7. 10. 2021

Zastrašovanie novinárov je na Slovensku aktuálna téma

 Zastrašovanie novinárov je 

 Mária Kolíková: Ak bude po rekonštrukcii vlády záujem, som pripravená sa na  rezort spravodlivosti vrátiť | Rádio Expres

na Slovensku aktuálna téma

 
Na Slovensku je zastrašovanie novinárov veľmi aktuálna téma. Povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS), ktorá sa zúčastnila na rokovaní ministrov spravodlivosti krajín Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu. Jednou z tém Rady EÚ v Luxemburgu bola práve ochrana novinárov a to, ako sa vysporiadať so spormi, ktoré sú vedené proti novinárom. Iniciatívny materiál k tejto téme pripravila eurokomisárka Věra Jourová. Ministerka spravodlivosti o tom informovala svojom profile na sociálnej sieti.

„Ja sa veľmi teším na debatu k tomuto materiálu. Myslím si, že aj pre Slovensko je to veľmi aktuálna téma, keď sa vysporadúvame so zastrašovaním novinárov a ešte stále nám ani neskončilo súdne konanie ohľadom vyvodenia trestnej zodpovednosti, ktorá súvisí s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice,“ uviedla Kolíková.

Uviedla tiež, že rada ministrov rokovala aj o väzbe, konkrétne o procesných a materiálnych podmienkach väzby a lehotách, ktoré súvisia s väzbou. „Je to zase iniciatíva zo strany pána komisára Reyndersa. Teším sa, že sa budeme rozprávať o tom, či je na mieste, aby aj z európskej úrovne tu bol koncept, ktorý by mal viesť k harmonizácii aj v týchto témach. Ja si myslím, že áno a teším sa na debatu o tom,“ uzavrela slovenská šéfka rezortu spravodlivosti.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.