3. 2. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



RT – Wikipédia

Nemeckojazyčný kanál ruskej stanice RT má zakázané vysielať v Nemecku, oznámil v stredu mediálny regulátor spolkovej republiky, informovala TASR na základe správy agentúry AFP.
Stanica RT DE je "zakázaná, pretože (kanál) nemá potrebnú vysielaciu licenciu", vysvetlila autorizačná a dozorná komisia regulačného úradu vo vyhlásení.
Európsky družicový operátor Eutelsat vyradil RT DE zo svojej ponuky na žiadosť nemeckých úradov ešte vlani v decembri, necelý týždeň po tom, ako začala stanica vysielať. RT DE však bola naďalej dostupná cez internet a mobilnú aplikáciu.
Vedenie stanice vtedy odsúdilo toto rozhodnutie ako "nelegálne" a výsledok politického tlaku Berlína.
RT je v západných krajinách považovaná za propagandistický nástroj Kremľa, ktorý v mene ruského štátu šíri konšpiračné teórie a dezinformácie. RT tieto obvinenia odmieta.
Spor o RT je jednou z viacerých tém, ktoré zaťažujú nemecko-ruské vzťahy. Ďalšími sú otrava a uväznenie ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného, útoky hackerov vedené z Ruska okrem iného na Spolkový snem a aj rozsudok v kauze vraždy Čečenca s gruzínskym občianstvom v berlínskom parku Kleiner Tiergarten.



Americkej herečke Whoopi Goldbergovej na dva týždne pozastavili pôsobenie v televíznej talkšou "The View", ktorú spolumoderuje na stanici ABC News. Dôvodom sú jej kontroverzne vnímané vyjadrenia o holokauste.
Informoval o tom v stredu denník The Guardian s tým, že Goldbergová sa za svoje slová verejne ospravedlnila.
"S okamžitou účinnosťou na dva týždne pozastavujem pôsobenie Whoopi Goldbergovej (v relácii The View) v súvislosti s jej nesprávnymi a zraňujúcimi vyjadreniami," uviedla v utorkovom vyhlásení zverejnenom na Twitteri riaditeľka ABC News Kim Godwinová.
"Požiadala som ju, aby si našla čas na zamyslenie sa poučila sa, aký dosah majú jej komentáre," dodala riaditeľka. Zdôraznila tiež podporu celej spoločnosti ABC News pre "židovských kolegov, priateľov, rodiny a komunity".
Goldbergová v pondelkovej relácii povedala okrem iného toto: "Povedzme si pravdu, holokaust nie je o rase. Je o neľudskosti človeka k človeku, o to tu ide". Dodala, že ide o to, ako sa ľudia správajú jeden k druhému. "Je to problém. Nezáleží na tom, či ste beloch, černoch, žid...", všetci bojujú proti sebe navzájom, uviedla.
Tieto výroky zazneli počas diskusie o rozhodnutí školskej rady v americkom štáte Tennessee, ktorá minulý týždeň vyradila z učebných osnov pre žiakov ôsmeho ročníka komiksovú knihu "Maus" venovanú holokaustu.
Túto publikáciu, ktorá získala prestížnu Pulitzerovu cenu, napísal v roku 1986 Art Spiegelman. Opisuje v nej zážitky svojich rodičov z nacistického koncentračného tábora, pričom židia sú v nej zobrazení ako myši a nacisti ako mačky.
Dôvodom na zákaz tejto knihy na školách v okrese McMinn v Tennessee bol podľa miestnych úradov jej "tvrdý, neprípustný štýl" a kresby nahých žien, ktoré rada považovala za nevhodné pre 13-ročných študentov.
Židovské organizácie vrátane Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau a webstránky StopAntisemitism.org Goldbergovej vyjadrenia, zľahčujúce rasistickú motiváciu holokaustu, ostro kritizovali.
Zdôraznili, že nacisti počas druhej svetovej vojny usmrtili približne šesť miliónov židov na základe antisemitskej ideológie založenej na nadradenosti árijskej rasy. The Guardian pripomína, že hitlerovské Nemecko vyvražďovalo obyvateľov židovského pôvodu bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie. Samotný Adolf Hitler vo svojom programovom manifeste Mein Kampf hovoril o židoch ako o rase, a nie ako o ľuďoch hlásiacich sa k židovskému náboženstvu.
"Nie, Whoopi Goldbergová, holokaust bol o systematickom ničení židovského obyvateľstva, ktoré (nacisti) označili za menejcennú rasu," napísal na Twitteri Jonathan Greenblatt, riaditeľ Ligy proti hanobeniu (ADL). Varoval, že takéto "skresľovanie holokaustu je nebezpečné".
Goldbergová sa ešte v ten istý deň za svoje výroky ospravedlnila a uviedla ich na pravú mieru. "V dnešnej šou som povedala, že holokaust ‘nie je o rase, ale o neľudskosti človeka voči človeku‘. Mala som povedať, že je to o oboch (týchto aspektoch)," uviedla na Twitteri. "Ospravedlňujem sa za ujmu, ktorú som spôsobila," napísala. Dodala, že vždy podporovala obyvateľov židovského pôvodu na celom svete, a to sa nikdy nezmení. 

                                               Facebook – prihláste sa alebo sa zaregistrujte
Súd v rakúskej metropole Viedeň nariadil spoločnosti Facebook odstrániť zo svojich stránok urážlivé príspevky adresované bývalej poslankyni za stranu Zelených Evy Glawischnigovej-Piesczekovej a zaplatiť odškodné vo výške 4000 eur. Uviedol to v stredu hovorca súdu Jürgen Exner po tom, čo Facebook zverejnil verdikt na svojej internetovej stránke, informuje agentúra AFP.
Niekdajšia šéfka Zelených Glawischnigová-Piesczeková žiadala o odstránenie urážlivých príspevkov, ktoré mohli vidieť užívatelia na celom svete, ešte v roku 2016. Sťažovala sa tiež na urážlivé príspevky z anonymného účtu, ktoré podľa Zelených Facebook odmietol vymazať.
Viedenský súd v kauze rozhodol už vlani v decembri s tým, že okrem zaplatenia odškodného musí Facebook informovať svojich používateľov zverejnením viditeľného oznamu v hornej časti svojej domovskej webstránky po dobu šiestich mesiacov. Ďalej musí žalobkyňu informovať o identite ženy, ktorá si falošný účet založila s tým, že tieto informácie môže zdieľať i verejne a má právo ju zažalovať.
Facebook musí takisto okamžite prestať so zverejňovaním fotografií sťažovateľky so sprievodným textom, ak je urážlivý.
Denník Der Standard píše, že Facebook zverejnil znenie rozsudku na svojej stránke až v stredu, deň pred uplynutím odvolacej lehoty. Pôvodne nebol totiž s decembrovým rozhodnutím súdu uzrozumený a plánoval podať odvolanie.
Po tom, čo rakúsky najvyšší súd tento prípad postúpil na Európsky súdny dvor (ECJ), ten v roku 2019 rozhodol, že súdy jednotlivých členských krajín EÚ môžu spoločnosti Facebook nariadiť, aby zo svojich stránok na celom svete odstránila hanlivý obsah. Proti verdiktom najvyššej súdnej inštancie v EÚ sa nedá odvolať a jej rozhodnutia sú následne aplikovateľné vo všetkých členských krajinách Únie.
Právna zástupkyňa Glawischnigovej-Piesczekovej Maria Windhagerová v reakcii na verdikt súdu privítala "pokrok" v oblasti nenávistných prejavov, "pretože platforma (Facebook) dosiaľ vždy odmietala takýto obsah odstrániťFacebook – prihláste sa alebo sa zaregistrujte
".


Korporácia Alphabet (Google) zverejnila svoje finančné výsledky za posledný  štvrťrok... - TECHBOX.sk

Trhová hodnota Alphabet, materskej spoločnosti internetového vyhľadávača Google, sa posunula bližšie k elitnej skupine firiem s hodnotou 2 bilióny USD (1,77 bilióna eur), kam patria napríklad Apple a Microsoft. Akcie Alphabet totiž v stredu vzrástli o 8 % po zverejnení lepších ako očakávaných výsledkov za 4. kvartál v predchádzajúcom dni.
Ak si tieto zisky udrží, mohol by to byť najstrmší jednodňový nárast hodnoty akcií za takmer dva roky. A to by zase mohlo zmierniť niektoré obavy týkajúce sa veľkých technologických firiem, ktoré v uplynulých týždňoch spustili výpredaje v celom sektore.
Veľké technologické firmy zaznamenali v ostatných dvoch rokoch raketový rast vyvolaný pandémiou, keďže ľudia museli pracovať a vzdelávať sa na diaľku, z domu. Ale zároveň regulačné úrady na celom svete mnohé tieto spoločnosti vyšetrujú pre obvinenia z porušovania súkromia a protimonopolných pravidiel.
Akcie Google na začiatku obchodovania v New Yorku vzrástli až o 10,1 % na 3030,93 USD.
Spoločnosť Alphabet oznámila tiež rozdelenie akcií v pomere 20:1, v rámci ktorého akcionárom poskytne 19 akcií za každú akciu, ktorú vlastnia, čím sa ich cena zníži na približne 138 USD za kus na základe utorkovej (1. 2.) uzávierky.
Rozdelenie akcií je metóda, ktorú spoločnosti používajú na nalákanie investorov tým, že ich robia cenovo dostupnejšími.
Tesla a Apple si v minulých mesiacoch rozdelili tiež akcie, aby boli príťažlivejšie pre investorov.
"Rozdelenie sprístupní akcie retailovým investorom a pravdepodobne uľahčí zaradenie do indexu Dow Jones Industrial Average, ale nemá žiadny zásadný vplyv," povedal analytik J. P. Morgan Doug Anmuth.

Copyright © TASR 2022