6. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Predstavitelia členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pri príležitosti štvrtkového podujatia v sídle inštitúcie vo viedenskom Hofburgu poukázali na problém zvýšeného počtu útokov na novinárov, vrátane vrážd, ktorý podľa nich naberá v európskom meradle znepokojivé rozmery.
TASR o tom v piatok informoval bývalý minister medzinárodných vzťahov SR a v súčasnosti expert na medzinárodné otázky a občiansku spoločnosť Pavol Demeš.
Podujatie s názvom Novinárske vraždy – špička ľadovca zorganizovala neformálna Skupina priateľov pre bezpečnosť novinárov pri OBSE, ktorá vznikla z iniciatívy Francúzska, Švédska a Lotyšska.
Diskusia mala za cieľ poukázať na vážnosť problému bezpečnosti novinárov a jeho nepriaznivé dosahy na fungovanie demokracie, právneho štátu a ochrany ľudských práv v priestore OBSE.
Demeš v rámci panelovej diskusie priblížil spoločenské, politické, mediálne a medzinárodne reakcie, ktoré vyvolala februárová vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Podujatie sa konalo na okraj zasadnutia Stálej rady OBSE, kde svoju správu predniesol predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir. Vyjadril v nej znepokojenie nad zhoršujúcim sa stavom slobody médií v regióne OBSE a zároveň vyzval účastnícke štáty, aby "plne dodržiavali svoje záväzky na ochranu slobody prejavu a slobody médií".
Členské štáty OBSE od podpisu Helsinského záverečného aktu v 1975 prijali množstvo spoločných záväzkov, ktoré prisľúbili dodržiavať, resp. ich premietnuť do domáceho politického života.
Slovensko bude v roku 2019 predsedať OBSE.

V Turecku odsúdili na dlhoročné tresty väzenia šiestich novinárov obžalovaných z trestných činov súvisiacich s terorizmom. Ďalších piatich novinárov súd oslobodil. Informovala o tom agentúra AP.
Na viac ako desať rokov väzenia bol odsúdený redaktor dnes už neexistujúceho denníka Zaman Mümtazer Türköne, ako aj šéf jeho ankarskej redakcie Mustafa Önal. Na deväť rokov poslal súd za mreže Ibrahima Karayegena a viac ako osemročné tresty vymeral Alimu Bulačovi, Šahinovi Alpayovi a Ahmetovi Turanovi Alkanovi.
Všetci odsúdení novinári boli zadržaní krátko po pokuse o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku v noci z 15. na 16. júla 2016. Obvinení boli z členstva v teroristickej organizácii, porušovania tureckej ústavy a iných trestných činov.
Z koordinácie prevratu obviňuje turecká vláda duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v USA, ku ktorému mal denník Zaman blízko. Gülen akúkoľvek spojitosť s prevratom odmieta.
Od pokusu o vojenský puč uväznili v Turecku viac ako 50.000 ľudí a 150.000 ďalších prišlo o prácu. Zadržali tiež viac ako 120 novinárov.




Copyright © TASR 2018