9. 7. 2018

Zomrel Karel Burian

Zomrel Karel Burian

Vo veku 63 rokov zomrel bývalý riaditeľ brnianskeho štúdia Českej televízie Karel Burian.
Informovala o tom Česká televízia. Hovorca ČT Hana Orosová ČTK povedala, že Burian zomrel dnes ráno. Burian pôsobil v Českej televízii s menšími prestávkami od roku 1973 v rôznych funkciách. Riaditeľom štúdia bol v rokoch 2008 až 2014. Potom v Českej televízii skončil.
Česká televízia dostala informáciu od rodiny, Burian zomrel doma. V minulosti mal zdravotné problémy, na ktoré sa liečil.
Burian nastúpil do ČT v roku 1973 ako asistent produkcie. Neskôr bol vedúcim výrobného štábu krajskej redakcie a ďalej vedúcim redakcie spravodajstva a vedúcim produkcie. Po prelome tisícročia pôsobil ako riaditeľ rádia Petrov a regionálnej televízie RTA. Od roku 2008 nastúpil ako riaditeľ brnianskeho štúdia ČT. "V roku 2014 mu vypršala zmluva a ukončil svoje pôsobenie v Českej televízii," povedala ČTK Orosová.
Vtedy Burian v rozhovore pre ČTK povedal, že si možno odpočinie od negatívnych záležitostí, ktoré sa počas jeho šéfovania štúdia objavili. Burian čelil dvom výzvam na odstúpenie. Prvá sa objavila hneď po vymenovaní preto, že údajne ovplyvňoval ako vedúci spravodajstva reportáže okolo roku 2000 skrytou reklamou. Burian však povedal, že nič také neodhalil ani externý audit vtedajšieho generálneho riaditeľa. Postavil sa za neho nadriadený aj Rada ČT.
Druhá výzva sa objavila v roku 2013, keď konkurenčné stanice odvysielala reláciu Na vlastné oči, v ktorom podnikateľ Petr Michek označil Buriana za spolupracovníka takzvaného Toflovho gangu, teda policajtov, ktorí vydierali podnikateľov. Burian podal trestné oznámenie pre ohováranie, na súdoch ale neuspel, pretože sa Michekova tvrdenie nepodarilo s istotou odvrátiť.

Copyright © ČTK 2018