10. 7. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka

Pod nedôveru voči slovenskej polícii sa podpísali emócie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Prezídium Policajného zboru SR tak pre TASR reagovalo na výsledky prieskumu Eurobarometer, podľa ktorého máme najnedôveryhodnejšiu políciu v rámci Európskej únie (EÚ).
Slovenskej polícii podľa prieskumu nedôveruje viac ako polovica verejnosti, čo je najvyšší podiel zo všetkých krajín EÚ. Polícii neverí 55 percent občanov, dôveruje jej 38 percent z nich. V európskom priemere verí polícii 73 percent občanov.
Ako ukázal prieskum, najdôveryhodnejšiu políciu má Dánsko. Verí jej 93 percent občanov, naopak, nedôveruje jej päť percent obyvateľov krajiny.
"Podľa nášho názoru sa pod výsledky prieskumu podpísali emócie po vražde novinára a jeho partnerky. Po vybičovanej atmosfére došlo k zmenám na významných postoch Policajného zboru a ministerstva vnútra, personálna politika Policajného zboru je stále otvorená a dôjde ešte k ďalším zmenám," informoval komunikačný odbor policajného prezídia.
Nálady sa na Slovensku podľa polície upokojili. "Pracujeme na tom, aby sme dôveryhodnosť polície zdvihli do vyšších čísel. Taktiež je potrebné zdôrazniť, že napriek výsledkom Eurobarometra je Slovensko vnímané ako bezpečná krajina, príkladom toho je silný turistický ruch," napísali z prezídia.
V prospech polície hovoria podľa prezídia aj štatistické ukazovatele. "Objasnenosť vrážd je na 60-percentnej úrovni a taktiež aj ukazovatele v prípadoch majetkovej trestnej činnosti, vlámaní do obydlí, krádeží áut," dodal komunikačný odbor.
Výsledky prieskumu na svojom Facebooku zdieľala aj mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Podľa nej sú kroky k budovaniu dôvery v políciu jasné. "Ide o riešenie vážnych káuz vrátane tých politicky citlivých, ako aj výber dôveryhodného nového šéfa polície na jeseň. Kiežby bolo nedávne zatknutie P. Ruska a M. Kočnera trendom k skutočným zmenám v práci polície," napísali.


Copyright © TASR 2018