19. 12. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na miliardu dolárov sa vyšplhali náklady na seriál o prorokovi Mohamedovi. Jeho nakrúcanie pripravuje katarská spoločnosť An-Núr Holding a producentom je Američan Barrie Osborne, ktorý sa podieľal na výrobe filmu Matrix alebo trilógie Pán prsteňov. Informoval o tom dnes katarský denník Aš-Sark. Pripravený je už scenár, pri ktorého tvorbe bol konzultantom šéf medzinárodného zväzu moslimských učencov Júsuf Karadáví. Podľa tradície islamu sa na obrazovke ani v jednom zábere neobjaví Prorok. Budú však vystupovať jeho spoločníci. Aj to ale odporuje tradičnému názoru, podľa ktorého bolo postavenie týchto ľudí medzi ostatnými moslimami mimoriadne, takže ani oni by nemali byť fyzicky spodobovaní. Karadáví ale dal dobrozdanie a vysvetlil ho takto: "Konzultoval som sa 30 znalci islamu. Došiel som k záveru, že na tom ukázať Mohamedovho spoločníkmi v dramatickom diele nie je nič zlého. Bývali sme proti tejto myšlienke, pretože sme si o podobe a charakteristike prorokov a ich spoločníkov urobili určitú predstavu, ktorá by nemala byť ľudskými obrazy porušená. Po dlhom bádaní a štúdiu som ale zistil, že sme v tomto smere boli premrštené. V Koráne ani v tradícii odkázané prorok nie je žiadny text ani odkaz, ktorý by to zakazoval. " Seriály sú medzi moslimami hojne sledované najmä o pôstnom mesiaci ramadánu. Tento rok sa vysielala sága o živote Mohamedových vnukov Husajna a Hasana. Objavilo sa v ňom niekoľko Prorokových spoločníkov a medzi znalcami islamu sa potom o tom hojne diskutovalo. Káhirská univerzita Al-Azhar, ktorá je najuznávanejšou inštitúciou sunnitského islamu, vydala vyhlásenie s požiadavkou, aby televízia toto dráma nevysielali, pretože spodobovanie Prorokových spoločníkov je zakázané. Proti produkciu aj vysielacej spoločnosti boli podané žaloby. Chystaný nákladný seriál v Katare má byť Sedemdielny a príprava naň je mimoriadne starostlivá. V pondelok sa k nemu v Dohe vyjadril aj kuvajtský duchovné Tárik Suvajdán, ktorý vedie skupinu konzultantov filmárov. Podľa neho nedávna náboženská štúdia ukazujú, že nová generácia používa pri získavaní informácií nové spôsoby a nie je závislá na tradičných médiách. Film sa bude točiť v angličtine a bude preložený do niekoľkých jazykov. Očakáva sa, že osloví aj západnej divákov. Tvorcovia pripomínajú, že sa Hollywood v minulých desiatich rokoch podieľal na 750 filmoch, v ktorých bol islam alebo Prorok zobrazený v negatívnom svetle. Tento rok moslimov pobúril snímku Nevinnosť moslimov, ktorý ale nevznikol s pomocou Hollywoodu.


Copyright © ČTK


Fanúšikovia fantasy seriálu Hra o tróny (2011) sa môžu tešiť na predĺženú tretiu sériu. Síce bude mať rovnako ako predošlé 10 epizód, no každá z nich bude trvať o niekoľko minút dlhšie. "Z minút navyše by bol skoro celý ďalší diel," vysvetlil producent a scenárista Dan Weiss pre magazín Entertainment Weekly. Podľa jeho kolegu Davida Benioffa epizódy doteraz trvali zväčša 52 minút, po novom to bude o tri až štyri minúty viac. Záverečný diel bude mať viac ako hodinu. "Takže ľudia, ktorí sa dožadovali epizódy navyše - je tu. Len je rozdelená na malé kúsky," zhrnul Weiss. Tretia séria bude pokrývať približne prvú polovicu knihy A Storm of Swords (v českom preklade Bouře mečů), ktorá je tretím románom z knižnej fantasy ságy A Song of Ice and Fire (v českom preklade Píseň ledu a ohně) spisovateľa Georgea R. R. Martina. Televízia HBO úvodnú časť odvysiela 31. marca 2013.

Seriál Hra o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinente Westeros, kde v období podobnom stredoveku o Železný trón bojuje niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky a za slabo stráženou severnou Stenou sa začína aktivizovať armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Princezná Daenerys Targaryen za morom túži získať trón, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - troch drakov. Seriál je od svojho začiatku mimoriadne kladne prijatý divákmi i kritikmi. Okrem iných si vyslúžil nominácie v hlavných kategóriách na Emmy, Zlatý glóbus, Satellite Award či Screen Actors Guild Award, pričom najviac pozornosti filmových kritikov získal predstaviteľ bystrého a vtipného Tyriona Lannistera Peter Dinklage. Tomu sa totiž všetky menované ceny okrem Screen Actors Guild podarilo získať.
Informácie zverejnila webstránka www.digitalspy.co.uk.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Vietnamské úrady nedovolili známemu blogerovi odcestovať do Spojených štátov, kde mal v mene svojho otca a sestry prevziať cenu za boj za ľudské práva. Americké veľvyslanectvo postup vietnamských úradov kritizovalo a vyzvalo ich, aby mu dovolili vycestovať a jeho rodine umožnili slobodu vyjadriť sa bez obáv z trestu.
Bloger Huynh Trong Hieu dnes informoval, že polícia ho zadržala na letisku v Hočiminovom Meste v nedeľu večer, keď sa registroval pred odletom. Nasledoval dvojhodinový výsluch, po ktorom mu zobrali pas s platným americkým vízom. Potom ho prepustili.
Hieu v telefonickom rozhovore pre agentúru AP uviedol, že bol pripravený na to, že by mu úrady mohli zakázať odchod z krajiny - tak, ako to urobili v prípadoch mnohých ľudí, ktorí sa snažia vo Vietname šíriť demokraciu a brániť ľudské práva. "Vláda tým chce ostatných ľudí upozorniť, že o osude všetkých občanov rozhodujú úrady," uviedol Hieu.
Vietnamské úrady sa vyhli komentovaniu prípadu, pripomína agentúra AP.
Hieu mal odcestovať do USA, aby tam v mene otca a sestry - obidvaja sú známymi vietnamskými blogermi - prebral cenu pomenovanú po amerických spisovateľoch Lillian Hellmanovej a Dashiellovi Hammettovi a udeľovanú za ochranu ľudských práv.
Súčasťou ceny je grant, ktorý sa poskytuje vybraným autorom za ich oddanosť slobode slova napriek hrozbám perzekúcií zo strany vlády. Hieuovej sestre a otcovi úrady nedovolili vycestovať z krajiny, aby cenu prevzali.
Spojené štáty sa snažia nastoliť tesnejšie kontakty s Vietnamom, okrem iného aj na základe ich spoločných obáv z rastúceho vplyvu Číny v juhovýchodnej Ázii. Spolupráci však bráni stav dodržiavania ľudských práv vo Vietname, ktorý sa podľa pozorovateľov čoraz viac zhoršuje.
Vietnam sa stal trhovou ekonomikou koncom 80. rokov a snaží sa integrovať do celosvetových štruktúr. Nevzdal sa však prísnej kontroly nad slobodou vyjadrovania a politických názorov. Blogeri, aktivisti a odporcovia vlády sú často terčom perzekúcií, zatýkania a väznenia. Obmedzovaní sú aj zahraniční novinári, ktorí síce v krajine smú pôsobiť, ale musia sa podriadiť reštrikciám ohľadom cestovania a výberu tém pre svoje spravodajstvo.


Copyright © TASR 2012