3. 2. 2022

RTVS prinesie divákom vysielanie zo zimnej olympiády na novom okruhu Šport

 RTVS prinesie divákom vysielanie zo 

 

Peking sa na XXIV. zimné olympijské hry vo februári 2022 chystá vo veľkom  štýle | Slovenský olympijský tím

zimnej olympiády na novom okruhu Šport


V piatok 4. februára sa otváracím ceremoniálom začnú zimné olympijské hry v Pekingu. RTVS ponúkne divákom už tradične televízne a rozhlasové vysielanie počas celého trvania olympiády, ktoré bude možné sledovať na novom televíznom okruhu :Šport. Olympiáda bude aj súčasťou rozhlasového vysielania Rádia Slovensko a športoví fanúšikovia nájdu všetky dôležité informácie, vrátane priamych prenosov, aj na webe RTVS.

Zimné olympijské hry začínajú netradične, len pol roka po letnej olympiáde, ktorá sa konala v Tokiu a bola najväčším televíznym projektom RTVS za posledných 20 rokov. „Za štandardných okolností je časový úsek medzi letnou a zimnou olympiádou zhruba 1 a pol roka. Teraz sme pre pandémiu v polročnom časovom rozstupe. Dovysielali sme LOH z Tokia a vrhli sme na prípravu novej športovej televíznej stanice, ktorú sa nám podarilo spustiť tesne pred Vianocami. Toho času je teda extrémne málo, ale samozrejme v hrubých rysoch sme boli na ZOH pripravení ešte pred Tokiom. Robíme všetko pre to, aby bolo vysielanie zabezpečené komplexne a kvalitne a verím, že diváci si olympiádu vo vysielaní RTVS užijú naplno,“ hovorí riaditeľ sekcie športu Matej Hajko.

Na rozdiel od letnej olympiády bude RTVS ZOH z Tokia vysielať z dvoch kontinentov. „Priamo z Pekingu sa budeme hlásiť v skorých ranných časoch približne do poludnia, aj s prihliadnutím na tento účel sme na vybraných športoviskách objednávali tzv. Comcamy, čiže komentátorské kamery. Následne štafetu preberie naše hlavné štúdio v Mlynskej doline, ktorého podobu sme zmodernizovali pri príležitosti štartu programovej služby :Šport. Samozrejme všetky podstatné súťaže budeme komentovať priamo z dejiska olympiády,“ vysvetľuje Matej Hajko.

Kompletný olympijský program odvysiela RTVS výhradne na programovej službe :Šport. Každodenné vysielanie sa začne vždy so štartom olympijských súťaží, medzi 3.00 h a 4.00 h, skončí sa s ich koncom okolo 16.00 h. Nasledovať bude blok záznamov z najdôležitejších súťaží a každý deň v prime time prinesie RTVS sumárne štúdio ZOH 2022 s pohladom na to najdolezitejsie a najzaujimavejsie dianie z daného dňa, kombinovane s povodnymi reportazami stabov RTVS priamo z dejiska ZOH 2022 v Pekingu.

Program bude doplnený aj o špeciálne formáty. Diváci sa môžu tešiť na pokračovanie seriálu dokumentov od renomovaného tvorcu Stana Ščepána Zlato, striebro, bronz. Prvý diel podrobne zmapuje všetky medaily Anastazie Kuzminovej, druhý diel bude patriť veľkým medialovým prekvapeniam Radoslavovi Židekovi (Turín 2006 - striebro v snoubordkrose) a Pavlovi Hurajtovi (Vancouver 2010 – bronz v biatlonových pretekoch s hromadným štartom). Tretí diel bude patriť vystúpeniam hokejovej reprezentácie, najmä tým, ktoré mali na Slovensku obrovskú odozvu (Lillehamer 1994, Turín 2006, Vancouver 2010). Pokračovať bude aj úspešná relácia Citronáda, v ktorom bývalý slovenský hokejový reprezentant a v súčasnosti zabávač Richard Lintner glosuje aktuálne dianie uvoľnenou formou s hosťami známymi na Slovensku i v zahraničí. Zimné vydanie Olympijského festivalu sa bude konať v Tatrách a štvordňovému podujatiu sa RTVS bude venovať dvakrát denne v 10-minútových moderovaných blokoch.

Komentátorskú zostavu priamo v dejisku tvoria Marcel Merčiak, Pavol Gašpar, Marek Marušiak, Vladimír Genda a Tomáš Košec. Za komentátorský pult sa počas hokejových zápasov posadí aj Matej Hajko. Nebudú chýbať ani experti Boris Valábik (hokej) a Veronika Velez Zuzulová (zjazdové lyžovanie). Najmä slovenským športovcom sa budú venovať traja reportéri RTVS Samuel Brečka, Tomáš Zagiba a Ľubomír Ondráš. Hlavnými tvárami olympijského vysielania z bratislavské štúdia budú osvedčení moderátori Ľuboš Hlavena a Oľga Konečná. V studiových vstupoch sa budú moderátori spájať naživo s našimi reprezentantmi, trénermi a inými členmi slovenskej olympijskej výpravy.

Zimné olympijské hry budú výrazne rezonovať aj vo vysielaní Rádia Slovensko. RTVS posiela do Pekingu dvoch rozhlasových redaktorov - Matúš Čunderlíka a Svetlanu Barátovú. Redaktori budú priamo z dejiska podujatia informovať predovšetkým o výkonoch a výsledkoch slovenských olympionikov, a to prostredníctvom živých vstupov, či rozhovorov so športovcami, s členmi realizačných tímov a vedením slovenskej výpravy na olympiáde. RTVS prinesie poslucháčom v rozhlasovom vysielaní Rádia Slovensko naživo aj všetky zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie pod piatimi kruhmi. Každý deň od polnoci bude Rádio Slovensko naživo priamo z Pekingu mapovať aktuálne dianie na hrách, pričom moderované Olympijské štúdio Rádia Slovensko sa začne vždy o 4.30 h. V rozhlasovom vysielaní sa poslucháči dozvedia aktuálne informácie z Pekingu počas celého dňa až do neskorého popoludnia. Olympijské sumáre z každého dňa zaznejú vždy po 18.25 h v Športžurnále Rádia Slovensko.

„V olympijskom vysielaní budeme klásť dôraz prirodzene na slovenskú výpravu. Pri skladbe programu uprednostňujeme športy, v ktorých má Slovensko zastúpenie a divákom prinesieme všetky športové prenosy s výkonmi slovenskej športovej reprezentácie,“ upresňuje Matej Hajko.

Na projekt ZOH vo vysielaní RTVS sa teší aj generálny riaditeľ Jaroslav Rezník: „Ako divák mám očakávania, že budem zase svedkom fantastických športových výkonov a ako riaditeľ RTVS mám nádej a veľmi verím, že ZOH, tak ako predchádzajúce roky, sprostredkujeme naším divákom a poslucháčom a čitateľom v najvyššej profesionálnej kvalite.“

Od 28. januára bude spustená aj špeciálna podstránka na webe RTVS, na ktorej diváci nájdu informácie o našej olympijskej reprezentácii, aktuálne informácie z diania v Pekingu, kompletný program olympiády a priebežné výsledky ako aj živé vysielanie. Všetky športové prenosy, ktoré budú odvysielané v televíznom vysielaní budú dostupné aj na webe, a to v najvyššom možnom rozlíšení Full HD.