29. 10. 2019

Festival dokumentárnych filmov Ji.hlava


Festival dokumentárnych filmov Ji.hlava


Na českom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava rozdali ceny. V súťažných sekciách sa stretlo 127 filmov. Česká radost ponúkla rekordných 21 dokumentov a otvorila dvere aj filmom, ktorých tvorca nie je z Českej republiky. V porote sedeli aj minuloročný víťaz Karel Žalud alebo slovenská spisovateľka Monika Kompaníková. Najlepším českým dokumentom je Sólo francúzskeho režiséra Artemia Benkiho. Zvláštne uznanie získal Ztracený břeh Jiřího Zykmunda. Cenu študentskej poroty si odniesol írsky dokumentarista Kris Kelly za snímku Králové Šumavy. Študenti udelili zvláštne uznanie snímke Apparatgeist, ktorú režírovala Marie-Magdalena Kochová.
Sekcia Opus Bonum, ktorá reprezentuje prehliadku súčasného svetového dokumentu, uviedla deväť titulov. Z nich vybral porotca Cristi Puiu snímku Fonja režisérky Liny Zacher. Najlepším filmom východnej a strednej Európy sa stal Učit, ktorý nakrútil rumunský režisér Alex Brendea. V porote sekcie Mezi moři sedel napríklad americký filmový teoretik Timothy Corrigan.
V študentskej súťaži Mezi moři zvíťazil v konkurencii siedmich filmov Život by mohol byť tak krásny tandemu Angelika Herta a Filip Jacobson. Zvláštne uznanie si vyslúžil český film Hnůj vezdejší režisérky Nikoly Krutilové.
Najlepším debutom tohto roka je belgický film Afázia, ktorý režírovala Jelena Jureša. Film získal aj cenu študentskej poroty. Najzaujímavejším experimentálnym dokumentom sa stal titul Akcia, takmer neschopný myslieť z dielne čínskeho režiséra Haonana Maoa. Sekcia Fascinace tento rok uviedla 24 snímok. Zvláštne uznanie získal Ugo Petronin za dielo Abiding.
Sekcia Fascinace: Exprmntl.cz ponúkla 20 filmov. Tým najlepším z českého experimentu je film Moréna Rex, ktorý nakrútila Marie Lukáčová. Zvláštne uznanie si odniesol Franz Milec za Abstract Horror. V sekcii Svědectví o přírodě porota ocenila ako najlepší film Antropocén: Epocha človeka tímu Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky a Nicholas de Pencier. Porota sekcie Svědectví o politice ocenila film Jaskyňa režiséra Firasa Fayyada.
Najlepšou snímkou v sekcii Svědectví o poznání je fínska Druhá strana Marsu od Minny Langstrom. Cenu za najlepší krátkometrážny dokument v sekcii Krátká radost si pripísala na konto argentínska režisérka Ingrid Pokropek za Shendy Wu: denník. Divákov tento rok najviac oslovila snímka Postiženi muzikou Radovana Síbrta o fungovaní hudobnej skupiny The Tap Tap.
Cenu Silver Eye v kategórii krátkometrážneho filmu získala Eliška Cílková za Pripyat Piano. Zvláštne uznanie poroty dostal estónsky film Čakanie na zázrak Aljony Suržikovovej. V kategórii celovečerných filmov ocenili belgicko-švédsko-dánsky film Anny Eborn Transnistra. Zvláštne uznanie získal poľsko-slovenský film Vietor, ktorý režíroval Michal Bielawski.
Cenu za prínos do svetovej kinematografie získal Sergej Dvorcevoj z Kazachstanu, ktorý je takisto autorom tohtoročnej zvučky podujatia. Festivalovú cenu navrhol čínsky umelec a aktivista Aj Wej-wej. Cenu za najlepší festivalový plagát získal Medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Cenu divákov si odniesol Medzinárodný festival krátkych filmov Zubroffka. Ocenenie pre najlepší audiodokument dostala Tereza Reková za dokument Matěj z cyklu Dobrá vůle, ktorý umožňuje pohľad do života človeka s autizmom.
Informácie agentúre SITA za festival poskytla Zuzana Kopáčová.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.