14. 4. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Okresný súd vo Varšave pozastavil v utorok prevzatie dôležitej súkromnej mediálnej skupiny Polska Press - vydávajúcej regionálne denníky i týždenníky - štátnou petrochemickou spoločnosťou PKN Orlen. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že rozhodnutiu predchádzali obavy o pluralitu médií.
Rozhodnutie súdu je podľa AFP ranou pre vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá si aj napriek kritike zo strany liberálnej opozície i medzinárodných pozorovateľov udržuje kontrolu nad verejnoprávnymi médiami v krajine.
PKN Orlen v decembri oznámila, že skupinu Polska Press odkúpila od nemeckého mediálneho koncernu Verlagsgruppe Passau (VGP), ktorý vlastní 20 z celkovo 24 poľských regionálnych denníkov a tiež webstránky, ktoré sleduje 17,4 milióna užívateľov.
Okresný súd vo Varšave v utorok oznámil, že pozastavil rozhodnutie šéfa úradu na ochranu hospodárskej súťaže, ktoré povolilo prevzatie Polska Press petrochemickým gigantom PKN Orlen. Prevzatie vlastníctva je pozastavené do rozhodnutia súdu vo veci námietky poľského ombudsmana Adama Bodnara. Ten tvrdí, že prechodom do vlastníctva koncernu by sa obmedzil prístup verejnosti k objektívnym informáciám.
PiS od nástupu k moci v roku 2015 opakuje, že chce médiá v krajine získať od zahraničných vlastníkov a znovu "popoľštiť". Zahraničných vlastníkov poľských médií, obzvlášť nemeckých, strana obviňuje z toho, že v krajine zastupujú vonkajšie záujmy.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojej výročnej správe za rok 2020 uviedla, že v poľských štátnych médiách, ktoré sa stali nástrojom vládnej propagandy, stále prevládajú jednostranne zamerané informovanie a nenávistné prejavy.


Copyright © TASR 2021
                                  
                          

Česká snemovňa včera štvoricu členov Rady Českej televízie nevolila. Predseda opozičného klubu ľudovcov Jan Bartošek si po zhruba polhodinovej debate k výberu televíznych radných vzal prestávku do konca rokovacieho dňa, poslanci sa opäť zídu v stredu. Kedy bude výber členov rady pokračovať, nie je jasné.
K odkladu voľby vyzýva časť opozície aj Senát. Medzi adeptmi sú aj ľudia, ktorí podľa kritikov predstavujú ohrozenie nezávislosti verejnoprávnej televízie. Pirát Tomáš Martínek nepresadil návrh, aby výber pokračoval až potom, čo volebný výbor preskúma výhrady senátnej mediálnej komisie. Bartošek zase chcel, aby sa výbor zaoberal zákonnosťou postupu terajší členky televíznej rady Hany Lipovský.
Do voľby prihlásili organizácie 55 ľudí. Volebný výbor vybral do finále 12 z nich. Patrí k nim publicisti Jefim Fištejn a Pavel Černocký, prezident organizácie proti odzbrojovaniu Liga Libe Pavel Černý a predseda Rady seniorov Zdeněk Pernes. Šancu zasadnúť v televíznej rade majú tiež niekdajší vedúci pracovníci Českej televízie Karel Novák a Radek Žádník, niekdajšía členka Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Milada Richterová a právnik Jaroslav Kravka.
Do voľby výbor vyslal takisto nominanta Anglo-americkej vysokej školy Jiřího Grunda a Petra Brozda, ktorého navrhol spolok pre štúdium duchovnej hudby Musica Templi. Miesta môžu obhájiť terajší členovia Jiří Kratochvíl a Daniel Váňa.
Rada Českej televízie je orgán, prostredníctvom ktorej verejnosť uplatňuje svoje právo kontroly tohto verejnoprávneho média. Do pôsobnosti rady patrí napríklad vymenovanie a odvolanie generálneho riaditeľa a schvaľovanie rozpočtu.


Copyright © ČTK 2021