20. 1. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook sa ospravedlnila za vulgárny preklad mena čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Vo facebookových príspevkoch v barmčine sa v preklade do angličtiny namiesto jeho pravého mena objavoval výraz Mr. Shithole (vo voľnom preklade Pán Špinavá diera, pozn. SITA). Facebook oznámil, že za týmto incidentom, bol technický problém, ktorý už opravili.
Chybný preklad vyšiel najavo počas druhého dňa Siho štátnej návštevy Mjanmarska. V sobotu sa čínsky prezident stretol s mjanmarskou líderkou Aun Schan Su Ťij, s ktorou diskutoval o zlepšení bilaterálnych vzťahov. Vo facebookových príspevkoch o stretnutí v barmčine Siho meno po preklade do angličtiny nahradil spomínaný vulgárny výraz. Ten sa objavil aj v príspevkoch oficiálnych účtov Su Ťij a jej kancelárie.
"Opravili sme technický problém, ktorý spôsobil nesprávny preklad z barmčiny do angličtiny na Facebooku," uviedol v sobotňajšom stanovisku hovorca spoločnosti Andy Stone. Ako ďalej povedal, takáto chyba sa nemala stať a spoločnosť podniká kroky, aby sa uistila, že už sa to znova nestane.
Facebook pripustil, že Siho meno nebolo v databáze, ktorá prekladá barmčinu do angličtiny. V prípade, keď dáta pre konkrétne slovo chýbajú, sa systém sociálnej siete snaží preklad uhádnuť s tým, že používa podobné slabiky, aby našiel náhradu. Preklad skúšal podobné slová, ktoré začínajú na xi a shi v barmčine, čo napokon viedlo k slovu shithole, uviedla spoločnosť. "Sme si vedomí problému týkajúceho sa prekladov z barmčiny do angličtiny na Facebooku a robíme všetko pre to, aby sme to opravili najrýchlejšie, ako sa dá," uviedol Stone vo vyhlásení.
Ako informoval spravodajský portál BBC, ešte v nedeľu ráno bola funkcia prekladu z barmčiny do angličtiny v príspevkoch oficiálnych účtov mjanmarskej líderky a vlády nefunkčná.
V súvislosti s incidentom sa objavili správy, že spravodajstvo o ňom v Číne cenzurovali. Vláda v krajine má pod kontrolou tamojší tok informácií.
Si Ťin-pching vycestoval do Mjanmarska, aby posilnil politické a ekonomické vzťahy Pekingu s krajinou. Spolu so Su ťij počas návštevy spoločne podpísali lukratívne dohody o infraštruktúre.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Maltská ministerka Justyne Caruanová podala v pondelok demisiu, čo súvisí s vyšetrovaním vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.
Ministerka pre záležitosti ostrova Gozo podala demisiu po zisteniach nedeľníka Sunday Times of Malta. Manžel Justyne Caruanovej, bývalý vysopokostavený dôstojník polície Silvio Valletta, podľa nedeľníka vlani cestoval na futbalový zápas do zahraničia spoločne s podnikateľom Yorgenom Fenechom. Ten je podozrivý z účasti na vražde známej novinárky.
Justyne Caruanová podala demisiu len týždeň zložení sľubu, ktorým sa stala členkou vlády nového maltského premiéra Roberta Abelu.
Jej manžel Valletta bol námestníkom policajného komisára a pôsobil aj vo vedení maltskej jednotky pre vyšetrovanie finančných trestných činov (FIAU). Vlani v júni sa však týchto funkcií musel vzdať a v auguste z polície úplne odišiel. O mesiac neskôr vycestoval s Fenechom do Británie na futbalový zápas klubu Chelsea FC.
Valletta v nedeľu cestu s Fenechom priznal. Tvrdí však, že letenky si platil sám a že v tom čase nevedel, že Fenech je podozrivý v súvislosti s vraždou Caruanovej-Galiziovej.
"Nikdy som neurobil nič zlé a určite by som nikdy nešiel do zahraničia s niekým, koho by som podozrieval alebo o ktorom by som vedel, že je vyšetrovaný," uviedol Valletta podľa agentúry AFP.
Maltské ministerstvo vnútra v nedeľu informovalo, že polícia prešetruje spojenie medzi Vallettom a Fenechom.
Fenech je obvinený zo spolupáchateľstva pri vražde Caruanovej- Galiziovej, ktorá prišla o život v októbri roku 2017 pri atentáte spáchanom bombou nastraženou vo svojom aute. Fenech tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že skutočným strojcom novinárkinej vraždy bola "pravá ruka" vtedajšieho premiéra Josepha Muscata.
Muscat sa vzdal funkcie premiéra minulý týždeň pod tlakom verejnosti pobúrenej tým, že ľudia z okolia predsedu vlády vôbec mohli byť zapletení do vraždy a ovplyvňovať aj jej vyšetrovanie.
V súvislosti s vyšetrovaním vraždy polícia vypočúvala viacerých Muscatových spolupracovníkov: okrem iných aj vedúceho Muscatovej kancelárie Keitha Schembriho, ministra pre cestový ruch Konrada Mizziho a ministra hospodárstva Chrisa Cardonu. Všetci vlani v novembri odstúpili zo svojich funkcií.
V súvislosti s kritikou vyšetrovania vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej odstúpil minulý piatok zo svojej funkcie aj šéf maltskej polície Lawrence Cutajar, ktorý bol tiež obviňovaný z nedostatočného boja proti korupcii.
Novinárka Caruanovú-Galiziovú písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík. Dňa 16. októbra 2017 ju zabila bomba nastražená v jej aute. Obvinení sú štyria ľudia. Jej smrť otriasla krajinou a vyvolala protesty občanov, ktoré neutíchajú.



Rokovania Francúzska s USA o urovnaní sporu o dane pre nadnárodných technologických gigantov sú „veľmi ťažké“. Vyhlásil to v pondelok francúzsky minister financií Bruno Le Maire v televízii LCI.
Dodal, že k dohode majú obe strany "veľmi ďaleko", pričom čas sa im kráti, keďže si dali termín do 22. januára.
„Sme ochotní urobiť kroky smerom k Spojeným štátom, niekoľko sme im navrhli,“ povedal Le Maire v LCI.
A hoci stále dúfa v dohodu, minister povedal: „Neskrývam skutočnosť, že je to veľmi ťažké, je to jedno z najťažších rokovaní, aké som viedol a má ďaleko k dohode."
Paríž a Washington si 7. januára stanovili dvojtýždňovú lehotu na urovnanie sporu o francúzsku daň pre technologické giganty, ako sú Google, Apple, Facebook, Netflix a Amazon. USA pohrozili Francúzsku vysokými clami za zhruba 2,4 miliardy USD (2,16 miliardy eur) na širokú škálu produktov, od syrov cez vína až po kožené kabelky.
Lehota na rokovania sa časovo zhoduje s plánovaným stretnutím predstaviteľov oboch krajín na okraji Svetového ekonomického fóra v Davose, ktoré sa koná v dňoch 22. až 24. januára.
Americké sankcie „by boli hroznou ranou pre francúzske vinohradníctvo“, uviedol Le Maire. Dodal, že strávil väčšinu víkendu na rokovaniach a v pondelok večer by sa mal stretnúť s ministrom financií USA Stevenom Mnuchinom.
La Maire uviedol, že Francúzsko „určite nepodľahne“ tlaku na zníženie „takmer na nulu“ trojpercentnej dane z obratu, ktorý nadnárodné giganty vygenerovali vo Francúzsku od 1. januára minulého roka. A plánuje ju vyberať dovtedy, kým nebude prijatý medzinárodný daňový režim v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
„Snažím sa, aby naši americkí priatelia pochopili, že nejde o boj medzi Francúzskom a Spojenými štátmi alebo medzi Európou a Spojenými štátmi, ide o zavedenie spravodlivej dane z digitálnych aktivít,“ zdôraznil Le Maire.
Washington vlani, po niekoľkých rokoch blokovania rozhovorov o daniach pre technologické giganty v OECD, v decembri predložil Francúzsku svoje návrhy, ktoré odmietlo.
 


Copyright © TASR 2019