28. 10. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta čítal na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza prepis komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a podpredsedom Národnej rady SR Martinom Glváčom. V roku 2017 si cez aplikáciu Threema písali o tom, ako docieliť, aby ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odišla z funkcie. Šanta čítal aj komunikáciu s novinárkou Martinou Ruttkayovou, ktorá preňho písala správy na objednávku.
"Tú mumlavú treba poslať do p...," naráža v správach Marian K. na vtedajšiu ministerku Žitňanskú v komunikácii s Glváčom. "Čím skôr treba zvoliť štátnu taj. do SR a odíde sama. Treba tam dať Gábora a bude to riadiť štátna tajomníčka, tak ako za Boreca," píše obžalovaný Marian K. Glváčovi. Žitňanská v tom čase pripúšťala v prípade zvolenia Moniky Jankovskej do Súdnej rady demisiu.
Prokurátor čítal aj správy medzi Marianom K. a vtedajšou novinárkou Ruttkayovou. "Vždy urobím, o čo ma požiadate," písala mu počas hádky okolo publikovania článku opisujúceho vlastnícke pomery na Donovaloch.
Marian K. si mal podľa prokuratúry písať aj s jedným zo svojich právnikov Andrejom Šabíkom. "Tento k...t Kuciak to bude omieľať, až kým sa toho nechytia policajti," písal Marian K. Šabíkovi v oblasti kauzy Technopol Servis. Aj o tej zavraždený Ján Kuciak informoval vo svojich článkoch.
Z komunikácie vyplýva aj objednanie si tzv. pavúka (pavúk je slangové označenie pre vzťahový diagram z policajnej databázy, pozn. TASR) na Lukáša Kyselicu, exvyšetrovateľa kauzy Gorila a objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej, z ktorej je obžalovaný spoluobžalovaný Mariana K. v kauze zmenky Pavol R.




Obžalovaný aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti Marian K. považuje komunikáciu cez aplikáciu Threema za neoverenú, nezákonnú a fantazmagorickú. Reagoval tak na niekoľkohodinové čítanie komunikácie prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Jánom Šantom, ktoré potvrdilo komunikáciu. Tá bola doteraz zverejnená v médiách.
Podľa Mariana K. z prečítanej komunikácie nevyplýva nič. "Ja som sa nikde nedozvedel nič o falšovaní alebo antedatovaní zmeniek," uviedol obžalovaný s tým, že počúval veľmi pozorne. Na otázku, či nepovažuje za protitvrdenie to, že označuje komunikáciu za nezákonne získanú a zároveň neoverenú a fantazmagorickú, uviedol jeho obhajca Michal Mandzák, že sa ku komunikácii bude za obhajobu vyjadrovať až po jej kompletnom prečítaní. Uviedol však, že z materiálu, ktorý má k dispozícii, vyplýva, že mal Marian K. použiť Threemu poslednýkrát 28. mája 2018, čiže mesiac predtým, než bol vzatý do vyšetrovacej väzby. "Chceme si hádam nahovárať, že v tom medziobdobí nekomunikoval prostredníctvom tejto aplikácie?" pýta sa Mandzák. To, či bola komunikácia získaná zákonne, nemohol podľa Mandzáka senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z predložených listín posúdiť. Mandzák neuviedol, či bude obhajoba navrhovať čítanie vlastných pasáží.
V čítanej komunikácii sa mal Marian K. taktiež vyjadriť, že bude prokurátor Šanta predvolaný k špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. To počas čítania samotný Šanta okomentoval s tým, že ide o blud. "Ak je teda blud to, že ste mali byť niekde zavolaný, tak čo z toho, čo ste dnes prečítali, nie je blud?" reagoval Marian K.
Veľká časť času, ktorý venoval prokurátor Šanta čítaniu komunikácie, zahŕňala správy medzi Marianom K. a užívateľom s prezývkou Jakub. Tú považuje obhajoba poškodených za pseudonym niekdajšej štátnej tajomníčky a sudkyne s pozastavenou funkciou Moniky Jankovskej. S ňou Marian K. extenzívne komunikoval hlavne vo veci zmeniek, kým boli ešte civilným sporom na Okresnom súde Bratislava V. Tam rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková, ktorej spis nechal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) preskúmať. Tá o zmenkách rozhodla v prospech Mariana K. bez toho, aby skúmala ich pravosť. Všetka prečítaná komunikácia plne korešponduje s údajnou komunikáciou zverejnenou v médiách v posledných mesiacoch.
Podľa vedúcej právneho oddelenia TV Markíza Lucie Tandlich táto komunikácia "potvrdzuje spôsob, akým bol celý príbeh o zmenkách, vrátane odlišného podpisu obžalovaného Pavla R. na zmenkách, vyfabulovaný".
Podľa zástupcu poškodenej Markízy Daniela Lipšica komunikácia hovorí "o organizovanej skupine aj v justícii, ktorá úplne natvrdo a online manipulovala súdne konania". Avšak podľa neho hovorí aj o vzájomnej koordinácii výpovedí obžalovaných vo veciach zmeniek. "Je úplne zjavné, že zmenky boli antedatované", doplnil Lipšic.
Po prečítaní časti komunikácie predseda senátu ŠTS Emil Klemanič pojednávanie prerušil s tým, že sa bude pokračovať 4. novembra výsluchom dcéry obžalovaného Karolíny Kočnerovej. Tú navrhol vypočuť samotný obžalovaný a predložil k návrhu prepis komunikácie Kočnerovej cez šifrovanú aplikáciu Signal s Petrom Tóthom. Ten svedčí proti obžalovanému Marianovi K. aj v tomto procese. Poskytnutý prepis má podľa obžalovaného Mariana K. preukazovať, že je Tóth "nebotyčný klamár."
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Ak súd pripustil, že komunikácia medzi Marianom K. a podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD) cez aplikáciu Threema je autentická, mení to situáciu a Glváč by mal z tohto postu odísť. Pred novinármi to v pondelok vyhlásil podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.
Bugár tak reagoval na informáciu, že senát Špecializovaného trestného súdu povolil prepis údajnej komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak na pondelkovom pojednávaní čítala.
"Pán Glváč by mal zaujať jednoznačné stanovisko. Dokonca si myslím, že by bolo lepšie, keby na základe toho on odstúpil, aby netraumatizoval jednak spoločnosť, jednak Smer a koaličných partnerov," povedal Bugár novinárom s tým, že dúfa, že Glváč odíde sám. Na otázku, či poslanci Mosta-Híd podporia odvolávanie Glváča na utorkovej (29. 10.) mimoriadnej schôdzi, Bugár odpovedal, že sa ešte musia v klube dohodnúť.
Poslanec parlamentu a člen predsedníctva Smeru-SD Ľubomír Petrák v pondelok uviedol, že v Smere-SD sa nikdy neriešila žiadna podpora zo strany Mariana K. Dodal tiež, že ak obsah komunikácie medzi Marianom K. a podpredsedom parlamentu Glváčom preukáže nezákonné či neetické ovplyvňovanie, bude to podľa neho problém.
"Nie som si vedomý toho, že by Marian K. vybavoval niečo pre Smer. Určite to nevybavoval so mnou, určite na žiadnom orgáne, ktorého som členom, a som členom predsedníctva od roku 2005 alebo 2006. Nikdy sme neriešili žiadnu podporu od Mariana K. v politickej strane Smer," odpovedal Petrák novinárom.
Ak komunikácia medzi Glváčom a Marianom K. hovorí len o tom, že sa navzájom poznajú, nemalo by to byť podľa Petráka dôvodom na diskvalifikáciu.
"Ak tam boli veci, na základe ktorých došlo k nezákonnému alebo neetickému ovplyvňovaniu, tak v tom prípade v tom vidím problém. Ale toto musí preukázať niektorý z iných orgánov, či už trestnoprávnych alebo politických a toto je otázka, ktorá je na našu vnútornú debatu v rámci politickej strany Smer," dodal Petrák s tým, že stranícke orgány by mali nájsť riešenie v utorok (29. 10.), keď sa majú zísť predstavitelia strany. Glváč by však podľa neho nemal odstupovať na "hrubý nátlak opozície".
Poslanec parlamentu Dušan Jarjabek (Smer-SD) uviedol, že ku komunikácii sa majú rozprávať v klube. "Musíme si nad tým sadnúť," dodal. "Čakáme na orgány činné v trestnom konaní, určite sa k tomu stretneme, určite sa k tomu vyjadríme, zatiaľ striedmo očakávajúc, aké budú nové udalosti," skonštatoval.
Poslanec parlamentu Anton Hrnko (SNS) novinárom povedal, že k postupu pri odvolávaní Glváča budú mať stretnutie poslaneckého klubu.
V utorok (29. 10.) o 15.00 h sa bude konať mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej chce opozícia odvolať Glváča z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Dôvodom je jeho údajná komunikácia s Marianom K., ktorý je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka..
Takmer všetky Šantove správy z Threemy kopírujú vo svojom znení už medializované správy, o ktorých informovali médiá v ostatných mesiacoch. Komunikácia cez Threemu je plná vulgarizmov a antisemitských narážok.

Copyright © TASR 2019