3. 7. 2018

RTVS prinesie na sviatok Cyrila a Metoda bohatý program

RTVS prinesie na sviatok Cyrila a 
Metoda bohatý program

Sviatočný program bude vo štvrtok 5. júla na Jednotke patriť od 10:00 v priamom prenose slávnostnej bohoslužbe pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda zo Svätoplukovho námestia v Nitre.

Večerná televízna ponuka prinesie koprodukčný film Cyril a Metod Apoštoli Slovanov, ktorý Jednotka odvysiela o 21:50. Ide o pravdivý príbeh zrodu našej kultúry a význame kresťanskej, kultúrnej i politickej misie solúnskych bratov Cyrila a Metoda a zároveň prezentuje historické fakty o počiatkoch šírenia kresťanstva na Veľkej Morave, teda v našich krajinách v horizonte rokov 826 – 885.

Už od stredy 4. júla na Dvojke v ranom vysielaní o 9:00 odštartuje trojdielna dokumentárna séria režiséra Kristiána Bezáka z roku 2014 o živote a pôsobení sv. Konštantína - Cyrila a jeho brata Metoda na Veľkej Morave pod názvom Misia bratov Konštantína a Metoda. Nasledujúce dve časti vo štvrtok 5. júla a piatok 6. júla prinesie televíznym divákom Dvojka v rovnakom čase o 9:00.
Do štvrtkovej programovej ponuky na popoludnie o 13:25 bola zaradená historická dráma Knieža, inšpirovaná tragickým osudom nitrianskeho kniežaťa Pribinu, vyhnaného v 9. storočí zo svojej ríše moravským kniežaťom Mojmírom.

K sviatku sv. Cyrila a Metoda , ktorý je zároveň aj Dňom zahraničných Slovákov pripravila dramaturgia Dvojky tematické vysielanie. Už tradične v predvečer sviatočného dňa v stredu 4. júla prinesie naživo benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle tentoraz z Nitry.

Milovníci histórie a dokumentu si prídu na svoje vďaka sérií dokumentov. Prvým v poradí bude hraný dokumentárny film z cyklu Hrady a povesti pod názvom Povesť o Cyrilovi a Metodovi (8:30). Slávna povesť rozpráva príbeh prvých vierozvestcov Cyrila a Metoda, ktorí priniesli na Veľkú Moravu vieru, písmo a nového ducha. Posvätili tak našu štátnosť, ovplyvnili celé generácie v kultúrnom a duchovnom bytí.

Popoludní bude nasledovať etnografický dokument Viliama Grusku Rodiská a doliny (15:00). Večerné vysielanie ponúkne premiéru filmu Slováci v Argentíne (21:00) , produkciu srbskej televízie z Vojvodiny – Óda na rovinu (22:10). Záver vysielania bude patriť dielam z archívu STV a nezávislých producentov pod názvom Koly v plote (23:10).

Rádio Slovensko odvysiela vo štvrtok 5. júla po 12:30 rozhovor s gréckokatolíckym kňazom Andrejom Škovierom, ktorý sa venuje postaveniu a poslaniu východných katolíckych cirkví a ekumenickej teológii. Kľúčovou oblasťou jeho záujmu je dielo a odkaz Cyrila a Metoda.

Deti a rodičov poteší Rádio Regina o 8:00 premiérou rozprávkovej povesti Biela skala, ktorá sa odohráva v časoch starých Slovanov. V hlavných úlohách príbehu sa predstaví Ľuboš Kostelný, Jana Lieskovská a Matej Landl. Ďalšiu premiéru prinesie Rádio Regina Západ a Východ po 16:00, kedy odvysiela fíčer „Cerkov story alebo Príbeh jednej cirkvi“. V rusínskom jazyku je výraz pre spoločenstvo veriacich - cirkev - a budovu, v ktorej sa stretávajú – kostol - rovnaký. Je ním slovo cerkov. Fíčer bližšie rozoberá príbeh gréckokatolíckej cirkvi a príbeh cerkvi - unikátneho dreveného chrámu v Nižnom Komárniku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Poslucháči Rádia Devín si od 13:00 vypočujú rozhlasové pásmo „Pošliapané sny“ o náboženskom, katolíckom spisovateľovi Francoisovi Mauriacovi. O 14:00 odvysiela dokumentárne pásmo Jozefa Lenharta „Tí, čo nám priniesli písmo“, v ktorom sa autor vracia k prevratnej udalosti v dejinách starých Slovanov, akou bol vznik staroslovanského písma, čo z nich urobilo civilizovaný národ. Následne sa Táňa Kusá vyberie na miesto posledného odpočinku Konštantína - sv. Cyrila a bude pátrať po okolnostiach, prečo sa doteraz nepodarilo nájsť Metodov hrob.