5. 7. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka


Niekoľko tisíc veriacich z celého Slovenska i hostia zo zahraničia sa dnes zišli na Cyrilo-metodskej národnej púti na Svätoplukovom námestí v Nitre. Bohatstvo cyrilo-metodskej tradície v našich dejinách si prišli pripomenúť predseda Národnej rady SR Andrej Danko, premiér Peter Pellegrini, vrcholní predstavitelia cirkvi, verejného, politického, kultúrneho a akademického života. Hlavným celebrantom svätej omše bol prešovský arcibiskup-metropolita Ján Babjak, hlava Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Vo svojej kázni sa dotkol nielen odkazu vierozvestcov, ale aj súčasnej situácie na Slovensku. „Vidím, ako celá naša spoločnosť zatúžila po pravde po krutej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a stále to v spoločnosti rezonuje, lebo ich vrah je na slobode. Nie, nechceme počúvať rozprávky a mýty, ale chceme poznať pravdu,“ povedal Babjak. Ako pokračoval, „naša spoločnosť je citlivá na korupciu, klientelizmus, zneužívanie európskych peňazí, na rôzne podvody a mafiánske maniere. Slušní ľudia v tejto spoločnosti chcú, aby sa tieto veci riešili a vyriešili,“ prízvukoval arcibiskup.

Vypočutie policajného prezidenta Milana Lučanského, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka vo výbore Európskeho parlamentu pre občianske slobody (LIBE) sa uskutoční 11. júla. Informoval o tom poslanec Pál Csáky (EPP, SMK) s tým, že ako podpredseda Petičného výboru EP víta aj snahu niektorých slovenských novinárov obrátiť sa na EP formou petície na férové vyšetrenie vraždy slovenského novinára. „Petícia môže generovať sústavnú pozornosť EU o procese vyšetrovania vraždy,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe, ktorú poskytla Eva Dunajszky.
O smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej sa verejnosť dozvedela v pondelok 26. februára. Ján pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky. To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po jeho vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra ´89, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí. Zisteniami Kuciaka sa zaoberali aj poslanci EP, ktorý prišli na Slovensko na poslanecký prieskum. Po Jánovi Kuciakovi bude pomenovaný aj európsky grant pre novinárov.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.