27. 10. 2019

PPF podpísala dohodu so CME o jej úplnom prevzatí

PPF podpísala dohodu so CME 
o jej úplnom prevzatí

Skupina PPF prostredníctvom dcérskych spoločností podpísala dohodu so spoločnosťou Central European Media Enterprises (CME) o jej plnom prevzatí. PPF to dnes oznámila ČTK. Podmienkou dokončenia transakcie je získanie súhlasu akcionárov spoločnosti CME, Európskej komisie a národných regulátorov v niektorých z krajín, kde CME pôsobí. CME prevádzkuje televízne stanice v Bulharsku, Rumunsku, na slovenské, v Slovinsku a na Slovensku, kde vlastní napríklad TV Nova.

CME v súvislosti s touto transakciou zvolá mimoriadne valné zhromaždenie za účelom schválenia navrhovaného zlúčenia. Tiež bude vyžiadaný súhlas Európskej komisie a príslušných národných regulátorov. Schvaľovací proces potrvá niekoľko mesiacov, čo znamená, že podpis dohody je len prvým krokom PPF na prevzatie CME.

Hodnota transakcie sa podľa informácií ČTK odhaduje na 2,1 miliardy USD (približne 48,4 miliardy Sk).

"Nákupom CME, respektíve jej mediálnych aktivít v piatich európskych krajinách, sledujeme predovšetkým cieľ doplniť náš telekomunikačný biznis v strednej a východnej Európe. Chceme využiť synergie medzi tvorbou mediálneho obsahu a jeho distribúciou. Motívom je teda predovšetkým rozvíjanie telekomunikačného a mediálneho biznisu. CME je dobre fungujúce spoločností a po jej prevzatí neplánujeme žiadne unáhlené zásahy do jej fungovania, "uviedol majoritný akcionár PPF Petr Kellner.

CME je jednou z popredných mediálnych a zábavných spoločností strednej a východnej Európy. Vysiela na 30 televíznych kanáloch, a to ako v modeli voľne dostupných, tak platených kanálov, a oslovuje 45 miliónov divákov. Trend spájanie tvorby mediálneho obsahu a zábavy s jeho distribúciou prostredníctvom telekomunikačných sietí je už niekoľko rokov patrný ako v Európe, tak v USA.

Ako poradcovia PPF pre štruktúrované financovanie tejto akvizície pôsobí BNP Paribas a Société Générale. Financovanie transakcie v hodnote 1,15 miliardy eur zaisťujú banky BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit.

Skupina PPF investuje do radu odvetví od finančných služieb cez telekomunikácie, biotechnológie, nehnuteľnosti, až po strojárstvo. PPF pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Skupina vlastní aktíva viac ako 45 miliárd eur (1,16 bilióna Sk).

Súčasťou CME v Českej republike je spoločnosť CET 21, ktorá je držiteľom licencií na vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Copyright © ČTK 2019