2. 7. 2018

Nový šéfdirigent SOSR

Nový šéfdirigent SOSR

Zvyšovať umeleckú kvalitu i možnosti vystúpení v zahraničí. To sú ambície nového šéfdirigenta Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) Petra Valentoviča, ktorý sa svojej funkcie ujme od septembra. Svoje vízie stručne predstavil na pondelkovom zasadnutí Rady RTVS.
Nový šéfdirigent vidí v najstaršom profesionálnom symfonickom telese na Slovensku, ktorý v roku 2019 oslavuje 90 rokov, veľký potenciál. Jeho zámerom je i zvýšiť počet jeho členov. „Na to, aby orchester mohol súbežne vystupovať i pripravovať sa, je potrebné mať dostatok hráčov, ktorí sa môžu obmeniť podľa potreby,“ ozrejmil Valentovič. Počet, ktorý by mal zvýšiť stav v orchestri, nekonkretizoval. „Je to ešte otázka rozhovorov,“ uviedol.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sa teší, že SOSR získal renomovaného umelca európskeho formátu. „Očakávame, že rozhlasový orchester pod jeho vedením zostane integrálnou súčasťou RTVS a úspešne zvládne plnenie dvojjedinej funkcie – realizáciu nahrávok k rozhlasovým i televíznym projektom, ako aj k projektom našich partnerov, a smerom k publiku bude prinášať radosť v pravidelných koncertoch, na ktoré sa veľmi tešíme,“ uviedol.
Peter Valentovič patrí k mladšej generácii slovenských dirigentov. Pracoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice, so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a niekoľko rokov intenzívne spolupracoval so Štátnym divadlom v Košiciach. Pravidelne diriguje v Slovenskom národnom divadle opery a balety. Počas štúdia vo Viedni dostal štipendium za výnimočné umelecké nadanie. Pôsobil aj ako korepetítor napríklad v parížskej a viedenskej opere, bol zbormajstrom a dirigentom v Kapskom Meste a hlavným dirigentom v Štátnej opere v Istanbule.
Valentovič na poste nahrádza Maria Košika, ktorý SOSR viedol od roku 2006. Novú sezónu 2018/2019 otvorí SOSR 19. októbra slávnostným koncertom z diel Bedřicha Smetanu, Eugena Suchoňa a Antonína Dvořáka pod taktovkou Ondreja Lenárda.

Copyright ©TASR 2018