31. 10. 2019

"Okamžiky sametové revoluce"

"Okamžiky sametové revoluce"

Česká tlačová kancelária (ČTK) pripravila pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie fotografickú výstavu "Okamžiky sametové revoluce". Ľudia si ju budú môcť pozrieť od 1. do 30 novembra na pešej zóne Na Příkopě v centre Prahy. Na výstave sa podieľala aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR). Informovala o tom hovorkyňa ČTK Martina Vašíčková.
"Hlavnou úlohou Českej tlačovej kancelárie je získavať a najmä médiám komerčne ponúkať objektívne všestranné multimediálne spravodajstvo. To je sama o sebe veľká úloha, zvlášť v tejto dobe. Napriek tomu sa snažíme hľadať spôsoby a projekty, ako ukázať i širokej verejnosti, čo ČTK robí a čo má k dispozícii. Jedným z projektov je aj táto výstava, kde sme integrovali mnoho zdrojov, aby sme ponúkli bohato ilustrovaný zápisník Nežnej revolúcie," uviedol generálny riaditeľ ČTK Jiří Majstr.
Na 30 stojanoch si budú môcť ľudia pozrieť 157 fotografií z revolučného diania v rôznych kútoch bývalého Československa. ČTK pripravila expozíciu z vlastných archívnych záberov, ale aj z fotografií, ktoré získala zo súkromných zbierok a múzejných fondov miest a obcí z celej Českej republiky. Snímky zo Slovenska na výstavu zapožičala TASR.
"Udalosti Novembra 1989 sú našou spoločnou históriou, fotografie z archívov TASR sú logickou súčasťou výstavy o spoločenských pohyboch vo vtedajšom Československu. Dovolím si konštatovať, že spolupráca s ČTK je v tomto období asi najlepšia v celej našej histórii," povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.
ČTK získala od verejnosti a rôznych regionálnych inštitúcií asi 1300 snímok z viac ako 30 krajských a okresných miest a obcí. Okrem 66 záberov z Fotobanky ČTK a desiatich z fotoarchívu TASR je na výstave zastúpených 81 fotografií, ktorými prispela verejnosť a rôzne regionálne inštitúcie.
Výstava okrem revolúcie zachytáva aj niektoré predrevolučné udalosti, fotografie študentov, divadelníkov a členov Občianskeho fóra. Revolúciu ukazujú nielen obrovské demonštrácie a štrajky, ale tiež plagáty, letáky a nápisy. Séria fotografií s budúcim prezidentom Václavom Havlom je prechodom k snímkam venovaným dozvukom revolúcie, pádu komunistických symbolov a k záverečnej časti znázorňujúcej prvé slobodné voľby od roku 1948.

Copyright © TASR 2019