15. 4. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Google 
 
Americký technologický gigant Google spustil v stredu nový cloudový uzol vo Varšave, prvý v strednej a východnej Európe. Výška investície dosiahla takmer 2 miliardy USD (1,68 miliardy eur).
Poľský premiér Mateusz Morawiecki nový uzol privítal a vyhlásil, že zabezpečí „lepšie služby pre súkromné aj verejné subjekty“ a posilní bezpečnosť, pretože údaje sa budú uchovávať v Poľsku.
„Dúfame, že nový región Google Cloud pomôže pri zotavení sa z pandémie nového koronavírusu a prispeje k rozmachu digitálnej ekonomiky v Poľsku a v susedných krajinách,“ uviedla vo vyhlásení Magdalena Dziewgucová, manažérka poľskej cloudovej divízie Google.
Charge d'affaires amerického veľvyslanectva Bix Aliu poznamenal, že americké spoločnosti investovali v Poľsku zhruba 60 miliárd USD.
Poľské hospodárstvo sa vlani prepadlo do recesie v dôsledku pandémie a s ňou spojených obmedzení. Očakáva sa však, že sa tento rok vráti k rastu.
Vláda vo Varšave kladie dôraz na rozvoj technologického sektora. Americký gigant Microsoft minulý rok oznámil, že v Poľsku investuje miliardu dolárov na rozšírenie svojich prevádzok vrátane nového regionálneho cloudového centra.
Google a Microsoft patria medzi svetových lídrov v poskytovaní cloudových služieb. Okrem poplatkov za takéto služby sú cloudoví operátori schopní zozbierať obrovské množstvo dát, čo otvára množstvo ďalších možností na dosiahnutie výnosov.
 
Vrtuľník s Kellnerom manévroval tesne nad hrebeňom | TREND
Predbežná správa amerického federálneho úradu vyšetrujúceho smrteľnú haváriu vrtuľníka na Aljaške z konca marca, pri ktorej zahynul najbohatší Čech Petr Kellner spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi, vniesla trochu svetla do priebehu tragédie. Vrtuľník najprv niekoľko minút pomaly manévroval tesne nad vrcholom horského hrebeňa, potom narazil do hory pod vrcholom a zosunul sa dolu hrboľatým terénom. Informácie priniesla v stredu tlačová agentúra AP.
Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) vydal v utorok správu, podľa ktorej vrtuľník podnikol 27. marca viac letov v pohorí Chugach, severne od metropoly Anchorage, a rozvážal lyžiarov do viacerých východiskových bodov blízko ľadovca Knik na heliskiing.
Údaje získané z GPS zariadenia ukazujú, že vrtuľník sa vydal na ďalší let o 18.27 h miestneho času a smeroval na severozápad. Vystúpil do výšky približne 1798 metrov (5900 stôp). O šesť minút neskôr začal vrtuľník pomaly manévrovať tesne nad horským hrebeňom vo výške 1910 metrov (6266 stôp), mal rýchlosť iba asi 1,61 kilometra za hodinu.
"Vrtuľník sa držal nízko nad hrebeňom a mal pomalú rýchlosť, pričom niekoľko minút nad ním manévroval," píše sa v správe úradu.
Záznam údajov o pohybe stroja sa končil o 18.36 h, neďaleko miesta s hlavným vrakom. Vyšetrovateľ NTSB nasledujúci deň zo vzduchu prezrel miesto havárie a uviedol, že vrtuľník narazil do hory približne 4,6 až 6,1 metra (15 až 20 stôp) pod hrebeňom - potom sa zosúval približne 274,3 metra dolu svahom, hrboľatým a zasneženým terénom.
Na neďalekom letisku v meste Palmer bolo vtedy jasné počasie s viditeľnosťou do 16 kilometrov a vietor mal v nárazoch rýchlosť 9,7 kilometra za hodinu.
Vrtuľník Airbus AS350-B3 mala v prevádzke spoločnosť Soloy Helicopters so sídlom v meste Wasilla. Pilot Zachary Russell vyzdvihol horských vodcov a cestujúcich v súkromnej rezidencii pri jazere Wasilla v meste, čo zorganizoval miestny hotel.
Pri havárii zahynul český miliardár Kellner (56), tréner snowboardingu Benjamin Larochaix (50) z Česka, dvaja americkí horskí vodcovia Gregory Harms (52) zo štátu Colorado a Sean McManamy (38) z Girdwoodu na Aljaške a pilot Russell (33) z Anchorage. Jediným preživším je bývalý český reprezentant v snowboardingu, 48-ročný David Horváth.
Nezvestnosť vrtuľníka bola nahlásená o 20.00 h a osoba hľadajúca stroj spozorovala vrak približne o 90 minút neskôr.
Záverečná správa o nehode, ktorá by mala obsahovať aj príčinu nešťastia, sa očakáva do roka.



Russian Police Raid Independent Student Outlet Over Navalny Video - The  Moscow Times

Štyria novinári ruského študentského periodika DOXA, v ktorých bydliskách polícia v stredu ráno urobila prehliadku, predviedli na výsluch na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom). Ide o inštitúciu, ktorá sa zaoberá závažnými trestnými činmi a je označovaný za analógiu k americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI).
Študentský časopis DOXA sa stal známym, keď v roku 2019 v Moskve spravodajsky pokrýval hromadné protesty proti Kremľu a viedol boj za práva študentov v Rusku.
Vo svojom webovom vyhlásení DOXA informuje, že polícia prehľadala byty štyroch redaktorov, byty rodičov dvoch členov redakcie i jej sídlo.
Vyšetrovatelia informovali advokátov predvedených, že kroky, ktoré polícia podnikla, súvisia s podozrením z podnecovania maloletých osôb na páchanie trestnej činnosti. V prípade, že ich súd uzná za vinných, hrozí im trest väzenia do troch rokov.
DOXA na svojom webe uviedla, že tvrdý zákrok polície voči redakcii súvisí s videom, ktorý bol vyrobený pred januárovými protestmi organizovanými na podporu väzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Dva víkendy celoštátnych masových zhromaždení na podporu Navaľného boli najväčšími v Rusku za posledné roky, čo pre Kremeľ predstavovalo veľkú výzvu.
Video hovorilo o tlaku, ktorému boli pred týmito protestmi vystavení študenti i univerzity, vrátane hrozby vylúčenia zo školy.
Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) niekoľko dní po zverejnení videa oficiálne požiadala, aby ho DOXA vymazala, pretože obsahuje informácie nabádajúce maloletých na účasť na nelegálnej činnosti.
Časopis tejto žiadosti vyhovel, ale štvorica redaktorov podala sťažnosť, ktorou príkaz Roskomnadzoru napadla súdnou cestou.
DOXA aj v stredu uviedla, že video neobsahuje "žiadne výzvy na nezákonné konanie". "Hovorili sme, že mladí ľudia by sa nemali báť vyjadriť svoj názor," vysvetlila.
Razie v bytoch redaktorov DOXA i v jej sídle sa uskutočnili len niekoľko dní po tom, čo policajti prehľadali byt významného investigatívneho novinára Romana Anina, šéfredaktora webu Važnyje istorii.
Táto policajná akcia zrejme súvisela s článkom z roku 2016 pre nezávislý denník Novaja gazeta, v ktorom Anin písal o honosnej jachte Igora Sečina, šéfa ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť.
Novaja gazeta dostala príkaz stiahnuť článok v dôsledku občianskoprávneho súdneho sporu. Trestné konanie v tejto veci sa vedie už roky, približuje agentúra AP.


Copyright © TASR 2021

 


Príručka pre učiteľov na rozpoznávanie dezinformácií aj v slovenčine Európska komisia zverejnila slovenský preklad príručky pre učiteľov s názvom Odhaľ a poraz dezinformácie, ktorá im pomôže pri identifikovaní dezinformácií a vysvetlí im aj vhodný spôsob, ako na dezinformácie reagovať. Príručka pozostáva z návrhu vyučovacích hodín, ktoré majú školákom vysvetliť rôzne aspekty vplyvu dezinformácií. Zámerom je pomôcť žiakom naučiť sa, ako robiť informované rozhodnutia a ako pracovať s informáciami na internete. Súčasťou je aj prezentácia, ktorú môžu učitelia použiť priamo na hodine a prispôsobiť ju pre svojich žiakov. 

 Podrobnosti: