2. 2. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V Mexiku zavraždili už štvrtého novinára za mesiac


V Mexiku bol za menej než mesiac zabitý už štvrtý novinár. Ako v pondelok uviedol Armando Linares, šéf lokálneho spravodajského portálu Monitor Michoacán, v meste Zitácuaro traja útočníci smrteľne postrelili kameramana a videoeditora Roberta Toleda. Tento prípad vyšetruje prokuratúra v západomexickom štáte Michoacán, informovala agentúra AP.
Linares priblížil, že redakcia jeho spravodajského serveru dostávala už mesiace vyhrážky smrťou v súvislosti s informovaním o korupcii v radoch vlády. "Odhaľovanie skorumpovaných administratív, úradníkov a politikov dnes viedlo k smrti jedného z našich kolegov," povedal s tým, že útočníci vošli do priestorov, kde Toledo práve natáčal pracovné video a postrelili ho. Ako priblížila prokuratúra, zraneniam podľahol v nemocnici.
Jesús Ramírez, hovorca mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, prostredníctvom Twitteru uviedol, že hlava štátu odsúdila Toledovu vraždu. "Budeme spolupracovať s vládou i lokálnou samosprávou, aby sme tento prípad objasnili," prisľúbil. "Nepripustíme beztrestnosť. Hájime slobodu prejavu a právo na informácie," dodal.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov.
V priebehu týždňa prišli o život dvaja novinári v meste Tijuana - 17. januára našli v jeho príbytku zastreleného fotoreportéra Margarita Martíneza a 23. januára bola v aute zavraždená reportérka Lourdes Maldonadová Lópezová. Úrady takisto vyšetrujú vraždu novinára a aktivistu Josého Luisa Gambou v meste Xalapa v štáte Veracruz ležiacom na východe Mexika. Gambou previezli do nemocnice 10. januára po tom, čo ho pobodali a nechali ležať na ulici.


Alexej Anatolievič Navaľnyj – Wikipédia

Niekoľko nezávislých spravodajských médií v Rusku v utorok uviedlo, že dostali príkaz vymazať obsah súvisiaci s vyšetrovaním korupcie zo strany kritika Kremľa Alexeja Navaľného, opisujúci okázalý životný štýl predstaviteľov ruskej elity. Informovala o tom agentúra AFP.
Televízny kanál Dožď či spravodajský web Meduza.io informovali, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) ich varovala, aby odstránili správy, inak im hrozí zablokovanie.
Podľa slov novinárov sa požiadavky Roskomnadzoru týkali investigatívnych príspevkov Navaľného o údajnej korupcii, ktorej sa mali dopustiť predstavitelia ruskej elity vrátane prezidenta Vladimira Putina.
Fond boja s korupciou (FBK), ktorý založil Navaľnyj, zverejnil vlani v januári na internete investigatívny filmový dokument o údajnom luxusnom Putinovom sídle na pobreží Čierneho mora, o ktorom tvrdili, že ho prezidentovi postavili ruskí oligarchovia. Film od svojho zverejnenia zaznamenal už viac ako 120 miliónov pozretí.
Väčšina médií uviedla, že bola povinná zmienenej požiadavke vyhovieť a príslušný obsah vymazať.
Roskomnadzor na žiadosť o vyjadrenie k týmto správam neodpovedal, píše AFP.
Podľa AFP ide o najnovšie z opatrení ruských úradov, ktorými zvyšujú tlak na nezávislé médiá a novinárov. V krajine už desiatky nezávislých médií a ich pracovníkov označili za "zahraničných agentov" alebo priamo zakázali.
Minulý rok boli Navaľného politické organizácie vrátane FBK označené za extrémistické. Samotného opozičného politika po návrate do Ruska začiatkom minulého roka okamžite vzali do väzby a po rýchlom procese odsúdili na 2,5 roka väzenia za porušenie podmienok predchádzajúceho podmienečného trestu.

Copyright © TASR 2022