13. 7. 2018

Vyhlásenie Mariána Kuffu k trestnému oznámeniu kancelárie Jána Čarnogurského ml. na Michala Havrana

Vyhlásenie Mariána Kuffu k trestnému oznámeniu kancelárie 

Jána Čarnogurského ml. na Michala Havrana

Po svojom včerajšom návrate z duchovných cvičení v zahraničí som sa dozvedel, že bolo voči pánovi Havranovi podané trestné oznámenie pre článok v Denníku SME: Pošlite Kuffu do cirkusu. Chcem týmto verejne poprosiť oznamovateľov, aby trestné oznámenie vzali späť. Nežiadam si, aby bol Michal Havran za nenávistné výroky voči mne odsúdený. Odpúšťam mu a posielam mu svoje kňazské požehnanie.

Kňaz Marián Kuffa žiada oznamovateľov, aby stiahli trestné oznámenie voči publicistovi Michalovi Havranovi. "Po mojom štvrtkovom návrate z duchovných cvičení v zahraničí som sa dozvedel, že bolo voči pánovi Havranovi podané trestné oznámenie pre článok v Denníku SME: Pošlite Kuffu do cirkusu. Chcem týmto verejne poprosiť oznamovateľov, aby trestné oznámenie vzali späť. Nežiadam si, aby bol Michal Havran za nenávistné výroky voči mne odsúdený. Odpúšťam mu a posielam mu svoje kňazské požehnanie," uvádza sa vo vyhlásení Kuffu.
"Verejná prosba dôstojného otca Kuffu o stiahnutie trestného oznámenia pre článok, aby páchateľ nebol odsúdený, je dôkazom veľkosti jeho ducha a dobroty jeho srdca. Trestné oznámenie podané našou advokátskou kanceláriou nie je možné stiahnuť," uviedla v reakcii advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o. Zároveň pripomína, že z ich strany ide iba o oznámenie, nie o odsúdenie. "V civilizovanej krajine má monopol na trestnoprávne súdenie štát. My sme trestným oznámením iba požiadali štát, aby konal, pretože tak zákon vyžaduje. Vzhľadom na ústavne garantovanú rovnosť pred zákonom výlučne štátne orgány posúdia, či autor predmetného článku spáchal trestný čin, podobne ako páchatelia v niekoľkých stovkách ďalších prípadov, v ktorých už bolo začaté trestné stíhanie podľa rovnakých ustanovení trestného zákona," zdôraznil advokát Ján Čarnogurský ml. Autor článku, ktorý je predmetom trestného oznámenia, podľa neho hanobil náboženské presvedčenie všetkých kresťanov, najmä katolíkov. "Z toho dôvodu by sme o stiahnutí trestného oznámenia neuvažovali ani ak by to bolo na žiadosť dôstojného otca Kuffu možné," dodal advokát.
Advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o. podala trestné oznámenie v súvislosti s hanobením katolíckeho náboženstva, viery a jej predstaviteľov. Oznámenie konkrétne podali na autora článku na portáli denníka SME s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ s podtitulom Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci a podnadpisom Z Márie Barbie. "Autor vystupujúci pod menom Michal Havran hanobí v článku kresťanstvo a kresťanov. Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi. Článok autora je nielen nemorálny, ale aj protiprávny. Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin," uviedol Ján Čarnogurský ml. Zároveň žiada verejnoprávnu RTVS, aby s Havranom prerušila spoluprácu, pretože porušil kódex novinára.
Publicistovi verejne vyjadrilo podporu dvadsať signatárov, medzi ktorými sú aj teológovia, publicisti či politik. Trestné oznámenie považujú za útok na slobodu prejavu, zastrašovanie a zneužívanie právnej ochrany náboženského vyznania. Pod stanovisko sa podpísali evanjelickí teológovia Ondrej Prostredník, František Ábel, teológovia Miroslav Kocúr a Samuel Jezný, evanjelickí farári Jakub Pavlús a Anna Polcková, starokatolícky kňaz Martin Kováč, kazateľ a spisovateľ Daniel Pastirčák, ale aj filozof Egon Gál, politik Ivan Štefunko či historik Miloslav Szabo.
"Kuffa skončil už predtým, svojimi apokalyptickými blábolmi o Turkoch na poníkoch v Istanbulskom dohovore a ešte predtým, hlúposťami o gendrovej diktatúre a po tom, keď prišiel v sukni s bábikou z Dráčika preoblečenou za nejaký pohanský totem a v parlamente to držal fašistom ako miništrant," napísal Havran v spomínanom článku o kňazovi Kuffovi. Ten podľa spisovateľa "používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí (vodca organizácie ISIS, pozn. SITA) a má zjavné modloslužobné praktiky.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.