23. 1. 2020

Pocta géniovi v Slovenskom rozhlase

Pocta géniovi v 
Slovenskom rozhlase


ých, má pamätníky nielen vo svojej domovine, ale tiež v New Yorku či Kanade. Iniciátorom myšlienky, aby mal jeden aj v Bratislave, bol predseda Spolku Srbov na Slovensku Stane Ribič. „Nobelovu cenu za vynález rádia dostal Marconi, ale už menej známe je, že najvyšší súd USA v roku 1943, bezprostredne po Teslovej smrti, rozhodol, že rádio vynašiel Tesla a Marconi len využil Teslove patenty a technológiu. Busty Nikolu Teslu sú umiestnené v rozhlasových budovách v Prahe, Budapešti, Novom Sade a Belehrade, preto som rád, že nám RTVS vyšla v ústrety a poskytla dôstojný priestor,“ povedal Stane Ribič.
Spoluorganizátormi podujatia boli Srbsko kultúrne-informačné centrum a Klub priateľov srbskej kultúry. Záštitu nad ním prevzali ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková a Veľvyslanectvo Srbskej republiky na Slovensku.
„Som nesmierne rád, že týmto splácame dlh, ktorý máme voči tomuto géniovi. Tesla je dôkazom toho, že aj malé národy raz za čas vygenerujú osobnosť, ktorá ovplyvní dianie na celom svete,“ konštatoval počas slávnostného večera generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Busta je umiestnená v priestoroch galérie Slovenského rozhlasu, kde sa nachádzajú aj koncertné štúdiá. „Myslím si, že Tesla takto prichádza bližšie k ľuďom a každému návštevníkovi kultúrnych podujatí v Slovenskom rozhlase môžeme týmto dať najavo, že nielen kultúrna, ale aj technická tvorivosť hýbe ľudstvom vpred,“ dodal.
Autorom 73 cm vysokej sochy Nikolu Teslu, ktorá bola odliata minulý rok v umeleckej zlievarni Stanišič, je srbský sochár Djordje Lazič Čapša. Ten vytvoril aj bustu Samuela Zocha v Modre.