23. 1. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka



Miroslav Kriak, ktorý bol podľa vlastných slov najatý Petrom Tóthom, si myslel, že má sledovať užívateľov a dílerov drog. To, že novinár Ján Kuciak ním nie je, pochopil okamžite. Fotografie zo sledovania majú byť tie isté, ktoré mala ukazovať Alena Zs. Zoltánovi Andruskóovi. Uviedol to vo svojej svedeckej výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu, ktorý pojednáva vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Kriak priblížil, že ho na prelome rokov 2016-17 oslovil bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth s požiadavkou na sledovanie a monitorovanie drogovej trestnej činnosti. „Účelom tejto skupiny mal byť postup proti drogovej kriminalite a druhý dôvod bol únik skutočností z bezpečnostného štátneho aparátu. Tretí dôvod bol spravodajské zabezpečovanie určitých stretnutí, ale to sa nikdy nenaplnilo,“ ozrejmil Kriak.
Kriak bol v tom, že pracuje pre štát. Počas svojej výpovede tiež dodal, že nie je zbavený mlčanlivosti.
Kriak sledoval Kuciaka tak, ako to opísal Tóth a ako tomu zodpovedajú fotky zo sledovania. To, že Kuciak nie je dílerom drog, spoznal po dvoch-troch minútach. „Mojimi očami prešlo viac ako dvetisíc ľudí od diplomatov, zločincov, vrahov, bytových zlodejov, dílerov drog a vypestovala sa vo mne akási vlastnosť dobrého čítania neverbálnej komunikácie a v tomto prípade som jednoznačne videl, že to je mimo,“ vysvetlil.
Okrem iného spomínal aj to, že sledovali bratislavský bar Next Apache, ktorý v minulom roku aj prehľadávali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry.





Sledovacie komando Petra Tótha sa niekoľko mesiacov zameriavalo na bratislavský bar Next Apache. Okrem novinárov tam chodili aj známe osobnosti vrátane politikov. Jeden zo sledovacieho tímu Miroslav Kriak pred senátom Špecializovaného trestného súdu na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka potvrdil, že sledoval aj advokáta Daniela Lipšica, brata poslanca Petra Pčolinského Vladimíra či poslanca opozičného hnutia Sme rodina Milana Krajniaka.
Tóth zdôvodnil svoj záujem o dianie v bare podozrením, že sa v podniku môžu vyskytovať drogy, a tým, že tam chodia novinári. Prvýkrát tam išli podľa Kriaka v čase odhalenia kauzy Čistý deň, tá rezonovala v médiách v roku 2017. Pripomenul, že na verejnosti sa vtedy objavila aj komunikácia medzi poslancom parlamentu (Borisom Kollárom - pozn. TASR) a chovankyňou zariadenia.
Kriak vo výpovedi uviedol, že v prvom polroku monitorovali bar "pomerne intenzívne", v druhom "intenzita opadla". Divil sa, že bar navštevujú aj verejne známe osobnosti. "V tom bare sme jednoducho videli aj ľudí, ktorí tam nechodili pre diskusie a čítanie kníh, ale aj pre niečo iné. Opakovane sme tam zaznamenali drogy," povedal vo výpovedi. Podľa jeho slov opakovane evidovali užívanie marihuany a raz našli na záchode injekčnú striekačku.
Kriak počas svojej výpovede uviedol sedem mien novinárov, ktorých mali sledovať aj mimo tohto baru. Malo ísť o Jána Kuciaka, Moniku Tódovú, Adama Valčeka, Mareka Vagoviča, Eugena Kordu, Štefana Hríba a Daga Daniša. Dodal, že sa robilo aj tzv. cvičné sledovanie, pri ktorom sa zamerali na Martinu Ruttkayovú, ktorá mala brať od Mariana K. peniaze za články.
Svedok po ukončení výpovede uviedol pre médiá, že sledovanie novinárov bolo podľa neho veľmi dobré, pretože z toho vzišiel materiálny dôkaz, ktorý sa nedá zlomiť ani ohnúť. Tento dôkaz označil za "najtvrdší oriešok pre obhajobu". "Som rád, že to, čo sme vyprodukovali, prispeje k spravodlivosti, ale konečné slovo bude mať súd," doplnil.
Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.




Na sledovaní novinárov vrátane zavraždeného Jána Kuciaka sa podieľal aj Štefan Mlynarčík, ktorý je v súčasnosti vyšetrovateľom na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave. Potvrdil to vo svojej svedeckej výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu, ktorý pojednáva vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Senát pojednávanie prerušil do 3. februára.
"Všetky činnosti som robil v presvedčení, že pracujem pre Slovenskú informačnú službu (SIS)," povedal na začiatku svojej výpovede. Mal mu to tak prezentovať Miroslav Kriak, ktorý vypovedal pred ním. Ten uviedol, že dostal zadanie od bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Petra Tótha. Bol presvedčený, že pracuje pre SIS aj naďalej.
Mlynarčík vo svojej výpovedi potvrdil tvrdenia Kriaka aj Tótha o tom, že sledovali Jána Kuciaka. Potvrdil taktiež modely a značky áut, ktoré používali, ako aj to, že Kuciaka fotografovali.
Fotografie zo sledovania, ktoré ukazoval prokurátor aj Kriakovi a Tóthovi, neidentifikoval presne ako oni. Nepamätal si, či ich robil on. Ide o fotky, ktoré stotožnil Zoltán Andruskó ako tie, ktoré mu ukázala obžalovaná Alena Zs. pri objednávke vraždy Kuciaka.
Po svedeckej výpovedi zdôvodňoval splnomocnenec Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica návrh na zaistenie zmeniek Mariana K. Ten vlastní 24 zmeniek spoločnosti Penta Funding v hodnote približne 12 miliónov eur. Ich vyplatenie by malo slúžiť na vyplatenie náhrady škody Kušnírovej a manželom Kuciakovcom. Tí dokopy žiadajú od obžalovaných nemajetkovú ujmu dvoch miliónov eur.
Výpovede svedkov sa nateraz pre senát skončili. Vo februári majú začať vypovedať znalci. Súd zatiaľ predvolal dve znalkyne z odboru antropológie. Obhajca obžalovaného Marek Para navrhol osobne predvolať znalca, ktorý skúmal mobilný telefón Mariana K., ako aj USB kľúč so správami a fotkami zo sledovania novinárov.
Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

Copyright © TASR 2019