11. 4. 2021

DGA AWARDS

DGA AWARDS


Ocenenie americkej Asociácie filmových režisérov (DGA) za najlepší celovečerný film si v sobotu večer odniesla režisérka Chloé Zhaoová za americkú road movie Krajina nomádov. V ďakovnom prejave režisérka pochválila ostatné nominované. Pred Zhaoovou získala toho ocenenie len jedna žena, Kathryn Bigelowová za snímku Smrť čaká všade, píše AFP. 

Všeobecne sú ceny DGA považované za vodítko, kto by mohol uspieť pri udeľovaní filmových Oskarov, ktoré udelí Akadémia filmových umení a vied 25. apríla. V nich je Zhaoová v kategórii za najlepšiu réžiu jednou z favoritiek. Dráma Krajina nomádov je čiastočne fikcia o komunite seniorov na ceste naprieč Amerikou v karavane. Zhaoová, pôvodom z Pekingu, uviedla, že by sa vďaka filmu snáď niektorí ľudia mohli na svete cítiť menej sami a opustení. "Ďakujem vám, že ste ma toho toľko naučili, a že ste ma podporovali. Vďaka vám bola táto cesta naozaj oveľa zaujímavejšie," odkázala svojim súťažným rivalom tridsaťdeväťročná filmová tvorkyňa. 

Cenu DGA za najlepšiu prvotinu získal Darius Marder za film Sound of Metal o heavymetalovej bubeníkovi, ktorý ohluchne. Tvorca poďakoval komunite hluchonemých, že "nás pozvali do svojho sveta a zdieľali s nami svoju kultúru", píše AFP. 

Príbeh skupiny talianskych postarších hľadačov hľuzoviek sprevádzaných psov The Truffle Hunters (Lovci hľuzoviek), získal ocenenie DGA pre najlepší dokumentárny film. Jeho autormi sú Michael Dweck a Gregory Kershaw. Tento rok sa konal už 73. ročník cien DGA, o víťazoch rozhodovalo 18.000 členov asociácie. Slávnostný večer prebiehal online, usporiadatelia boli v sídle DGA v modernom divadle v Hollywoode. 

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.