11. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosti Facebook hrozí prvá finančná pokuta za to, že umožnila firme Cambridge Analytica využívať osobné údaje miliónov používateľov svojej sociálnej siete bez toho, aby o tom vedeli. Informovala o tom v stredu agentúra AP.
Britský Úrad komisára pre informácie (ICO), ktorý vyšetruje škandál okolo Cambridge Analytica, v utorok oznámil zámer udeliť Facebooku pokutu 500.000 libier (566.000 eur) za to, že neochránil údaje svojich používateľov.
Ide o najvyššiu sankciu, akú môže ICO uložiť za porušenie britských zákonov o ochrane údajov.
Pre Facebook nepôjde o závažnú pokutu, konštatuje AP s tým, že americká spoločnosť zarobí túto sumu - podľa svojich príjmov za prvý štvrťrok - za približne sedem minút.
Bolo by to však prvé hmatateľné potrestanie firmy za škandál, ktorý poškodil jej reputáciu, viedol k dočasnému poklesu hodnoty akcií a prinútil jej šéfa Marka Zuckerberga vypovedať pred Kongresom, hoci inak nemal pre Facebook vážnejšie trvalejšie následky.
Cambridge Analytica, londýnska firma financovaná bohatými sponzormi Republikánskej strany, pracovala pred americkými voľbami 2016 pre predvolebný tím Donalda Trumpa a istý čas zamestnávala aj Steva Bannona, ktorý viedol Trumpovu kampaň a neskôr bol poradcom Bieleho domu.
Facebook uviedol, že táto firma neoprávnene získala prístup k osobným údajom asi 87 miliónov používateľov sociálnej siete prostredníctvom iného akademického subjektu. Firma tvrdí, že tento počet používateľov bol oveľa nižší. Jej bývalý pracovník a neskorší informátor Christopher Wylie uviedol, že firma sa zameriavala na vytváranie psychografických profilov, ktoré by mohla použiť na ovplyvnenie hlasovania niektorých ľudí.
Cambridge Analytica ukončila svoju činnosť v máji.
Rozhodnutie ICO nie je zatiaľ konečné. Facebook má možnosť reagovať na závery úradu a ten až potom vydá definitívny verdikt.
Facebook čelí v prípade viacerým ďalším vyšetrovaniam v USA i Európe.


Turecká polícia podnikla v stredu operáciu zameranú na zatknutie 235 ľudí prepojených s moslimským autorom a televíznym kazateľom Adnanom Oktarom. K zatýkaniu došlo v súvislosti s obvineniami zo založenia zločineckej skupiny, podvodu a sexuálneho zneužívania, pričom zadržaný bol aj samotný Oktar, uviedla polícia v Istanbule vo vyhlásení citovanom agentúrou Reuters.
Razie uskutočnilo oddelenie pre finančné zločiny. Štátna agentúra Anadolu spresnila, že k záťahom došlo v piatich tureckých provinciách a stále pokračujú.
Noviny Sabah uviedli, že v skorých ranných hodinách polícia prehľadala aj Oktarov dom v ázijskej časti Istanbulu a zatkla ho spolu s jeho telesnými strážcami.
Vo februári v Turecku zrušili Oktarov televízny program, v ktorom spájal teologickú diskusiu s tancom. Úrady to zdôvodnili tým, že porušoval rodovú rovnosť a práva žien.
Oktar moderuje diskusné relácie na svojom televíznom kanáli A9. Diskutuje v nich o islamských hodnotách a niekedy tancuje spolu s mladými ženami, ktoré nazýva "mačiatkami", či spieva s mladými mužmi, ktorých nazýva svojimi "levmi".
V roku 2006 napísal pod umeleckým menom Harun Yahya knihu Atlas stvorenia, v ktorej argumentoval, že Darwinova evolučná teória je základom globálneho terorizmu. Napísal viac než 300 kníh, ktoré boli preložené do 73 jazykov, uvádza sa na webovej stránke kanálu A9.


Copyright © TASR 2018

Americká mediálna spoločnosť 21st Century Fox (Fox) vylepšila ponuku na úplne ovládnutie britskej televíznej firmy Sky. Za podiel 61 %, ktorý ešte vo firme nevlastní, je teraz ochotná zaplatiť 24,5 mld. GBP namiesto skoršie navrhovanej čiastky 18,5 mld. GBP. Prekonala tým februárový návrh amerického mediálneho konglomerátu Comcast, ktorý chcel podiel v Sky kúpiť za 22 mld. GBP. Fox uviedol, že Sky s vylepšenou ponukou súhlasí a britské regulačné úrady by mali dohodu schváliť ešte tento týždeň. Informoval o tom v stredu portál bbc.com.
Spoločnosť 21st Century Fox mediálneho magnáta Ruperta Murdocha najprv so svojou snahou o úplné prevzatie Sky neuspela pre obavy regulačného úradu z rozšírenia Murdochovho vplyvu na britské médiá. V januári britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) prevzatie zablokoval. V júni však britské ministerstvo kultúry rozhodlo, že Fox môže firmu Sky úplne prevziať, ak predá televízny kanál Sky News.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.