4. 2. 2022

Slovenským filmom storočia je snímka 322 Dušana Hanáka

Slovenským filmom storočia 
 Obrázky starého filmu - www.sme.sk
je snímka 322 Dušana Hanáka


Film Dušana Hanáka 322 zvíťazil v ankete mesačníka Film.sk - Slovenský film storočia. Hlasovali v nej renomovaní slovenskí vedci, teoretici a kritici. "Anketa vznikla pri príležitosti storočnice slovenskej kinematografie a je vyvrcholením aktivít Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktoré minulý rok pripravil na oslavu tohto výročia," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ. Dvadsiatku najlepších filmov ankety uvedie od februára bratislavské Kino Lumiére.
V ankete zvíťazil film režiséra Dušana Hanáka 322, psychologický príbeh o chorobe jednotlivca a spoločnosti z roku 1969, ktorý vznikol na motívy poviedky Jána Johanidesa Potápača priťahujú pramene mora. Trojicu snímok na vrchole rebríčka dopĺňajú film Petra Solana Kým sa skončí táto noc (1965) a Hanákov dokument Obrazy starého sveta (1972).
Odkaz kinematografie zo "zlatých šesťdesiatych" dominuje v celom rebríčku, zastúpení sú v ňom kľúčoví režiséri tohto obdobia, ako Štefan Uher, Eduard Grečner, Peter Solan, Juraj Jakubisko či Elo Havetta. Nechýba v ňom najvýznamnejší tvorca slovenského animovaného filmu Viktor Kubal, najplodnejší režisér 90. rokov slovenskej kinematografie Martin Šulík alebo pozoruhodné súčasné diela. Zastúpenie v ňom majú aj ženy-režisérky Viera Čákanyová a Eva Štefankovičová so svojimi dokumentmi.
Všetkých dvadsať filmov ankety uvedie Kino Lumiére postupne s mesačnou periodicitou. Premietať sa bude v poradí od 20. filmu po prvý. Cyklus otvorí v sobotu 12. februára o 18.20 h animovaný film Viktora Kubala Krvavá pani (1980). Film o zločine a láske, inšpirovaný historickou legendou o krutej Čachtickej panej, sa bude premietať presne po 41 rokoch od premiéry, ktorá sa uskutočnila 12. februára 1981 v kine Slovan v Bratislave. Večer venovaný ankete bude súčasťou ôsmeho ročníka prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá sa tento rok uskutoční od 4. do 10. apríla.


Zdroj: TASR