24. 1. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Francúzsko a USA sa vo štvrtok dohodli, že budú spoločne pracovať na zmene globálnych daňových pravidiel, aby zodpovedali digitálnej ére, povedal to francúzsky minister financií Bruno Le Maire.
Už v stredu (22. 1.) ohlásil Le Maire dočasné prímerie medzi Parížom a Washingtonom v spore týkajúcom sa francúzskej dane na veľké internetové koncerny. Le Maire sa vo štvrtok v Davose na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) druhý deň po sebe stretol s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom. Dohodli sa, že Francúzsko a USA sa budú snažiť, aby sa ešte tento rok dosiahla dohoda na globálnej úrovni týkajúca sa minimálnej firemnej dane.
Le Maire spoločne s Mnuchinom spísali pre prvú zmenu medzinárodných daňových pravidiel od 20. rokov minulého storočia sériu návrhov, ktoré dostane 137 vlád, keď sa začne o tejto téme na budúci týždeň diskutovať v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.
"Dnes ráno sme s americkým ministrom financií a generálnym tajomníkom OECD dlho diskutovali a som rád, že vám môžem oznámiť, že Francúzsko a USA dospeli k dohode, ktorá poskytuje základ pre prácu na digitálnej dani v rámci OECD," povedal Le Maire v Davose. "Je to dobrá správa, pretože znižuje riziko amerických sankcií a poskytuje šancu na medzinárodné riešenie problému digitálnej dane," doplnil.
Šéf OECD Ángel Gurría dúfa, že rámcový návrh digitálnej dane by mohol byť hotový do júla. "Nemáme žiaden plán B, musíme to urobiť," vysvetlil.
Veľkí európski hráči, ako Francúzsko a Nemecko, pôvodne dúfali, že návrh nového režimu zdaňovania digitálnych firiem bude v rámci diskusií na úrovni OECD načrtnutý už v januári alebo februári. Prácu v rámci OECD však zastavili v decembri USA, ktoré vyhlásili, že akýkoľvek nový systém má byť pre firmy dobrovoľný.
Le Maire po štvrtkovom stretnutí s Mnuchinom povedal, že americký návrh týkajúci sa dobrovoľnosti nového systému zdaňovania už nie je na stole.
Copyright © TASR 2019



Do rád Českej televízie (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) sa hlási treba bývalý minister kultúry za ÁNO Ilja Šmíd, bývalý šéf TV Barrandov a spravodajstva ČT Roman Bradáč, niekdajší riaditeľ Českej sporiteľne Pavel Kysilka, bývalá tenistka Helena Suková aj bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr. Medzi kandidátmi je treba tiež moderátor Luboš Xaver Veselý navrhnutý spolkom šéfa strany Trikolóra Václava Klausa mladšieho alebo ekonóm Vladimír Pikora.
Mandát šiestich súčasných členov televíznej rady a dvoch členov rozhlasovej rady skončí 26. marca. Na uvoľnené miesta sa podľa zoznamu zverejneného na webe Poslaneckej snemovne hlási 122 kandidátov, z toho 90 do rady ČT a 32 do rady ČRo. Do televíznej rady sa hlási aj niekdajší alebo súčasní pracovníci televízie. Medzi kandidátmi je Bradáč, ktorý kedysi viedol spravodajstva ČT a neúspešne sa uchádzal o post generálneho riaditeľa televízie. Neskôr bol šéfom súkromnej TV Barrandov. Jedným z kandidátov je aj redaktor a moderátor ČT Radovan Daněk.
Do rozhlasové rady sa hlási okrem iného aj exminister kultúry Šmíd z prvej Babišovho vlády, ktorý prednáša na Vysokej škole ekonomickej a spolupracuje so stanicou ČRo Vltava. Do rady sa chce dostať tiež potrebné scenárista a spisovateľ Pavel Kosatík, hudobník Felix Slováček alebo bývalý prezident Herecké asociácie a aktivista za práva homosexuálov Jiří Hromada.
Kandidátom na miesto v rade ČT, ktorý má skúsenosti z médií, je tiež Luboš Xaver Veselý, vlastným menom Lubomír Veselý. Nedávno bol Veselý v médiách kritizovaný za to, že nechal v rozhovore pre ČRo s premiérom Andrejom Babišom (ANO) prílišný priestor premiérovi bez kritických otázok. Veselý potom označil relácia ČT Newsroom, v ktorom sa ho na kritiku rozhovore pýtali, podľa servera iDNES.cz za "najodpornejší bulvár". Veselého internetová televízia XTV tiež podľa serveru Denník N uzavrela zmluvu so Správou Pražského hradu na výrobu propagačných materiálov, ale Veselý vyhlásil, že v tom nevidí konflikt záujmov.Navrhnutý ekonóm zase nedávno na twitteri kritizoval mladej političky z Fínska, ktoré vstupujú do vysokých funkcií. "V čase, keď môžu dobre otehotnieť, sú v politike. Kariéra je pre nich prednejšie. Keď budú chcieť deti, budú sa čudovať, že je neskoro," napísal. V komentári pre server Reflex zase kritizoval údajnú promiskuitu bývalého prezidenta Václava Havla.
Do mediálnych rád sú navrhnutí aj ľudia z biznisu, treba predseda dozornej rady Českých dráh, bývalý viceguvernér Českej národnej banky a bývalý generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Kysilka. Medzi kandidáti sú aj niekdajší športovci, napríklad tenistka a teraz psychologička Suková alebo bývalý hokejista a poslanec Šlégr, ktorý pôsobí vo vedení hokejového klubu v Litvínove.
Pätnásťčlenná Rada Českej televízie a deväťčlenná Rada Českého rozhlasu sú orgány, prostredníctvom ktorých verejnosť uplatňuje svoje právo kontroly týchto verejnoprávnych médií. Do ich pôsobnosti patrí napríklad vymenovanie a odvolanie generálneho riaditeľa a schvaľovanie rozpočtov týchto médií.
V rade televízie v závere marca skončí mandát predsedu rady Jana Bednářa a radových členov a členiek Ľuboša Beniak, Vratislava Dostála, Michaela Hauser, Ivany Ľavé a Vlastimila Venclíka. V rade rozhlasu tiež nastane zmena v jej čele, pretože v marci skončí predsedníčka Hana Dohnálková aj podpredseda Jiří Vejvoda.
V prvom februárovom týždni usporiada snemovni volebný výbor verejné vypočutie s kandidátmi na uvoľnené miesta. Následne zúži počet kandidátov, aby na jedno voľné miesto pripadali vždy tri. V záverečnej snemovni voľbe sa tak v marci stretne 18 ľudí o miesta v rade ČT a šesť o miesta v rade ČRo.


Copyright © ČTK 2019

Z Ruska vo štvrtok utiekol do zahraničia známy stand-up komik Alexandr Dolgopolov, o ktorého sa začala zaujímať polícia. Komik si často robil žarty z ruského prezidenta Vladimira Putina či z ruskej pravoslávnej cirkvi, napriek tomu, že si bol celý čas vedomý, že Kremeľ ani jedno z toho nevidí rád a hrozia mu perzekúcie. O úteku Dolgopolova z krajiny informovala vo štvrtok večer s odvolaním sa na organizátora jeho podujatí Armena Gandiljana ruská verzia Rádia Slobodná Európa-Rádia Sloboda (RFE-RL). Do akej krajiny komik utiekol, to zatiaľ nie je známe.
Dolgopolova podľa Slobodnej Európy zažaloval istý obyvateľ mesta Orechovo-Zujevo neďaleko Moskvy, podľa ktorého jeho vystúpenia "urážajú cítenie veriacich". Že je situácia vážna, sa komik dozvedel v stredu, keď sa naňho vypytoval neznámy muž na bare klubu v Moskve, kde mal večer vystúpiť. Spolu s predstaviteľmi klubu usúdili, že šlo o policajta v civile, ktorý prišiel komika zatknúť. Dolgopolov sa teda rozhodol vystúpenie zrušiť, a krátko nato sa rozhodol aj pre útek z krajiny.
Známy ruský stand-up komik skutočne nešetril Putina ani jeho obdivovateľov. Vo svojom programe Hodina vtipov si napríklad nedávno uťahoval z bezbrehej oddanosti Rusov Putinovi: "Ak Putin vydá dekrét, že majú všetci Rusi naskákať do žeravej lávy, oni povedia: ´Bože, ale kde nájdeme lávu, veď tu žiadna láva nie je! Čo máme robiť, náš múdry vodca?´".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.