15. 5. 2007

FESTIVAL DE CANNES

FESTIVAL DE CANNES

Šesťdesiaty ročník filmového festivalu v Cannes otvorí zajtra snímka My Blueberry Nights, v ktorej jednu z hlavných úloh stvárnila americká speváčka Norah Jones. Po jej boku si zahrali aj Jude Law, David Strathairn, Rachel Weisz či Natalie Portman, ktorí prídu na festival podporiť film aj s jeho tvorcom, uznávaným čínskym režisérom Wongom Karom Waiom. My Blueberry Nights nakrútil ako prvú snímku, ktorá je celá v anglickom jazyku. Norah Jones sa popri hereckej úlohe podieľala na filme aj hudobne. Nahrala k nemu totiž niekoľko skladieb, ktoré by mala naživo odspievať v deň otvorenia festivalu.

Quentin Tarantino, bratia Coenovci a Gus Van Sant, všetko bývalí víťazi Filmového festivalu v Cannes sa budú od zajtra snažiť na Francúzskej riviére získať aj druhú trofej. Kým prvý z režisérov predvedie svoju snímku v štýle zabijaci na kolesách, Death Proof, Coenovci sa budú snažiť upútať dobrodružstvom z Rio Grande, No Country for Old Men. Zahanbiť sa nebude chcieť ani Van Sant a jeho film Paranoid Park o skateboardistovi, ktorý omylom zabije príslušníka bezpečnostnej služby. O hlavnú cenu, Palme d'Or alebo Zlatú palmu sa bude snímkou Promise This uchádzať aj bosniansky režisér Emir Kusturica, ktorý ju v minulosti získal už dvakrát. Na zozname 21 filmov, ktorý dnes zverejnili, je však aj mnoho nováčikov. Režisér snímky Klub bitkárov, David Fincher bude súťažiť s filmom Zodiac o love na sériového vraha, ktorý terorizoval oblasť San Francisco Bay na konci 60. rokov. Karikaturistka Marjane Satrapi predstaví filmovú adaptáciu svojho komiksu Persepolis o spomienkach na vyrastanie v Iráne po Islamskej revolúcii z roku 1979. Nemec Fatih Akin v Cannes zase premietne Auf Der Anderen Seite. Predsedom poroty festivalu, ktorý sa uskutoční od zajtra do 27. mája bude režisér Stephen Frears. Členmi poroty sú : Maggie Cheung, herečka z Hong Kongu, Toni Collette, herečka z Austrálie, portugalská herečka a režisérka Maria de Medeiros, kanadská herečka a režisérka Sarah Polley , taliansky režisér Marco Bellocchio , turecký spisovateľ Orhan Pamuk, francúzsky herec Michel Piccoli a mauretánsky režisér Abderrahmane Sissako.

Prehľad filmov v hlavnej súťaži festivalu o Zlatú palmu (Palme d'Or)

My Blueberry Nights-Kar Wai Wong-Hongkong ;Auf Der Anderen Seite-Fatih Akin-Nemecko ;No Country for Old Men- Joel a Ethan Coenovci-USA ;Zodiac-David Fincher-USA ;We Own the Night-James Gray-USA ;Mogari No Mori-Naomi Kawase-Japonsko ;Zavet-Emir Kusturica-Srbsko ;Milyang Chang-Dong Lee-Južná Kórea ;Breath-Ki-duk Kim-Južná Kórea ;4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile-Cristian Mungiu-Rumunsko ; Tehilim-Raphaël Nadjari-Francúzsko ;Luz silenciosa-Carlos Reygadas-Mexiko ;Persepolis-Marjane Satrapi a Vincent Paronnaud-Irán, Francúzsko ;Import/Export Ulrich Seidl-Rakúsko ;Alexandra-Alexandr Sokurov-Rusko Death Proof-Quentin Tarantino-USA ;A Londoni férfi- Béla Tarr-Maďarsko ;Paranoid Park-Gus Van Sant-USA ;Izgnanie-Andrey Zvyagintsev-Rusko ;Les Chansons d'Amour-Christophe Honore-Francúzsko ;Une Vieille Maitresse-Catherine Breillat-Francúzsko ;Le Scaphandre et le papillon-Julian Schnabel-Francúzsko

Nesúťažné filmy : Sicko-Michael Moore-USA ;Ocean's Thirteen-Steven Soderbergh-USA;A Mighty Heart-Michael Winterbottom, Veľká Británia

Slovensko bude mať tento rok už po štvrtýkrát zastúpenie na najprestížnejšom európskom obchodnom a prezentačnom filmovom trhu Marché du Film, ktorý sa koná popri 60. Medzinárodnom filmovom festivale Cannes. V termíne konania festivalu od 16. do 26. mája odprezentuje Slovensko svoju kinematografiu v spoločnom pavilóne spolu s Českou republikou. Pavilón bude slúžiť ako miesto pre zahraničných záujemcov, kde získajú informácie o slovenskej audiovízii. Slovenskí filmoví profesionáli tu budú môcť prezentovať svoju tvorbu a činnosť. Slovenskú účasť v pavilóne organizačne zabezpečuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci so Slovenskou asociáciou producentov v audiovízii (SAPA) s podporou Ministerstva kultúry SR. Spoločný pavilón Slovenska a Českej republiky, v ktorom sa prezentuje slovenská kinematografia a audiovízia, sa v predchádzajúcich troch rokoch, keď sa na projekte zúčastnilo aj Poľsko, stretol s veľkým ohlasom u domácej odbornej verejnosti i zahraničných návštevníkov filmového trhu. Tento rok bude pavilón priamo na hlavnej promenáde filmového trhu. Pre záujemcov bude k dispozícii väčšina slovenských filmov v cudzojazyčných verziách na VHS alebo DVD. Pripravené budú aj tlačové a elektronické textové aj obrazové materiály k filmom, informácie o projektoch vo vývoji a výrobe, filmové a filmologické publikácie v angličtine, časopisy a filmové soundtracky. Pavilón bude aj miestom stretávania sa slovenských zástupcov v Cannes s producentmi, ktorí majú záujem o filmovanie na Slovensku alebo o spoločné koprodukcie, so zástupcami medzinárodných festivalov, ktorí majú záujem o prezentáciu filmov slovenských režisérov a s ďalšími filmovými profesionálmi. Hoci v tomto roku Slovensko nemá zastúpenie v programe festivalu, slovenské filmy sa budú prezentovať na trhových projekciách - tzv "market screening". Tieto sú určené hlavne pre profesionálov - nákupcov filmov, zástupcov filmových festivalov. Slovenská republika sa tento rok po prvýkrát zúčastní aj na projekte Producer on the Move, ktorý organizuje European Film Promotion. Slovensko tu bude zastupovať producent Marek Veselický. Ten zdôraznil, že podujatie je šancou "stretnúť kolegov z iných európskych štátov a priestorom na výmenu skúsenosti z produkovania filmov".