13. 7. 2018

RTVS mení program pre úmrtie horolezca I. Fialu

RTVS mení program pre úmrtie 
horolezca I. Fialu

RTVS mení v súvislosti s úmrtím horolezca Ivana Fialu program. Jeho osobnosť si pripomenie na Dvojke v relácii Anjeli strážni v piatok o 21.20 h a v pondelok 16. júla o 15.00 h v magazíne Extrémne v horách. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Juraj Kačo.
Horolezec a tréner Fiala, otec herečky Zuzany Fialovej, zomrel vo veku 76 rokov. Narodil sa 25. augusta 1941 v Bratislave. Horolezecky pôsobil okrem Európy v 15 expedíciách na piatich kontinentoch sveta.
Je prvým slovenským pokoriteľom himalájskej osemtisícovky, Nanga Parbat zdolal spoločne s Michalom Orolinom v roku 1971. Na svojom konte mal stovky výstupov nielen v našich Tatrách. V Alpách vystúpil napríklad na pilier Veveričiek na Cima Ovest, absolvoval prvovýstup na Blaitiére. Liezol na Pamíre, v Nórsku, v Hindukúši, na Aljaške či v Andách. Výstup na Mount Everest alpským štýlom, čiže bez budovania táborov a na jeden záťah tzv. Bonnigtonovou cestou, sa v expedícii pod vedením Ivana Fialu začal 13. októbra 1988. Zostup 17. októbra 1988 však neprežili horolezci Jozef Just, Dušan Becík, Peter Božík a Jaroslav Jaško.