5. 2. 2022

Obľúbený magazín Farmárska revue prinesie už 700. vydanie

Obľúbený magazín Farmárska revue 

Farmárska revue - Televízny videoarchív RTVS
prinesie už 700. vydanie




Divácky obľúbený magazín RTVS pre malých záhradkárov aj veľkých farmárov, pestovateľov a chovateľov s názvom Farmárska revue jubiluje. Na obrazovky príde už 5. februára so svojou 700. časťou.

 Farmárska revue je na televíznych obrazovkách už od roku 2007. Pre veľký divácky záujem a množstvo tém, ktoré pravidelne rozoberá, sa jej prvotná dĺžka zvyšovala z trinástich na dvadsať a aktuálne už na 26 minút. Pôvodne mala Farmárska revue aj podtitul Zemeslužba a k dnešku priniesla na obrazovky celkovo približne 3 000 reportáží.

Jej neodmysliteľnou dlhoročnou súčasťou bol donedávna aj čerstvý jubilant, 90-ročný pán profesor Ivan Hričovský, ktorého od uplynulého roka v jeho dôležitej úlohe nahradil Ľudovít Vašš. Relácia často prináša pre divákov aj špeciálne vydania a živé prenosy z viacerých miest a podujatí ako Agrofilm, Agrokomplex, Deň otvorených dverí RTVS BB, Družstvo Bzovík, PD Kluknava či vianočný špeciál z banskobystrického námestia

Relácia počas svoje dlhej, takmer 15-ročnej existencie, spolupracuje s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom Nitra, s vysokými a strednými školami, podporuje mladých začínajúcich farmárov, spoluorganizuje podujatia Naj agro dievča, Naj agro chlapec a tiež Medzinárodný filmový festival Agrofilm a má na konte aj najúspešnejšiu SMS súťaž v Štúdiu RTVS Banská Bystrica, do súťaže o traktor prišlo 40.000 SMS správ.

Za projektom stojí a hlavný tvorca je od jej začiatku až po súčasnosť moderátor, redaktor, scenárista a režisér Ján Škorňa, absolvent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktorý je zároveň farmárom, chovateľom i pestovateľom. „S Farmárskou revue som úplne od začiatku, pretože je to moje dieťa. Vymysleli sme ju v roku 2007 s kolegom, kameramanom Jaroslavom Pavlíkom. Odvtedy som súčasťou tejto relácie. Každú premiéru som robil spolu s kolegami, pri každej som bol, každú som videl. Každá je aj mojim dieťaťom“, povedal Ján Škorňa.

Relácia za svoju existenciu priniesla reportáže z domova i zo zahraničia, štáby vycestovali do Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Chorvátska, Rakúska i Českej republiky. Pravidelne prináša pekné témy z pestovateľskej a chovateľskej oblasti, ale poukazuje i na problémové témy. Napríklad aj na množstvo legislatívnych zmien, návrhov a je istým spôsobom aj mienkotvornou pri tvorbe legislatívnych noriem.

Sedemstá časť relácie bude opäť špeciálna. „V jubilejnej 700. časti sa vrátime k prvému vydaniu Farmárskej revue, porovnáme, čo sa u konkrétnych farmárov zmenilo a diváci uvidia, ako tím relácie blahoželal profesorovi Ivanovi Hričovskému k jeho jubilejnej deväťdesiatke“, prezradil dramaturg Radoslav Zemančík. Za roky práce na tejto relácii je vďačný aj jej tvorca a moderátor. „V práci žijem svoj sen, robím svoju robotu s láskou a verím, že to cítiť aj cez televíznu obrazovku. Televíznu Farmársku revue sa vždy snažíme obohatiť o čosi originálne. Za najtvorivejší počin považujeme spoločenskú hru Farmárska revue,“ hovorí Ján Škorňa.

Farmársku revue vysiela RTVS v premiére každú sobotu o 15.15 h na Dvojke a v repríze následne v nedeľu ráno o 8:40 h a v pondelok o 17.30 h na Dvojke. Všetky odvysielané relácie sú k dispozícii aj v archíve na webe RTVS.sk a na sociálnych sieťach. Originálnu hru nájdu i ďalšie produkty s logom relácie nájdu jej fanúšikovia k dispozícii v eshope RTVS.