31. 10. 2019

B’NAI B’RITH protestuje proti antisemitským článkom v periodikách Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov

B’NAI B’RITH protestuje 

proti antisemitským článkom v periodikách Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov

Židovská organizácia B´nai B´rith protestuje proti článkom v dvojtýždenníku Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Bojovník a Ročenke odbojárov 2019. Žiada vládu, aby s okamžitou platnosťou pozastavila štátne financovanie dvojtýždenníka a ročenky, ktoré sa podľa organizácie premenili z protifašistických periodík na konšpiračné antisemitské médiá. Podľa organizácie v článkoch relativizujú tragický osud židov počas druhej svetovej vojny, zľahčujú holokaust a prekrúcajú jeho okolnosti a súvislosti.
„Vydavateľ periodík, štátom podporovaná organizácia, sa fakticky pridal na stranu súčasných rasistov a neofašistov. Príspevkami prebratými z antisemitského periodika Zem a Vek, príspevkami pod titulkami typu „Židovskí kolaboranti v službách Hitlera“, ako aj ďalšími podobne ladenými článkami („Triky na prežitie holokaustu“, „Židia išli počas holokaustu do get dobrovoľne“) časopisy SZPB nehanebne urážajú pamiatku obetí masového zabíjania v období druhej svetovej vojny,“ uviedol prezident B´nai B´rith Tolerancia Peter Werner.
Podľa Wernera sú už dlhšie štátom podporované periodiká SZPB súčasťou slovenskej konšpiračnej scény, publikujú príspevky nepriateľské voči demokratickému zriadeniu Slovenska a jeho zahranično-politickej orientácii na demokratické krajiny Západu. „Stali sa v posledných rokoch nástrojom propagandy cudzieho štátu, ktorý považuje Európsku úniu a NATO, dve spojenecké organizácie Slovenska, za nepriateľské. K šíreniu konšpiračných proruských naratívov sa pridali aj publikácie z dielne trestne stíhaného antisemitu Tibora Rostasa,“ dodal. Organizácia B´nai B´rith Tolerancia ďalej vyzýva členov SZPB, aby zaujali postoj voči redakčnej politike Bojovnika a vedeniu SZPB, ktoré dlhší čas tolerujú takéto publikácie svojho tlačového orgánu.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.