V programe zároveň ani tento rok nechýbala súťaž Game Jam spočívajúca v rýchlotvorbe hier na zadanú tému, ktorú sa účastníci a účastníčky dozvedeli pred festivalom. Prvé miesto si odniesla trojica autorov Katarína Geffertová, Jakub Moravec a Vlado Líška s hrou Stratený hlas o nájdení svojho strateného hlasu v totalitnom štáte, kde jednotlivec neznamená nič, ale zjednotená skupina dokáže divy.

Organizátori sa s 11. ročníkom Festu Anča rozlúčili s veľkou vďakou a úsmevmi na tvárach. "Myslím, že sme viac unavení ako návštevníci. Chceme sa poďakovať všetkým, s ktorými sme strávili čas, ktorý si myslím, že je vzácny a výnimočný. Verím, že si ľudia prežili to dobrodružstvo, ktoré my prežívame po celý rok pri prípravách týchto štyroch dní. Verím, že si všetci odniesli niekoľko zážitkov a ten drive, ktorý sme my získavali počas celého roka," povedala počas záverečného ceremoniálu riaditeľka festivalu Žofia Bosáková. "Ono sa to možno nezdá, ale na tom festivale pracujeme prakticky celý rok a stojí nás to obrovské množstvo energie. No keď už je človek na mieste, keď už sa to začne diať a stretáva všetkých tých ľudí, vidí tie úsmevy a získava možno aj nejaké nové známosti, to je práve tá vec, ktorá nám dáva tú energiu naspäť. Ďakujeme. A takisto dúfam, že tak, ako bolo dobre návštevníkom festivalu, tak bolo dobre aj jeho organizátorom, že sa máme nejakým spôsobom radi a aj preto nás to vlastne baví robiť," dodal Brojo.

Víťazné filmy mohli návštevníci a návštevníčky festivalu vidieť v nedeľu večer po záverečnom ceremoniáli v žilinskom Bábkovom divadle. Najbližšie ich premietnu v pásme Best of Fest Anča 2018 na festivale Pohoda v Trenčíne.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

.