20. 1. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka
Od pondelka 20. do stredy 22. januára bude na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pokračovať hlavné pojednávanie v kauze vrážd novinára Jána Kuciaka, jeho partnerky Martiny Kušnírovej, podnikateľa Petra Molnára, ako aj ďalších skutkov. Ako svedkovia by mali na pojednávaniach vypovedať finančník Jaroslav Haščák, podnikateľ Norbet Bödör alebo kolegovia zavraždeného novinára z portálu Aktuality.sk. Súd tiež avizoval úmysel opätovne vypočuť niektorých obžalovaných.
Počas prvých troch dní pojednávania 13. až 15. januára sa ku skutkom podľa obžaloby priznal Miroslav M. Ten pred súdom vyhlásil, že práve on zastrelil Kuciaka a Kušnírovú, a v roku 2016 aj podnikateľa Molnára. Podnikateľ Marian K. priznal len skutok nedovoleného ozbrojovania súvisiaci s neoprávnenou držbou niekoľkých desiatok nábojov, účasť na vražde Kuciaka poprel. Obžalovaná Alena Zs. deklarovala pred súdom svoju nevinu a Tomáš Sz. vyhlásenie o vine alebo nevine neurobil. Vo svojej výpovedi však tvrdenia prokuratúry o účasti na vraždách poprel a odmietol odpovedať na otázky. Marian K. a Alena Zs. výpoveď nateraz odmietli.
Súd takisto začal s vypočúvaním svedkov. Okrem príbuzných zavraždenej dvojice pred súdom vypovedal napríklad Zoltán Andruskó, ktorý je v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia. Vo svojej výpovedi priznal, že v prípade vraždy figuroval ako sprostredkovateľ medzi Alenou zs. a dvojicou Tomáš Sz. a Miroslav M. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby a kamarát Mariana K. Peter Tóth zase priznal, že pre obžalovaného podnikateľa zabezpečoval sledovanie novinárov, vrátane neskôr zavraždeného Kuciaka. Okrem iného opísal, ako po vzatí Mariana K. do väzby komunikoval na jeho pokyn s Alenou Zs., a tiež to, ako sa Marian K. snažil zabezpečiť si prepustenie z väzby.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.
                                        
©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.