16. 4. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Počas zásahu bezpečnostných agentov v Bielorusku zadržali priamo doma dvojicu poľských novinárov. Informovala o tom bieloruská asociácia novinárov, neposkytla však ďalšie podrobnosti.
Zatknutie Andrzeja Pisalnika a jeho manželky Iness Todryk-Pisalnikovej prišlo uprostred rastúceho napätia medzi početnou poľskou komunitou v Bielorusku a autoritárskou vládou prezidenta Alexandra Lukašenka. Spomenutí manželia spravujú webovú stránku Únie Poliakov v Bielorusku a spolupracujú s poľskými médiami.
Ako uviedla kancelária generálneho prokurátora, Pisalnika predtým upozornili na komentáre v poľskej rozhlasovej stanici, ktoré boli údajne zamerané na podnecovanie etnických sporov.
Minulý mesiac zatkli dvoch lídrov Únie Poliakov, ktorých taktiež vyšetrujú pre podozrenie z podnecovania etnických sporov. Túto organizáciu financuje Poľsko, ktoré podporuje sankcie proti Bielorusku v súvislosti s rozsiahlym zadržiavaním demonštrantov požadujúcich Lukašenkovu rezignáciu.

Copyright © TASR 2021



Ísky regulačný úrad na ochranu súkromia začal vyšetrovanie sociálnej siete Facebook. Dôvodom je údajné zistenie, že údaje o viac ako 500 miliónoch používateľov sú uložené online, čo by bolo v rozpore s pravidlami Európskej únie.
Začiatkom tohto mesiaca sa objavili správy, že spomenuté údaje sa dostali do rúk hackerov. Obsahovali informácie o 533 miliónoch používateľov z viac ako 100 krajín sveta, vrátane mien, identifikačných údajov na Facebooku, telefónnych čísel, lokalizácie osôb, dátumov narodenia a e-mailových adries.
Facebook uviedol, že pri vyšetrovaní „plne spolupracuje“. Spoločnosť predtým tento problém bagatelizovala a skonštatovala, že „zlomyseľné“ osoby vôbec nenarušili jej systémy, ale na získanie údajov z platformy Facebooku použili automatizovaný softvér.
Facebook už túto chybu zabezpečenia z roku 2019 medzičasom opravil, no existuje riziko, že údaje o používateľoch by stále mohli zneužiť rôzni podvodníci.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.