23. 1. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS
Televízna stanica HBO pripravuje nový kreslený seriál, ktorý bude satirizovať britskú kráľovskú rodinu z pohľadu šesťročného princa Georgea. Seriál vytvoril americký producent Gary Janetti, ktorý stojí aj za animovaným sitcomom Griffinovci.
Seriál s názvom The Prince sa bude zaoberať "strasťami a slasťami života kráľovského dieťaťa", uviedol Janetti, ktorý zároveň nadabuje postavu malého následníka trónu, informovala v stredu spravodajská stanica Sky News.
Vznik seriálu bol inšpirovaný Janettiho humorným účtom na sociálnej sieti Twitter, na ktorom očami princa Georgea vtipne komentuje hlavné udalosti dňa týkajúce sa kráľovskej rodiny a celebrít. Účet má takmer milión odberateľov.
Na dabingu ďalších členov britskej kráľovskej rodiny sa bude podieľať tím hercov z USA a Británie.
Princovi Harrymu prepožičia svoj hlas Orlando Bloom, zatiaľ čo Meghan nahovorí Condola Rashadová. Lucy Punchová bude vystupovať ako vojvodkyňa Catherine, Iwan Rheon ako princ William, Tom Hollander ako princ Philip i ako princ Charles, Frances De La Tourová ako kráľovná Alžbeta II. a Alan Cumming ako Georgeov komorník Owen.
Miesto v seriáli dostane aj jeho mladšia sestra princezná Charlotte či kráľovnini psi plemena Welsh Corgi Pembroke.
Seriál bude podľa Sky News pravdepodobne ťažiť aj z nedávneho škandálu "megxit", keď Harry a Meghan oznámili, že sa vzdávajú svojho postavenia vysokopostavených členov britskej kráľovskej rodiny a sťahujú sa do Kanady, kde hodlajú žiť ako radoví občania.

Poľským novinárom Tomaszovi a Marekovi Sekielským udelili počas druhého ročníka Press Freedom Conference v Gdansku medzinárodnú novinársku cenu #AllForJan. Porota prvého ročníka rovnomennej súťaže, ktorej predsedal šéfredaktor portálu Aktality.sk Peter Bárdy, ocenila bratov za dokument Len nikomu nehovor (Tylko nie mów nikomu, 2019). Snímka sa zameriava na sexuálne zneužívanie detí zo strany katolíckych kňazov a prináša výpovede obetí týchto činov i duchovných, ktorí sa k nim priznali.
"Chceli sme oceniť bezprecedentný príspevok k súčasnej verejnej diskusii a pevné odhodlanie ukázať spoločensky dôležitú tému - autori filmu dali obetiam hlas, aby ich mohol počuť celý svet. Film bratov Sekielskych ukazuje silu novinárskeho workshopu, pripomína poslanie a dôležitosť tejto náročnej profesie, ktorá v súčasnosti prechádza evolučnými zmenami. Ukazuje tiež silu komunity, ktorá bola pripravená financovať projekt, ktorý skutočne mení realitu, v ktorej žijeme," vyjadril sa na margo filmu Bárdy.
Cenu #AllForJan udeľujú organizátori konferencie novinárom v strednej a východnej Európe, ktorí vo svojej profesionálnej práci zostávajú verní hodnotám ako otvorenosť a odvaha a nekompromisne informujú o spoločensky dôležitých témach. Ocenenie odkazuje na pamiatku slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého vo februári 2018 so snúbenicou Martinou Kušnírovou zavraždili.
Cenu udelili počas otváracieho ceremoniálu Press Freedom Conference 2020, ktorá sa koná v Európskom centre solidarity v Gdansku. Celodenná konferencia sa venuje súčasným hrozbám pre slobodné a nezávislé médiá, ako sú politické tlaky, cenzúra, nenávistné prejavy a rozsiahla dezinformácia v digitálnej realite. Konferenciu organizujú European Magazine Media Association (EMMA) a European Newspaper Publishers' Association (ENPA).


Francúzsko a USA sa dohodli na dočasnom prímerí v spore týkajúcom sa francúzskej dane na veľké internetové koncerny, povedal v stredu na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose francúzsky minister financií Bruno Le Maire.
Francúzsko pozastaví výber digitálnej dane do decembra, uviedol Le Maire po rokovaniach so svojím americkým náprotivkom Stevenom Mnuchinom a šéfom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángelom Gurríom. USA zasa na nejaký čas odložia odvetné clá na niektoré francúzske produkty, ktorými hrozili, uviedol Le Maire.
Zo slov francúzskeho ministra financií sa však zdá, že zatiaľ nenastal výraznejší pokrok v riešení základnej otázky, ako zdaňovať digitálne firmy. Dodal, že vo štvrtok (23. 1.) sa bude konať druhé stretnutie, kde sa budú snažiť nájsť základ pre pokračovanie v práci na riešení tohto problému v rámci OECD. Washington a Paríž podľa neho využijú dohodnutý čas do decembra, aby pracovali na takomto medzinárodnom riešení.
Ministri Francúzska a Nemecka pôvodne dúfali, že už v januári alebo februári bude načrtnutý v rámci diskusií na úrovni OECD nový režim zdaňovania digitálnych firiem. Prácu v rámci OECD však zastavili v decembri USA, ktoré vyhlásili, že akýkoľvek nový systém má byť pre firmy dobrovoľný.
Le Maire uviedol, že práca OECD potrebuje "solídny, dôveryhodný a férový" základ. Ak by podľa neho mal byť nový daňový režim dobrovoľný, to by "nebolo dôveryhodné". Podľa októbrového návrhu OECD by firmy mali platiť dane vo všetkých krajinách, kde majú významné aktivity bez ohľadu na to, či tam majú fyzické prevádzky.
Európska komisia (EK) odhaduje, že internetové spoločnosti platia daň vo výške 8 až 9 % zo zisku a niekedy aj oveľa menej, pričom tradičné firmy platia až 23 %.
Mnuchin pred stretnutím s Le Mairem a Gurríom varoval, že rokovania na úrovni OECD môžu trvať dlho. "Medzinárodné daňové záležitosti sú veľmi komplikované," povedal Mnuchin na panelovej diskusii v Davose. Americký minister financií tiež dôrazne varoval krajiny, aby nenasledovali Francúzsko a neschválili podobnú daň na digitálne služby. USA by podľa neho potom prijali odvetné clá.
Le Maire však zdôraznil, že Francúzsko svoju digitálnu daň nezrušilo. Paríž prisľúbil, že ju zruší a vráti všetky peniaze, ktoré vyberie v jej rámci, ak sa dohodne medzinárodný daňový režim pre digitálne koncerny na úrovni OECD. Digitálne firmy podľa neho v každom prípade "zaplatia v roku 2020 férové dane". "A to buď v rámci medzinárodného režimu, pretože dosiahneme dohodu na úrovni OECD, alebo v rámci národného režimu, ak sa nedohodneme na medzinárodnej úrovni." Dodal, že Francúzsko daň nezruší, ak sa nenájde medzinárodné riešenie.


Copyright © TASR 2019


Na pražskom Barrandove na Kříženeckého námestí včera popoludní horel v podzemnom podlaží budovy skladovaný stavebný materiál a vyradené kulisy. Hasiči po automobilovom rebríku zachránili päť ľudí. Príčina vzniku požiaru pravdepodobne súvisela s rekonštrukciou budovy, predbežná škoda je 300.000 korún. ČTK to povedal hovorca pražských hasičov Martin Kavka.
Udalosť bola hlásená krátko po 15:15, na miesto postupne vyrazili hasiči zo siedmich staníc a chemická služba z Petrin. Zásah bol podľa Kavky náročný, pretože horelo v podzemí. Nutná bola dýchacie technika, preto boli na mieste chemici. "Zadymenie členitý priestor dlho bránil ohlásenie lokalizácie. V 16:22 sa však už požiar nešíril a vyšetrovateľ príčin požiarov v dýchacej technike mohol spoločne s jednotkami vykonávať prieskum a určiť príčinu," uviedol hovorca.
Výrazne väčšie požiar sa na pražskom Barrandove odohral v auguste 2016. Na pozemkoch susediacich s filmovými štúdiami horeli kulisy predstavujúce historickú Paríž pre seriál Knightfall, produkčné spoločnosti Stillking Films vtedy vznikla škoda odhadovaná až na 100 miliónov korún. Spálenej dekorácie boli poistené, firma je pre natáčanie nechala postaviť znova.
V júni 2017 horel v areáli filmových ateliérov tiež sklad, spôsobená škoda sa vyšplhala na 800.000 korún. Objekt zapálil z pomsty opitý mladík, spalo v ňom v tom čase sedem ľudí vrátane neplnoleté dievčatá. Muž sa ku podpaľačstvo pôvodne priznal a presne určil ohnisko požiaru, neskôr však vinu zvaľoval na svojho brata. Odsúdený bol na 8,5 roka väzenia.

Copyright © ČTK 2019

Britský telekomunikačný operátor Vodafone už nebude spolupracovať s Facebookom na vytvorení digitálnej meny Libra. Spoločnosť o tom informovala v stredu. Z projektu už predtým vystúpili viacerí významní partneri, medzi nimi aj najväčší spracovatelia platieb na svete, firmy Visa a Mastercard. Informuje o tom portál bbc.com.
Plány na vytvorenie systému digitálnej meny s cieľom uľahčiť cezhraničné platby zverejnil Facebook minulý rok v júni. Zámer už v tom čase narazil na výhrady regulačných úradov. Niektoré európske krajiny vrátane Francúzska označili projekt za hrozbu pre suverenitu národných mien. O rizikách hovorí aj Európska komisia.
Ako prvá svoj odchod z projektu minulý rok v októbri oznámila firma PayPal prevádzkujúca internetový platobný systém. Odstúpili tiež spracovateľ platieb Stripe a internetový predajca eBay. Na projekte naďalej spolupracujú alternatívne taxislužby Uber and Lyft, dodáva bbc.com.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané