29. 3. 2007

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia porušuje zákon tým, že odmieta zaradiť do programovej štruktúry formát venovaný homosexuálnej problematike, tvrdí to občianske združenie Iniciatíva Inakosť. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, o ktorej informoval člen správnej rady Iniciatívy Inakosť Ivo Slávka, iniciatíva v stredu listom požiadala Radu pre vysielanie a retransmisiu o vydanie stanoviska k neochote STV zaradiť takýto formát do vysielania. Program venovaný homosexuálnej problematike by podľa združenia pomáhal verejnosti zbaviť sa predsudkov o gayoch a lesbicky orientovaných ženách a STV by ním poskytovala verejnoprávny servis. Zaradiť program sme neodmietli, no zatiaľ o takom programe neuvažujeme, povedal programový riaditeľ STV Roman Lipták. "Veríme, že Rada pre vysielanie a retransmisiu na základe našej žiadosti vydá vyjadrenie, ktoré potvrdí, že STV svojim postojom porušuje zákon," tvrdí v tlačovej správe predseda správnej rady Iniciatívy Inakosť Július Kolenič. Podľa riaditeľa kancelárie RVR Ľuboša Kukliša sa listom budú zaoberať, keď ho dostanú. Licenčná rada žiadosť Iniciatívy Inakosť následne posúdi a až potom sa k nej vyjadrí. Iniciatíva Inakosť sa obrátila na licenčnú radu so žiadosťou o preskúmanie postoja STV aj na základe verejného vyhlásenia redakcie magazínu Q vysielaného Českou televíziou (ČT), ktoré dostala 25. marca. Vo vyhlásení sa okrem iného uvádza, že redakcia magazínu Q, ktorý ČT1 vysiela každý štvrtok o 22:50, sa rozhodla venovať jeden diel magazínu Slovensku s vedomím, že jeho cieľovou skupinou budú i slovenskí diváci. Rozhodla sa tak na základe e-mailov, ktoré upozorňovali na to, že STV podobné vysielanie nemá, čo redakcia považuje za neprijateľné. "Magazín pritom môže priniesť pozitívny efekt v oblasti osvety a môže verejnosť informovať o živote a problémoch nezanedbateľnej menšiny," tvrdí redakcia magazínu Q. V slovenskom vydaní magazínu Q nazvanom Invázia, ktorý ČT1 odvysiela 12. apríla, by mali zaznieť aj výpovede ľudí, ktorí sa stretávajú s diskrimináciou na základe svojej sexuálnej orientácie.
Slovenskí a českí hudobníci zo 60. rokov vystúpia spoločne v rámci jedinečného koncertu Legendy 60., ktorý sa uskutoční v nedeľu 22. apríla o 19:00 v bratislavskom PKO. Špeciálny live koncert odohrajú pre 500 až 600 pozvaných hostí. Záznam však svojim divákom ponúkne Slovenská televízia. Odvysielať by ho mala na jeseň po uvedení desaťdielneho dokumentárneho seriálu Slovenský bigbít z dielne režiséra Dušana Rapoša.
Myšlienka zahrať si spolu na jednom pódiu vznikla práve pri nakrúcaní dokumentu, ktorý ponúka okrem archívnych záberov aj rozhovory s osemdesiatimi hudobníkmi. "Keď sme sa rozprávali a spomínali na tie časy, každý povedal, že by sme si mali niekde aj zahrať alebo niečo zorganizovať," povedal hudobník Dodo Šuhajda. Na priateľskom koncerte, ktorý vzišiel zo stretnutia po mnohých rokoch, sa predstavia doteraz veľmi úspešní a známi muzikanti ako Meky Žbirka, Marián Varga, Laco Lučenič, Peter Lipa, Pavol Hammel či Janko Lehotský. Na šesťdesiate roky si však prídu so svojimi kamarátmi zaspomínať aj hudobníci, ktorí sa venujú inej kariére alebo žijú v zahraničí. Peter Lipa vystúpi s pôvodnou zostavou kapely Blues Five. Niektorých bude sprevádzať kapela zložená z mladých hudobníkov. Ako povedal Šuhajda, na koncerte odznejú hity zahraničných legiend ako Beatles, Rolling Stones, Elvis Presley, ale aj prvé skladby Paľa Hammela, Janka Lehotského, Ľudovíta Noska, Mekyho Žbirku či v tom čase úspešnej skupiny Deža Ursínyho Beatmen. Zmes skladieb kapely Shadows odohrajú českí hudobníci Petr Janda a Radim Hladík spolu so slovenskými gitaristami. Koncert otvorí herec a bývalý spevák skupiny Fantoms Marián Slovák. Následne premietnu krátky zostrih z dokumentu Slovenský bigbít. Na scenári špeciálneho koncertu sa podieľa básnik a bývalý frontman skupiny Buttons Kamil Peteraj spolu s Dodom Šuhajdom. Koncertné DVD by malo vyjsť na konci roka aj s knihou o slovenskom bigbíte.