28. 10. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Virtuálne Slovensko rastie a spolu s ním aj počet tých, ktorí vstupujú do virtuálneho sveta a počet .sk domén už prekročil 400.000. Slovenský virtuálny priestor rastie rýchlejšie, ako je priemer ostatných krajín Európy, čo je znamením, že je aktívny a rozvíjajúci sa.

"Virtuálny priestor je potrebné chrániť. My v SK-NIC si uvedomujeme spoluzodpovednosť za zabezpečenie virtuálneho Slovenska. Preto sme v roku 2019 prišli s vyšším štandardom zabezpečenia domény DNSSEC. Táto služba zabezpečuje, aby bola komunikácia na internete nasmerovaná na správnu adresu. Chráni tak virtuálne sídla – domény – pred ich napadnutím. Počet domén s vyšším štandardom zabezpečenia rastie veľmi dobrým tempom, lepším ako v mnohých iných krajinách, kde ho nasadili. Už 6 mesiacov po spustení služby počet domén s DNSSEC presiahol číslo 10.000," povedal Peter Bíro, riaditeľ spoločnosti SK-NIC.

Zo zverejnených štatistík CENTR (Council of European National Top-Level Domain register) z októbra 2019 vyplýva, že európskym lídrom v podiele domén zabezpečených prostredníctvom DNSSEC je Nórsko s viac ako 58 %, nasleduje Česká republika (57,11 %), Holandsko (54,6 %) a Švédsko (50,17 %).

Slovensko, ktoré spustilo službu DNSSEC koncom apríla tohto roku, má aktuálne podiel na úrovni asi 2,5 %, čomu napomáha aj uvedomelosť registrátorov resp. držiteľov domén .sk.


Copyright © TASR 2019